Trouwfotografie: Hoeveel foto’s maakt een trouwfotograaf op je bruiloft?

Trouwfotograaf Wageningen, Nancy

Vaak gaat een gesprek met een trouwfotograaf voornamelijk over hoe lang de fotograaf aanwezig is. Pas later wordt er gevraagd naar hoeveel foto’s de trouwfotograaf eigenlijk levert. De fotograaf zal waarschijnlijk tussen de 300 en 800 foto’s maken op je bruiloft, als hij gedurende de meeste onderdelen van je bruiloft aanwezig is. De selectie bestaat meestal uit rond de 100 – 300 foto’s voor de gehele bruiloft. Stel dat de fotograaf 10 uur aanwezig is dan betekent dat dat je dus ongeveer 1 foto per 2 à 3 minuten krijgt! Dat is nog steeds heel veel!

Bedenk bij het lezen van dit artikel dat we je enkel een paar methoden willen geven om een eerste inschatting te maken van hoeveel foto’s je kan verwachten. Het is goed mogelijk dat een fotograaf meer of minder foto’s maakt en dat je net zo tevreden bent over de selectie. Uiteindelijk is de kwaliteit van de foto’s veel belangrijker dan de hoeveelheid! Bedenk ook dat je nog vele honderden andere foto’s van je gasten zal ontvangen die ze met hun smartphones hebben gemaakt.

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Trouwfotografie: Waar hangt het aantal foto’s in een trouwreportage vanaf?

Bruid in tegenlicht, bruidsboeketHet aantal foto’s die de fotograaf maakt hangt onder andere af van de volgende factoren. Over het algemeen geldt, hoe meer variatie, hoe meer foto’s:

 • Hoeveel locaties zijn er? Trouw je op dezelfde locatie waar vervolgens ook de receptie, het diner en het feest plaatsvinden? Of heb je een kerkelijke inzegening, een receptie op een rondvaartboot, een diner in een restaurant en het feest in een discotheek?
 • Hoeveel verschillende mensen zijn er aanwezig? Heb je alleen je beste 30 vrienden en familieleden uitgenodigd en zijn die er de hele dag bij? Of komen er 200 verschillende mensen verspreid over de dag; je familieleden en vrienden tijdens de ceremonie, je collega’s tijdens de receptie, je familie en vrienden bij het diner en je vrienden en vage kennissen tijdens het feest?
 • Hoe belangrijk vind je het om iedereen en elk detail op een foto vast te leggen? Als je met elke gast apart op de foto gaat of met je familie en getuigen in alle mogelijke combinaties op de foto wilt, zal het aantal foto’s snel stijgen.
 • Hoe lang duurt je bruiloft en is je fotograaf bij alle onderdelen aanwezig? Ga je op maandagochtend naar het gemeentehuis voor een korte ceremonie en aansluitend een lunch of maak je er een 3-daags feest van op Ibiza?
 • Hoe streng selecteert de fotograaf voordat hij jullie de selectie doorstuurt? Zelfs al heb je meerdere locaties en veel gasten, je zal toch niet snel 1,000 foto’s in je dropbox ontvangen. Een professionele trouwfotograaf zal namelijk een stuk minder foto’s aan het bruidspaar leveren dan dat hij maakt. De trouwfotograaf zal namelijk alle onscherpe foto’s, over- en onderbelichte foto’s, dubbele foto’s, scheve foto’s en foto’s met mensen met hun ogen dicht of andere onvolkomenheden er uit filteren.

Hoeveel foto’s maakt een trouwfotograaf ongeveer per onderdeel van je bruiloft?

Bruidspaar verlaat de bruiloft 's nachts, bruiloftsgasten zwaaien bruidspaar uitJe kan het aantal foto’s ook verdelen in de verschillende ‘momenten’ waar de bruiloft uit bestaat. Mocht je geen fotograaf hebben op sommige momenten, of mocht je bruiloft bepaalde onderdelen niet in het programma hebben, dan kan je alsnog een goede eerste indicatie krijgen van het aantal foto’s dat je kan verwachten.

 • Voorbereiding & ophalen: 25 tot 50 foto’s
 • Fotoshoot op locatie: 50 tot 100 foto’s
 • Aankomst & (kerkelijke) ceremonie: 50 tot 100 foto’s
 • Receptie, taart & toast: 25 tot 100 foto’s
 • Alle mogelijke vrienden/familie combinaties met het bruidspaar: 50 tot 100 foto’s
 • Diner & speeches: 20 tot 40 foto’s
 • Openingsdans & feest: 20 tot 50 foto’s

Bedenk dat er voor een diner en feest nu eenmaal minder verschillende foto’s kunnen worden gemaakt dan van een ceremonie, tenzij je elke gast dansend wilt laten vastleggen. Voor het diner heb je met een foto van elke gang, een overzichtsfoto en een foto van de gasten die een speech geven de must-have’s meestal ook al wel. Hetzelfde geldt voor het feest, waarbij na de openingsdans de meeste foto’s toch veel op elkaar zullen lijken, zeker als je er een aantal snel achter elkaar ziet: dansende mensen in een donkere omgeving. Wil je toch veel leuke foto’s van je feest, overweeg dan om een fotohokje neer te zetten. Lees ons blog over 150+ te huren fotohokjes, hoe je ze kan vergelijken en hoe je eventueel zelf een fotohokje kan maken. Als je wilt weten wat er zoal op de foto’s zal staan, lees dan onze lijst met fotomomenten van je bruiloft waar je zeker foto’s van zal willen hebben!

Aantal foto’s per uur dat de trouwfotograaf aanwezig is

Aankleden bruid, closeup bruidsjurkEen andere manier om een inschatting te maken van hoeveel foto’s je van je bruiloft kan verwachten is door een schatting te maken op basis van het aantal uur dat je trouwfotograaf aanwezig is op je bruiloft. Hoewel we net hebben uitgelegd dat niet elk uur evenveel ‘must-have’ momenten zal hebben – vergelijk de ceremonie met het diner – geeft het ook een indicatie van het aantal foto’s dat je na selectie kan verwachten.

Onze ervaring is dat je per uur dat de trouwfotograaf aanwezig is tussen de 15 en 30 foto’s kan verwachten. Bij een kortere duur zal de trouwfotograaf wellicht wat meer foto’s maken, zodat je toch een flinke selectie ontvangt en voldoende materiaal hebt om een fotoboek mee te vullen.

 

Hoeveel foto’s maakt een amateur trouwfotograaf

Een amateurfotograaf zal meestal een (veel) hoger aantal foto’s leveren dan een professionele trouwfotograaf. Ook zal hij ze snel kunnen leveren. Dat is omdat amateur trouwfotografen meestal gebruik maken van de ‘shoot and burn’ methode, waarbij ze de foto’s maken en dan op een DVD branden en aan het bruidspaar geven. Hetzelfde gebeurt als je foto’s laat maken van je skydive of een andere avontuurlijke activiteit op vakantie.

Shoot and burn’ betekent dat de foto’s niet bewerkt zijn en als je JPG bestanden ontvangt niet eens meer bewerkt kunnen worden. Dat betekent dat je zelf nog vele uren kwijt bent aan het maken van een mooie selectie waar alle dubbele foto’s, onscherpe, schuine, overbelichte, onderbelichte foto’s en foto’s met dichte ogen zijn verwijderd.

Het is niet ongebruikelijk dat je op deze manier tussen de 500 en 1,000 foto’s kan ontvangen als de trouwfotograaf de hele dag aanwezig is! Maar hoeveel echt mooie trouwfoto’s zitten daar tussen? Besef goed dat er veel werk voor jou achter schuil gaat en dat kwantiteit en kwaliteit verschillende begrippen zijn! Na de selectie blijf je waarschijnlijk met een zelfde aantal foto’s over als een professionele trouwfotograaf en als je pech hebt, zelfs minder!

Lees ook mijn artikel over hoe duur een trouwfotograaf gemiddeld is, en welke kosten een fotograaf maakt. Voor een uitgebreide vragenlijst voor je trouwfotograaf of voor de top tien vragen voor je trouwfotograaf voordat je boekt kan je ook bij ons terecht! Vergeet ook onze trouwfotografie tips niet!

Heb je een tip om mijn artikel te verbeteren? Mail me dan op Irene@FotograafKiezen.nl. Dank je wel voor het lezen! 

Foto credit hoofdfoto artikel: Nancy

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken