Wat kost een trouwjurk gemiddeld? Prijzen per segment: €50 – €50,000!

bruidsfotograaf-Theo-Lisse-trouwjurk

Een van de belangrijkste items op een bruiloft is natuurlijk de trouwjurk! Op de locatie en de huwelijksreis na is het meestal ook een van de duurste! Een bruiloft kost gemiddeld €16,000 en een bruidsjurk kan al snel 10% van je budget kosten! Maar de prijzen van een trouwjurk hangen natuurlijk vooral af van het segment waarin je zoekt. We hebben daarom een onderscheid gemaakt en geven de gemiddelde prijzen voor bruidsjurken in alle segmenten, van low budget tot top designer trouwjurken. Wij onderscheiden 5 verschillende segmenten, die we hieronder bespreken en van prijzen voorzien:

 1. Goedkope trouwjurk
 2. Betaalbare trouwjurk
 3. Gemiddelde trouwjurk
 4. Designer trouwjurk
 5. Haute couture trouwjurk

Lees ook deze artikelen over andere kostenposten van een bruiloft:

1. Kosten van een goedkope bruidsjurk

Voor een echt goedkope trouwjurk moet je denken aan prijzen tot €500. De goedkoopste trouwjurk van Nederland is natuurlijk de goedkope bruidsjurk die de Zeeman voor €29,99 verkocht en meteen al weer was uitverkocht. Dat is dan ook een echte prijsknaller, want zelfs de meest goedkope trouwjurken die je op Internet of in een bruidsmodezaak koopt kosten toch wel €200 tot €300.

Goedkope trouwjurk Zeeman Goedkope trouwjurk Zeeman

2. Prijzen van een betaalbare trouwjurk

Als je iets meer budget hebt en iets betere kwaliteit wilt dan zijn er betaalbare bruidsjurken tussen de €500 – €1,000 te koop. Je kan dan over het algemeen op een betere kwaliteit bruidsjurk rekenen, denk bijvoorbeeld aan fijnere stoffen,  mooie afwerking en een betere pasvorm. Een paar voorbeelden van bruidsmodezaken waar je trouwjurken tussen €500 – €1,000 kan kopen zijn:

3. Gemiddelde prijzen van trouwjurken

bruidsfotograaf-Haarlem-Bart-bruidsjurk
Foto gemaakt door trouwfotograaf Bart

De meeste bruiden geven een paar honderd euro meer uit dan €1,000 en de meeste trouwjurken vallen dan ook in de categorie €1,000 tot €2,000. In dit segment heb je veel keus, zowel op het gebied van bruidsmode winkels, als trouwjurken. Een paar voorbeelden van bruidsmodezaken waar je bruidsjurken tussen de €1,000 tot €2,000 kan kopen:

4. Prijzen van designer bruidsjurken

De prijzen van designer trouwjurken beginnen rond de €3,000, maar lopen al snel op naar de prijs van een gemiddelde bruiloft: €16,000! Als je de bruidsjurk het allerbelangrijkste vindt van de hele bruiloft of een groter budget hebt, kan je een designer trouwjurk overwegen.

Denk bij designer bruidsjurken aan bekende (Nederlandse) ontwerpers, zoals Oscar de la Renta (trouwjurk prijzen van €7,700 tot €11,000), de Prêt-à-porter collectie van Viktor & Rolf (bruidsjurk prijzen van €2,800 – €5,900) en Vera Wang (trouwjurk prijzen van €6,700 – €13,000).

5. Prijzen van haute couture trouwjurken

bruidsfotograaf-Francesca-picturesplans-waddinxveen-bruidsjurk
Foto gemaakt door bruidsfotograaf Francesca

Een haute couture trouwjurk kan al snel €50,000 tot €100,000 kosten! Wat is haute couture eigenlijk? Belachelijk duur en ondraagbaar volgens sommigen en mannen lijken er over het algemeen minder van onder de indruk dan vrouwen. Haute couture is Frans en betekent letterlijk hoge mode, dus denk aan hoge naaikunst of kleermakerskunst. Het is het hoogtepunt van de mode, het hoogst haalbare en meest exclusieve. Denk hierbij aan namen als Chanel, Dior, Givenchy, Armani, Versace, Valentino, Jean Paul Gautier en onze eigen Nederlandse Viktor & Rolf.

In tegenstelling tot designer bruidsjurken, zal er bij haute couture maar 1 (hooguit enkele) bruidsjurk zijn en ben je dus (vrijwel) zeker dat niemand anders jouw trouwjurk heeft! Daar betaal je natuurlijk wel een prijs voor. Dit loopt al snel in de tien duizenden euro’s. De Prêt-à-porter (frans voor “klaar om te dragen”) collectie is meestal betaalbaarder, maar natuurlijk ook minder exclusief. Prêt-à-porter laat zich omschrijven als onconventionele confectie, die is gebaseerd op het ontwerp van een couturier

Zijn bruidsjurken duur of goedkoop?

Of je bruidsjurken goedkoop vind of juist schromelijk te duur hangt natuurlijk van je budget af en hoeveel waarde je hecht aan je trouwjurk. Sommige mensen waarderen een hogere kwaliteit van stoffen en vakmanschap, terwijl veel mensen (als ze eerlijk zijn) het verschil (bijna) niet kunnen zien. Ook verschillen stijlen en wat ‘hip’ is en ‘trendy’ is meestal duurder, gewoon omdat het kan. Dus wat bepaalt de prijs van een bruidsjurk?

 • Materiaal: hele lappen stof en satijn, zijde en kant zijn nu eenmaal niet goedkoop
 • Marketing: eerlijk is eerlijk, zeker bij designers betaal je ook voor de naamsbekendheid
 • Samenhangend met de naamsbekendheid betaal je natuurlijk ook voor ontwerptalent en stijl
 • Waar is de jurk gemaakt? Nederland, Italië, Spanje of China?
 • Winstmarge van de bruidsmode winkel; die pas-sessies kosten een hoop arbeidsuren en ook de huur van de winkel is niet gratis
 • Vermaakkosten & BTW

Andere kosten van je trouwjurk

We nemen aan dat de BTW al inclusief is, maar met alleen een bruidsjurk ben je er natuurlijk nog niet. Houd allereerst rekening met bijkomende kosten voor de trouwjurk zelf, zoals vermaakkosten en bijhorende accessoires die niet bij de prijs zijn inbegrepen (zoals hoepels of een bolero) en andere accessoires, zoals een sluier, handschoenen, panty’s, stola, lingerie, schoenen, linten en natuurlijk een kousenband!

Daarnaast kan je te maken hebben met stomerijkosten, die voor een bruidsjurk behoorlijk kunnen oplopen. Reken op minimaal €75 euro, hoewel dit kan oplopen tot €200 euro voor duurdere, complexere jurken. Lees hier meer over de prijzen van trouwjurken stomen.

Wanneer betaal ik mijn trouwjurk?

huwelijksfotograaf-Erwin-Maastricht-trouwjurk
Foto gemaakt door huwelijksfotograaf Erwin

Bedenk dat je meestal een 50% aanbetaling doet op het moment dat je een bruidsjurk bestelt die moet worden geleverd. Zorg er dus voor dat je je jurk koopt van een betrouwbare bruidsmodezaak. Als deze is aangesloten bij het CBW, loop je in elk geval geen risico dat je je geld kwijt bent, mocht de bruidsmodezaak onverhoopt failliet gaan! Het CBW is namelijk een garantieregeling voor consumenten, zodat je je geld niet kwijt bent in het geval de winkel waar je je trouwjurk hebt gekocht in faillissement geraakt.

Bruidsjurk op de foto

Als je eenmaal de perfecte jurk hebt gevonden na vele passessies wil je natuurlijk ook dat je achteraf mooie trouwfoto’s hebt van jezelf in jouw bruidsjurk. Of je nu kiest voor een goedkope trouwjurk of voor een heuse designer trouwjurk, een goede fotograaf weet jouw jurk prachtig vast te leggen.

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Contact

Veel succes met de aankoop van je bruidsjurk, wat hij ook kost! Ben ik iets vergeten te vermelden, heb je een bruidsmode winkel of heb je zelf nog een goede tip mail me dan op Irene@FotograafKiezen.nl!

Hoofdfoto artikel gemaakt door trouwfotograaf Theo

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken