Hoe lang duurt de trouwceremonie van een bruiloft?

Bruiloftsfotografie

Bij het plannen van je bruiloft wil je weten of er een bepaalde tijdslimiet aan de officiële trouwceremonie verbonden is. Misschien heb je in je planning 30 minuten of een uur opgenomen voor de ceremonie en vraag je je af of dat ‘normaal’ is. De gebruikelijke duur is onder meer afhankelijk van de locatie, het aantal sprekers en vooral hoeveel je de trouwambtenaar over jullie zelf hebt verteld.

Hoe lang duurt een gratis trouwceremonie op het stadshuis?

Huwelijksvoltrekking, tekenen getuigen

Elke gemeente heeft de mogelijkheid voor mensen met een klein budget om kosteloos te trouwen. Een trouwceremonie hoeft ook helemaal niet lang te duren, want de formaliteiten die daadwerkelijk nodig zijn voor een geldig huwelijk kosten slechts 5-10 minuten. Als je gratis trouwt op het stadshuis op maandagochtend kan je in een vloek en een zucht getrouwd zijn! Meestal is er een half uur gereserveerd, maar duurt de ceremonie niet langer dan 10 minuten. De formaliteiten beslaan niet meer dan het uitspreken van het ja-woord ten overstaan van 2-4 getuigen, waarna dit in de trouwakte schriftelijk wordt bevestigd. De eerste getrouwde zoen en het uitwisselen van ringen is dus niet verplicht (maar wordt natuurlijk wel door vrijwel iedereen gedaan).

Hoe lang duurt een ‘normale’ trouwceremonie op het stadshuis?

Maar laten we er van uit gaan dat je een mooie zaal hebt geboekt in het stadshuis en op een vrijdag of zaterdag trouwt, in plaats van op een maandagochtend. Op het stadshuis is de planning strakker dan op een andere locatie, want er staan waarschijnlijk nog een aantal bruidsparen op de agenda om op jullie dag te trouwen! Houd daarom rekening met een trouwceremonie die ongeveer 30-40 minuten duurt, inclusief het tekenen van de akte. De rest van de tijd komt voor rekening van het ontvangen van gasten en de felicitaties na afloop.

Een trouwceremonie op een externe locatie met trouwambtenaar van de gemeente

Ceremonie bruiloft, aankomst bruid met vader

Op een externe locatie heb je iets meer tijd voor je ceremonie, omdat er niet direct een volgend bruidspaar zal staan te wachten. Maar ook hier wordt de trouwambtenaar door de gemeente betaald en zal de trouwambtenaar de trouwceremonie maximaal 45 – 60 minuten laten duren.

Een trouwceremonie op een externe locatie met zelfstandige trouwambtenaar

In dit geval huur je apart een zelfstandige trouwambtenaar in, die zich voor 1 dag laat benoemen door de gemeente waarin je trouwt. Dit kan ook een goede vriend zijn, die zich heeft laten beëdigen voor de rechtbank en zich vervolgens heeft laten benoemen voor 1 dag, waardoor hij of zij in staat is om jullie officieel te trouwen. In principe heeft de ceremonie dan geen maximale tijd en kan je de ceremonie zo lang laten duren als je wilt, hoewel je daar bij ene zelfstandige trouwambtenaar dus wel zelf voor betaald.

Maar ook dan zal je een trouwceremonie waarschijnlijk een uren laten duren. Zeer waarschijnlijk houd je het dan ook bij 45 tot 60 minuten. Bedenk dat, hoe goed een spreker ook is, een uur wel de maximale duur is, dat je de aandacht (en blaas) van gasten kan vasthouden. Als je van plan bent om de ceremonie een vol uur te laten duren, zorg er dan voor dat er voldoende afwisseling in zit, zodat alle gasten bij de les blijven en zich niet beginnen te vervelen (hoe romantisch het moment ook is). Dat kan je door verschillende mensen kort te laten spreken, bijvoorbeeld je getuigen. Ook kan je een muzikaal intermezzo overwegen.

Een zelfstandig BABS zoeken?

Bij onze zustersite, AlleTrouwambtenaren.nl kan je alle trouwambtenaren per provincie vinden van waaruit ze opereren. Ook kan je filteren op bepaalde eigenschappen, zoals het geslacht van de trouwambtenaar, de prijs, zijn of haar stijl en buitenland ervaring, talen, ’thuisprovincie’, werkgebied, of ervaring met kindvriendelijke ceremoniën. Alle trouwambtenaren op onze zustersite sluiten graag huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht! Bedenk dat de meeste BABS’en graag door het land reizen om bruidsparen te trouwen, dus zoek gerust buiten de provincie waar je woont of gaat trouwen!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken