Kosten van een BABS / trouwambtenaar op je bruiloft

BABS

In dit artikel leg ik uit wat de kosten zijn die je kwijt bent aan de gemeente / trouwambtenaar als je wilt trouwen. Ook leg ik uit welke kosten er bij komen als je besluit een zelfstandige trouwambtenaar te boeken, of een vriend of vriendin vraagt om babs voor 1 dag te worden. Hier kan je lezen hoe lang een ceremonie duurt en hier kan je een zelfstandige trouwambtenaren overzicht per provincie vinden.

In volgorde van lage naar hoge kosten zijn er 4 mogelijkheden:

  • Maandagochtend trouwen
  • Een trouwambtenaar van de gemeente
  • Een bekende, die BABS voor een dag is / wordt
  • Een zelfstandige trouwambtenaar

Lees hier onze andere artikelen over de kosten op je bruiloft:

Gratis trouwen op ‘maandagochtend’ op het stadhuis

Bruidspaar, ja-woord

Als het je voor wat voor redenen dan ook meer om de juridische status van getrouwd zijn, dan om alle rituelen en feestelijkheden om de bruiloft heen te doen is, zou je moeten overwegen om gratis te trouwen. Elke gemeente is wettelijk verplicht om de mogelijkheid tot kosteloos trouwen aan te bieden. Meestal wordt dan de maandagochtend aangeboden (maar ook andere dagen komen voor) en zijn er een aantal andere beperkingen die het er niet gezelliger op maken. Zo is de ceremonie in een vloek en een zucht voorbij: soms binnen 5-10 minuten. Daarnaast mag je meestal enkel je wettelijke getuigen of een miniem aantal gasten meenemen en is er soms zelfs geen plek voor je fotograaf, laat staan voor persoonlijke toespraken of getuigen Daarnaast kan het zijn dat je niet in een elegante zaal, maar in een hokje of aan het loket getrouwd wordt.

Kosten van een trouwambtenaar van de gemeente

Elk bruidspaar dat niet kiest voor gratis trouwen, betaalt in elk geval gemeentelijke leges, dat zijn de kosten die de gemeente in rekening brengt voor de administratieve handelingen die zij verricht om jullie huwelijke officieel te maken: het opmaken van een akte en het inschrijven van het huwelijk in de gemeentelijke basisadministratie. De kosten verschillen per gemeente en gemeenten kunnen verschillende tarieven voor verschillende locaties hanteren! Deze kosten kunnen zo €400 tot €1,000 bedragen. Kijk maar hoe de gemeente Wijk bij Duurstede haar naam eer aan doet en de hoofdprijs vraagt voor trouwen in het Kasteel van Wijk bij Duurstede.

Bij deze kosten, zijn de kosten voor een trouwambtenaar die in dienst is van de gemeente opgenomen. Dat betekent dat je – afhankelijk van beschikbaarheid – een trouwambtenaar uit de lijst kan kiezen om je door te laten trouwen. Besef wel dat deze trouwambtenaren meestal maar beperkt de tijd voor je hebben op het gebied van voorbereiding. Natuurlijk zullen ze hun best doen, maar de gemeente verwacht dat ze hooguit enkele uren bezig zijn met alle voorbereidingen per huwelijk, inclusief kennismakingsgesprek.

Ceremonie bruiloft, ja-woord, ringen uitwisselen kosten

Een bekende die BABS voor een dag wordt

Hoe gaaf is het als je kan worden getrouwd door je beste vriendin, broer of moeder? Veel gemeenten werken hier inmiddels aan mee! Lees hier hoe iedereen een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan worden. Hoewel het duidelijk duurder is dan de gemeentelijke leges die je standaard betaald, maakt het je trouwceremonie natuurlijk wel een stuk persoonlijker. In dit geval betaal je voor:

  • Gemeentelijke leges
  • Documenten voor het verzoekschrift
  • Benoeming door de gemeente en beëdiging door de rechtbank

Waar het bruidspaar de gemeentelijke leges betaald, betaald degene die trouwambtenaar voor 1 dag wil worden voor de benoeming en beëdiging, eventueel doorgerekend aan het bruidspaar natuurlijk. Om door de gemeente te worden benoemd zal je meestal een verzoekschrift moeten indienen en een Verklaring omtrent Gedrag moeten aanvragen, zodat de gemeente weet wat voor vlees zij in de kuip heeft. Meestal betaal je een paar tientjes om de Verklaring omtrent Gedrag aan te vragen. Omdat een bekende het doet, bespaar je de kosten van het inhuren van een professionele trouwambtenaar, hoewel dit door de benoeming en beëdiging wel duurder is dan een trouwambtenaar van de gemeente.

Nadat je op gesprek bent geweest, zal de gemeente je voor 1 dag benoemen. De kosten van de benoeming verschillen per gemeente, Maastricht vraagt €340, Noordwijk vraagt €164 en Amsterdam vraagt €185. Dit zijn de prijzen voor iemand die nog niet is beëdigd door de rechtbank. Meestal zal de gemeente de afspraak bij de rechtbank voor je maken, omdat de rechtbank een vast tijdstip heeft (bijvoorbeeld dinsdagochtend, om de week) waarop beëdigingen plaatsvinden.

Een zelfstandige trouwambtenaar voor 1 dag huren

Niet iedereen heeft iemand in de buurt die niet alleen heel veel betekent voor zowel bruid als bruidegom en ook nog eens goed kan speechen. Een trouwceremonie leiden is immers geen gemakkelijke opgave! Je zal de sfeer moeten aanvoelen, de gasten bij de ceremonie moeten betrekken en je wil wellicht de ouders een traantje laten wegpinken. Kijk uit met een zus of vriend die plankenkoorts heeft, maar geen ‘nee’ durft te zeggen als je hem of haar vraagt om te spreken. Een oplossing is dan een zelfstandige trouwambtenaar.

  • Gemeentelijke leges
  • Kosten zelfstandige trouwambtenaar
  • Kosten benoeming van ‘jouw’ Babs voor 1 dag

De kosten van de gemeentelijke leges zijn hierboven al uitgelegd. De kosten voor de benoeming van een zelfstandige trouwambtenaar zijn meestal aanzienlijk (€100-€200) lager dan de benoeming voor een bekende van het bruidspaar omdat de zelfstandige trouwambtenaar al is beëdigd. Zo rekent Maastricht geen €340 voor het benoemen van een zelfstandige trouwambtenaar, zoals zojuist vermeld, maar slechts €85. De zelfstandige trouwambtenaar heeft meestal een bepaalde gemeente als ‘uitvalsbasis’, waar hij of zij een ‘gewone’ trouwambtenaar is. Om in een andere gemeente een bruidspaar te mogen trouwen hoeft dan alleen een benoeming te worden aangevraagd, omdat de trouwambtenaar al beëdigd is. Natuurlijk komen er wel kosten bij, omdat je de zelfstandige trouwambtenaar apart moet boeken.

Op basis van ons eigen onderzoek op basis van meer dan 30 trouwambtenaren, lijken de kosten van een zelfstandige trouwambtenaar over het algemeen tussen de €500 tot €1,000 te liggen, met het zwaartepunt tussen de €750 en €850. Besef dat de voorbereiding en het maken van een persoonlijke speech geen sinecure is en een zelfstandige trouwambtenaar vaak al snel 10-20 uur bezig is met het voorbereiden van een ceremonie! Het kan zijn dat hier nog een reiskostenvergoeding bovenop komt. Als je de ceremonie in een andere taal of in het buitenland wilt, je meer begeleiding wenst, of je speciale wensen hebt kan dit bedrag hoger uitvallen.

Goedkoper trouwen met een zelfstandige trouwambtenaar

Je wilt de persoonlijke ceremonie, maar het past niet in het budget? Kan het toch niet goedkoper op de een of andere manier? Ja, je kan gratis trouwen op het stadhuis en de zelfstandige trouwambtenaar enkel vragen voor een ceremonieel huwelijk. Dat is, net als een kerkelijk huwelijk, ‘niet echt’ (als in: het verandert niets aan de rechtspositie van de echtgenoten, maar daarvoor ben je al op het stadhuis geweest) en daarom goedkoper omdat je de gemeentelijke leges van rond de €500-700 bespaart. Ook bespaar je de kosten voor de benoeming en beëdiging voor 1 dag. Hopelijk valt het boeken van een zelfstandige trouwambtenaar hiermee binnen je budget en is het onmogelijk voor je gasten om een verschil te zien!

Wat je ook kan doen – indien mogelijk – is trouwen in de gemeente waar jouw zelfstandige ambtenaar beëdigd is. Zijn of haar kosten zijn dan onderdeel van de gemeentelijke leges en je zal in dat geval geen afzonderlijke rekening van je trouwambtenaar krijgen.

Daar zijn echter wel weer twee nadelen aan verbonden. Ten eerste bestaat de kans dat de trouwambtenaar die je kiest via de gemeente, niet altijd door de gemeente kan worden gehonoreerd. Je loopt dan dus het risico dat je toch met een andere trouwambtenaar eindigt, bijvoorbeeld omdat de trouwambtenaar van jou keuze niet beschikbaar is.

Het tweede nadeel is dat een zelfstandige trouwambtenaar niet alleen duurder is dan een trouwambtenaar via de gemeente vanwege de persoon – die een betere en persoonlijkere ceremonie kan creëren – maar ook vanwege het aantal uren dat er in wordt gestoken. Vanuit de gemeente wordt verwacht dat een trouwambtenaar maximaal 3-4 uur in de voorbereiding steekt, terwijl een ingehuurde zelfstandige trouwambtenaar er al snel meer dan 15-20 uur in steekt. Denk daarbij aan reistijd, meerdere gesprekken, wellicht contacteren van getuigen, ceremoniemeesters en vrienden en het schrijven van een zeer persoonlijke toespraak en het voorbereiden van de plechtigheid. Het is vrijwel onmogelijk dat je het verschil in aantal uren dat in de voorbereiding is gestoken niet opmerkt tijdens de ceremonie.

Gegeven de verschillende kostenposten, BTW en reiskosten is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van wat je precies ontvangt, wat inclusief en exclusief is en wat de totale kosten zijn die je aan de gemeente en je Babs verschuldigd bent.

Bezoek onze zustersite, AlleTrouwambtenaren.nl en bekijk meer dan 70 verschillende zelfstandig trouwambtenaren die je in bijna elke gemeente van Nederland kunnen trouwen! Filter op man/vrouw, prijs, stijl, buitenland ervaring, talen, ’thuisprovincie’, werkgebied, of ervaring met kindvriendelijke ceremoniën. Alle trouwambtenaren op onze zustersite sluiten graag huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken