Photobooth of fotohokje huren? 16 dingen om op te letten voordat je boekt!

Om een photobooth te huren of een offerte aan te vragen voordat je een fotohokje gaat boeken wordt je doorgeleid naar de grootste onafhankelijke photobooth vergelijkingssite van Nederland, Photobooths-huren.nl. Dit is de grootste vergelijkingssite voor photobooths van Nederland met 250+ fotohokje, fotospiegels, fotobusjes en caravan photobooths, 360º spinner videobooths, GIF booths, bruiloftzuilen, video gastenboeken, fotopalen en greenscreen photobooths van 100+ verhuurders! Vanaf €159 (digitaal, zelf ophalen) of €275, €289, of €299 (onbeperkt printen)!

Weinig tijd? Doe een algemene photobooth aanvraag en ontvang snel, gratis & eenvoudig passende offertes van bedrijven die wij hebben geselecteerd op basis van jouw locatie, wensen en budget!

Het is zonde om enkel op de prijs te letten bij het huren van een fotohokje of photobooth. Dan is de kans groot dat je een aantal belangrijke factoren over het hoofd ziet en daar pas op je bruiloft of feest achter komt! Lees dit artikel om te voorkomen dat je er halverwege het feest achter komt dat de foto’s van je fotobooth op zijn of je er extra voor moet betalen, dat het fotohokje niet in de lift past, of dat je een vintage photobooth huurde voor een Star Wars feest! Alles gelezen? Doe dan een fotohokjes aanvraag om gratis, snel en eenvoudig offertes op maat te krijgen!

We leggen hieronder uit waar je verder allemaal op moet letten en wat je moet weten, voordat je een photobooth gaat huren. Ook vertalen we deze 16 factoren in 16 vragen waar elke verhuurder antwoord op kan geven. Het enige dat je hoeft te doen is ‘copy-pasten’ en emailen!

photobooth-huren-bruiloft-01 Selfiebox

Photobooths / fotohokjes vergelijken

Dit zijn volgens ons alle factoren waar je op moet letten bij het huren en kiezen van een fotohokje. Lees hieronder een uitleg per factor.

 • Claim to fame
 • Duur van de huur
 • Kwaliteit en kwantiteit props
 • Aantal foto’s & afmetingen
 • Foto’s dubbel afdrukken
 • Foto’s digitaal
 • Bediening
 • Social media
 • Kwaliteit foto’s, printer en fototoestel
 • Afmetingen photobooth
 • Capaciteit fotohokje
 • Begeleiding
 • Ophalen of bezorgen
 • Opties en overige bijzonderheden
 • Beschikbaarheid & reservering
 • Prijs

Photobooth / fotohokje verhuurder vragenlijst

We hebben alle factoren vertaald in een vragenlijst die je kan sturen naar elke photobooth verhuurder die je serieus overweegt. Je kan de vragenlijst heel simpel ‘copy-pasten’ en in een email plakken.

 1. Wat maakt deze photobooth zo bijzonder?
 2. Hoe lang kan ik de photobooth gebruiken?
 3. Hoeveel en welke props krijg ik en waar zijn ze van gemaakt?
 4. Hoeveel foto’s maken onderdeel uit van de vaste prijs? Wat zijn de meerkosten voor extra foto’s?
 5. Kunnen foto’s dubbel worden afgedrukt?
 6. Krijg ik alle foto’s digitaal?
 7. Hoe bedien ik de photobooth? Zit de bediening aan de binnenkant of buitenkant?
 8. Kan de photobooth de foto’s meteen op social media posten?
 9. Wat voor fototoestel, printer en fotopapier gebruikt het fotohokje?
 10. Wat zijn de afmetingen van het fotohokje?
 11. Hoeveel mensen passen er in?
 12. Is er begeleiding aanwezig?
 13. Kan ik ophalen? Bezorgen jullie ook? Hoe hoog zijn de bezorgkosten?
 14. Zijn er verder nog bijzonderheden over deze photobooth die ik moet weten?
 15. Is de photobooth nog beschikbaar en hoe kan ik hem reserveren?
 16. Wat kost jullie photobooth, inclusief BTW?

Selfiebox

1. Wat is de ‘Claim to fame’?

Fotohokjes komen in allerlei soorten en stijlen en features: het fotohokje kan een busje zijn, high-tech features hebben, in vintage stijl zijn of de meest complete collectie props hebben. De eerste vraag die je een verhuurder dus zou willen stellen – als het niet direct duidelijk is – is hoe het fotohokje zich onderscheidt van de tientallen andere fotohokjes die te huur worden aangeboden. Sommige fotohokjes hebben bijvoorbeeld keuze uit een hele rits van achtergronden, waarmee je de foto’s kan laten passen bij het thema van jouw feest.

2. Hoe lang huur ik de photobooth?

Sommige verhuurders zijn relaxed en vragen hun fotohokje de volgende dag pas terug. Dat is vooral mogelijk als je het fotohokje zelf ophaalt. Als er begeleiding aanwezig is, is er meestal een vast aantal uren in de prijs meegenomen, meestal 3 of 4 uur. Dan moet je er rekening mee houden dat als je feest tot in de vroege uurtjes loopt, je kosten oplopen of het fotohokje kan worden afgebroken, terwijl gasten wellicht dachten dat ze de hele nacht foto’s konden maken.

3. Kwaliteit en kwantiteit props

De creativiteit van je gasten hangt gedeeltelijk af van hun drankinname, maar ook gedeeltelijk van de props die ze tot hun beschikking hebben. Vrijwel elk fotohokje komt natuurlijk met snorren en zonnebrillen. Maar zijn de props goed? Zijn het papier snorren op een satéprikker die halverwege de avond verbogen zijn, en dan worden weggegooid? Of zijn de props van gelamineerd karton of zelfs duurzaam plastic? En krijg je er 5 snorren bij of 15? En hoe creatief zijn de andere props? Krijg je ook boa’s en pruiken en jasjes en hoeden en tekstballonnetjes? Wat krijg je nog meer?

4. Aantal foto’s & afmetingen

De meeste fotohokjes komen met een vast aantal foto’s dat wordt geprint. Kom niet voor verrassingen te staan tijdens je feest als je gasten de foto’s hebben opgemaakt of als je naderhand meer moet betalen omdat je over de vastgestelde limiet van het aantal foto’s bent gegaan! Vraag dus naar het aantal foto’s en naar de extra kosten voor het printen van extra foto’s. Vraag daarnaast in welke afmetingen de foto’s worden afgedrukt. Soms kan je vooraf kiezen uit verschillende afmetingen. Bij sommige photobooths kan de fotostrip ook gepersonaliseerd worden, bijvoorbeeld met de namen van het bruidspaar of de datum van de bruiloft er op.

5. Foto’s dubbel afdrukken

Wat jammer dat er soms maar 1 set foto’s uit de photobooth komt, terwijl je met 7 mensen in het fotohokje stond! En wellicht willen jij en je beste vriendin allebei wel een fotostrip mee naar huis nemen? Sommige photobooths kunnen foto’s dubbel of nog vaker afdrukken. Dat is ook handig als je een strip aan het bruidspaar of gastheer / gastvrouw van het feest wilt geven, of als je een fotostrip in het gastenboek / fotoboek wilt plakken, maar ook een fotostrip mee naar huis wil nemen.

Fotostrip Kiekjeskast

6. Foto’s digitaal

Het bruidspaar of de gastheer / gastvrouw van een feest zal niet de hele tijd rond het fotohokje hangen, maar wil natuurlijk later alsnog zien wat er zich allemaal in het hokje heeft afgespeeld. Vraag daarom of je alle foto’s digitaal – via cd, USB-stick of dropbox / WeTransfer – krijgt. Kom er achter of daar ook extra kosten aan zijn verbonden of onderdeel van de pakketprijs is.

7. Bediening photobooth

Ook je nichtje van 8, opa van 88 en dronken beste vriend moeten de photobooth kunnen bedienen. Vraag dus hoe de bediening werkt: als de verhuurder het in 2 zinnen kan uitleggen en de photobooth 1 knop in het hokje heeft, zit je goed. Vraag ook of de bediening aan de binnen of aan de buitenkant zit. Voor het printen kan aan de buitenant handiger zijn, want dan kan een nieuwe groep foto’s maken, terwijl de eerdere groep bezig is met printen. Dat voorkomt wachtrijen en betekent dat meer mensen in het fotohokje kunnen! Denk alleen wel aan het maximale aantal foto’s!

8. Delen op social media

Wat is er leuker dan al je gekke bekken meteen te delen met al je vrienden op social media? Alleen een beetje suf als je uitgeprinte foto’s met je smartphone moet fotograferen, zodat je ze vervolgens online kan zetten of kan whatsappen. Sommige fotohokjes laten je de foto’s meteen op je FaceBook zetten. Misschien niet noodzakelijk, maar een leuke nice-to-have.

9. Kwaliteit foto’s, printer en fototoestel

Vermijd webcams en GoPro video’s! Vraag naar wat voor camera er in het fotohokje staat. Je wilt bij voorkeur een spiegelreflex camera of een mirrorless digital camera. Op feestjes is het donker en zeker als je photobooth uit een paal bestaat in plaats van een heel hokje met flitser, dan heb je een goede camera nodig die ook in lichtarme omstandigheden, goede, scherpe foto’s kan maken. Maar vraag ook naar de kwaliteit van de printer en het fotopapier waarop wordt geprint om er voor te zorgen dat je scherp op de foto staat en de foto jarenlang op je koelkast kan blijven hangen!

10. Afmetingen fotohokje

Fotohokjes zijn er in alles vormen en maten, van fotopalen en (opblaasbarehokjes tot fotobusjes en caravan photoboothsgreenscreen, GIFbruiloftzuilen (videopalen) en de trendy 360º spinner videobooths. Afmetingen zijn dus wel handig om te weten als je de photobooth zelf wilt ophalen met je auto of de photobooth naar de tweede verdieping moet. Ook handig als je niet zoveel ruimte hebt op je feest. De meeste photobooths kunnen in en uit elkaar worden gezet, maar de losse onderdelen kunnen nog steeds behoorlijk groot uitvallen. Zo heeft een hokje al snel 2×1 meter nodig, een opblaasbaar fotohokje 3×3 meter en een grote 360 spinnerbooth tot wel 4×4 meter in verband met de zwaaiende arm.

Selfiebox 4

11. Capaciteit fotohokje

In sommige fotohokjes kan je maximaal 4-5 mensen proppen. De fotohokjes die een doek als muur hebben in plaats van een houten of plastic wand zijn wat dat betreft meer flexibel en daarmee kan je meer mensen voor de lens proppen. De photobooth palen en de photobooths in een VW-busje of caravan zijn wat dat betreft ideaal voor feesten waarop grote groepen samen op de foto willen.

12. Begeleiding fotohokje

Soms komt een fotohokje met begeleiding, die het fotohokje brengt en opbouwt. Ook is er dan altijd iemand aanwezig om er voor te zorgen dat het fotohokje naar behoren werkt en kan ingrijpen als er iets (technisch) mis gaat. Daarnaast zijn sommige begeleiders echte entertainers en kunnen die er voor zorgen dat er de hele tijd mensen gebruik maken van het fotohokje. Zeker als je gasten in eerste instantie geen zin hebben, of zich niet helemaal gek durven te gedragen, kan een begeleider die al tientallen events heeft meegemaakt, helpen met de eerste schapen over het dam te krijgen. Ook kunnen ze helpen met bijvoorbeeld foto’s in het gastenboek / fotoboek inplakken, zodat je gasten weer lekker verder kunnen feesten. Aan de andere kant is een fotohokje zonder begeleider weer fijn als je een besloten of intiem feest hebt.

13. Ophalen of bezorgen photobooth

Sommige fotohokjes moet je ophalen, bij sommige heb je de keus en andere bezorgen per definitie omdat er een begeleider bij de prijs is inbegrepen, die de photobooth ook opbouwt. Vraag in elk geval altijd wat de bezorgkosten zijn en vanaf welke locatie de kilometervergoeding wordt gerekend. Zo kan je zelf de afweging maken tussen ophalen en laten bezorgen, als de verhuurder je de keus geeft.

Fotostrip Kiekjeskast2

14. Opties en overige bijzonderheden photobooth

Wellicht zie jij iets over het hoofd of is er iets dat je absoluut moet weten over de photobooth, maar bedenk je dat zelf niet. Stel dus altijd de open vraag “Is er verder nog iets dat ik moet weten?” Je zou verbaasd zijn hoeveel mensen zich laten verrassen door het antwoord (“de borg is €500″, “je kan de photobooth alleen ophalen en we zijn gevestigd op Schiermonnikoog”, “bij het onderkotsen van fotohokjes reken we €200 euro schoonmaakkosten” etc…)

Naast de standaard pakketten die veel verhuurders aanbieden kan je nog een hele rij opties bijboeken: extra props, extra beeldschermen, social media zuilen, achtergronden, gastenboeken, windmachines, video boodschappen, je kan het zo gek niet bedenken of verhuurders proberen er wel extra geld mee te verdienen. Soms zal je een extra optie zelf gratis of goedkoper kunnen toevoegen. Als de prijs vast staat, kan je tijdens het onderhandelen altijd proberen er een optie bij te onderhandelen.

15. Beschikbaarheid & reservering photobooth

Photobooth zijn populair en zeker als je hem op een vrijdag of zaterdagavond wilt huren bestaat de kans dat net degene die jij op het oog had al geboekt is. Zorg er dus voor dat je weet of de photobooth van jouw keuze nog beschikbaar is. Een enkele website heeft een kalender tool op de site staan, maar bij de meeste zal je even moeten mailen.

Mocht je fotohokje nog beschikbaar zijn en je wilt hem reserveren, dan wil je weten hoe je het fotohokje kan reserveren, zodat niemand anders hem meer kan huren. Meestal moet je dan een huurovereenkomst tekenen of een voorschot of het volledige bedrag storten om de reservering definitief te maken, dus het is belangrijk dat je dan zeker weet wat je wilt qua datum, duur, ophalen of bezorgen, etc.

16. Prijzen van fotohokje

Na al deze factoren gelezen te hebben, zal je begrijpen dat er meer komt kijken bij het vergelijken en kiezen van photobooths dan enkel de prijs. Toch snappen we dat prijs niet geheel onbelangrijk is, want uiteindelijk heeft iedereen een maximaal budget. Zorg er in elk geval voor dat de totale prijs duidelijk is, dus inclusief BTW, bezorgkosten en eventuele andere opties, zoals kosten voor begeleiding, extra props, extra fotoprints of alle foto’s digitaal ontvangen. Lees hier een indicatie van de tarieven van fotohokjes.

Als je prijzen tussen verschillende fotohokjes verhuurders wilt vergelijken, kan je onderstaande formulier invullen. Wij selecteren dan een aantal verhuurders op basis van je locatie, budget en overige wensen. We hebben meer dan 35 verschillende photobooths van 20+ verschillende verhuurders!

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht))

  Voorkeur type photobooth*

  Fotozuil met printer (€300+)Fotospiegel / Mirrorbooth (€425+)Fotohokje (€500+)Caravan photobooth (€450+)360 spinner videobooth (€750+)Videobooth (€250+)Greenscreen photobooth (€500+)Mobiele (polaroid) fotograaf (€400+)VW photobooth bus (€700+)GIF photobooth (€250+)Fotozuil zonder printer (€200+)XL LED lichtletters (€45 per letter)

  Locatie fotohokje nodig (verplicht)

  Indicatie datum (verplicht)

  Wat voor evenement organiseer je?*

  BruiloftZakelijk / marketingPersoneelsfeestReceptie / borrelFestival / beursAnders

  Hoeveel gasten verwacht je ongeveer?*

  Overige opmerkingen die ons helpen om jou beter te helpen! Bijvoorbeeld type evenement, must-have eigenschappen etc. (optioneel)

  Denk je dat ik iets ben vergeten of heb je een suggestie om mijn artikel te verbeteren? Ben je zelf een photobooth verhuurder en wil je in onze artikelen worden opgenomen? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

  Reacties zijn gesloten.

  Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken