Wat kost een trouwjurk stomen? Overzicht 50+ stomerijen!

Trouwjurk vermaken

Wil je weten wat het kost om je bruidsjurk te laten stomen? Waarom een trouwjurk stomen duurder is dan een gewone jurk stomen? Waar je op moet letten bij het kiezen van een stomerij? Lees verder! Ook hebben we een overzicht gemaakt van ruim 50 stomerijen gesorteerd per provincie om je alvast op weg te helpen als je je bruidsjurk naar de stomerij wil brengen. Of je nu je bruiloft hebt gehad of een tweedehands jurk hebt gekocht die nog gestoomd moet worden, hier vind je alle antwoorden voor het reinigen van je bruidskleding!

Wat kost een trouwjurk stomen?

Als je een bruidsjurk laat reinigen doe je dat meestal bij een gespecialiseerde stomerij. De extra kosten voor het schoonmaken van een trouwjurk kunnen best significant zijn. Zeker als het een goedkopere trouwjurk is, is het schoonmaken niet per definitie ook goedkoper, waardoor de stoom- en reinigingskosten van je trouwjurk een behoorlijk deel van de kosten van je bruidsjurk kunnen zijn.

Denk aan minimaal €75 – €100 euro voor een eenvoudige trouwjurk en €150 – €200 euro voor een duurdere / complexere bruidsjurk. De kosten kunnen dus behoorlijk uiteenlopen. De kosten voor het stomen van een jurk kunnen een behoorlijke kostenpost zijn, waar je rekening mee moet houden als je je trouwjurk wilt doorverkopen en je je afvraagt welke prijs je moet vragen voor de trouwjurk. Aan de andere kant, als je een trouwjurk tweedehands koopt, is het belangrijk om te kijken of de trouwjurk al helemaal schoon is of niet, omdat dat van invloed is op de vraag of de tweedehands bruidsjurk duur of goedkoop is.

Schone trouwjurk vastgelegd

Als je eenmaal een prachtige én schone jurk hebt wil je natuurlijk ook dat je jurk mooi wordt vastgelegd. Vergeet dus niet om een goede trouwfotograaf uit te kiezen!

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Wat bepaalt de prijs voor het stomen van mijn bruidsjurk?

De kosten voor het stomen van je trouwjurk zijn normaal gesproken een stuk hoger dan de prijzen voor gewoon stomen, en daar zijn een aantal redenen voor. Je kan daarbij denken aan:

 • De kwetsbaarheid van de stof (kant, satijn, zijde)
 • De hoeveelheid stof die moet worden gestoomd
 • De smerigheid van de trouwjurk / sleep
 • De aanwezigheid van allerlei bloemetjes kraaltjes, glittertjes, etc. die het stomen bemoeilijken en arbeidsintensief zijn
 • Kleur van de bruidsjurk
 • Soms: aanschafprijs en merk van de trouwjurk
 • Accessoires die ook mee gestoomd worden: hoepels, handschoenen, sluiers, bolero’s, bruidsschoenen, etc.

Maar zoals uit de lijst hier beneden blijkt, verschillen de kosten ook gewoon per stomerij. Sommige zijn meer gespecialiseerd in het reinigen van bruidskleding en ook van provincie tot provincie lijken er verschillen te zijn.

Kan ik zelf mijn trouwjurk stomen?

Je trouwjurk heeft natuurlijk behoorlijk wat geld gekost en het is dus logisch dat je er daarom zorgvuldig mee om gaat, ook na je bruiloft. Je kan er natuurlijk voor kiezen om je trouwjurk zelf te stomen en te wassen, maar de kans bestaat dat je hem verpest. Het is immers niet de eerste de beste vuile onderbroek die je in de wasmachine mikt met een flinke schep wasmiddel er bij en een lekker hoge temperatuur.

Een professionele stomerij was elke dag trouwjurken en heeft daarom veel ervaring met het stomen en schoonmaken van trouwjurken. Daarnaast hebben ze speciale wasmiddelen en stoomapparatuur, waarmee ze je trouwjurk weer helemaal schoon kunnen krijgen. Zelf je trouwjurk stomen wordt dan ook afgeraden, tenzij de prijs van de trouwjurk de kosten van het stomen niet waard zijn.

Waar moet ik op letten bij een stomerij voor mijn trouwjurk?

Er zijn een paar vragen die je je kan stellen, alvorens je bruidsjurk achter te laten bij een stomerij:

 • Is deze prijs inclusief of exclusief BTW?
 • Zijn er ergens reviews of klantenervaringen te vinden van de stomerij?
 • Loop ik enig risico of geeft de stomerij een 100% garantie?
 • Wordt er contact opgenomen als het verwijderen van vlekken een risico met zich meebrengt?
 • Kunnen alle vlekken helemaal verwijderd worden? De meeste stomerijen kunnen rond de 95% van alle vlekken verwijderen. Vooral lipstick, wijn en koffie komt bijna niet uit kant zonder de stof te beschadigen.

Gouden tips van stomerijen zelf

Wasserette Iron Man geeft nog als tip mee: “Belangrijk bij het reinigen van jurken is dat de jurk goed gefabriceerd is, zo moet de producent er rekening mee houden dat de trouwjurk reinigbaar is. 99% van de keren is dit ook geen probleem. Het komt wel eens voor dat er bijvoorbeeld knoopjes of andere glimmende attributen niet goed vast genaaid zit, of soms zelf gelijmd. Dit kan dan los laten.
Handig is als de bruid een wasvoorschrift vraagt aan de verkoper voor de trouwjurk. Dan kan je, mocht er tijdens de reiniging wat los laten of overige beschadigen ontstaan, terwijl de stomerij het wasvoorschrift juist opgevolgd heeft en geen fouten gemaakt hebben, de fabrikant aansprakelijk stellen. Zo is het wasvoorschrift goed nageleefd.
Mocht toch de stomerij een fout gemaakt hebben, dan is de Iron Man daarvoor verzekert. Let op, een aansprakelijkheidsverzekering voor goederen in opzicht, (zoals uw jurk) zijn absoluut niet standaard bij stomerijen. Deze verzekeringen zijn moeilijk te vinden en vaak met hoge eigen risico’s (bijvoorbeeld 500,- per schade geval). Dit maakt dat de stomerij in dat geval niet snel zijn fouten zal toegeven. Hierom adviseren wij hier goed navraag naar te doen.”

Wasserij Bos voegt nog toe als tip: “Enige tip is eigenlijk dat een reinigingsvoorschrift voor ons belangrijk is bij de reiniging. Veel bruidsmode zaken hebben deze ook, maar ze worden vaak niet meegeleverd met de jurk. Dat betekent dat de je voor de reiniging dus weer een keer terug moet naar de zaak waar de jurk gekocht is. Het is dus wel gemakkelijk om hier meteen even naar te vragen.”

Waar kan ik mijn trouwjurk laten stomen? Overzicht 50+ stomerijen

Om iedereen op weg te helpen hebben wij meer dan 50 professionele stomerijen voor trouwjurken op een rijtje gezet, dus scroll snel door naar jouw provincie!

Prijs trouwjurk stomen in Zuid-Holland

Kosten trouwjurk stomen in Noord-Holland

Prijzen trouwjurk stomen in Utrecht

Prijs trouwjurk stomen in Noord Brabant

Kosten trouwjurk stomen in Gelderland

Prijzen trouwjurk stomen in Overijssel

Prijs trouwjurk stomen in Limburg

Kosten trouwjurk stomen in Zeeland

Prijzen trouwjurk stomen in Drenthe

Prijs trouwjurk stomen in Friesland

Prijs Stomerij trouwjurk Flevoland

Kosten trouwjurk stomen in Groningen

Heb jij nog meer tips of heb je zelf een stomerij?  Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl! Als je een tweedehands jurk hebt gekocht moet je je jurk niet alleen stomen maar waarschijnlijk ook vermaken. Lees alle tips voor het vermaken, de kosten van je trouwjurk vermaken en 45+ coupeuses.

Reacties zijn gesloten.

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken