Wat kost een trouwfotograaf gemiddeld? Per bruiloft, per uur en als % van de totale kosten

Wat kost een trouwfotograaf of trouwreportage per uur, per bruidsreportage en als percentage van je totale bruiloft? En wat is goedkoop of duur voor een trouwreportage? Zodra je de prijslijst of offerte van een trouwfotograaf hebt gezien, vraag je je natuurlijk af of je kosten voor een trouwfotograaf hoog of laag zijn. Ook al is er geen 1 op 1 relatie tussen prijs en kwaliteit van een trouwfotograaf, in de praktijk blijkt er toch wel enig verband te bestaan met de kosten van een bruidsreportage. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet alsnog ‘geluk’ kan hebben en heel gelukkig kan worden met een bruidsreportage van een goedkopere fotograaf.

Mochten jullie nog op zoek zijn naar een betaalbare trouwfotograaf lees dan mijn blog over goedkope trouwfotografen waarin ik meer dan 25 bruidsfotografen uit heel het land  op een rijtje zette die slecht €400 tot €750 vragen voor 6 uur fotografie en daarmee duidelijk goedkoper zijn dan de gemiddelde trouwfotograaf! Meteen een aantal offertes aanvragen? Dat kan heel gemakkelijk via ons offerte aanvraagformulier!

 • Bruidsfotografie-Limburg-ondergaandezon-silhouette bruidspaar, Eric
  Benieuwd naar meer foto's van trouwfotograaf Eric uit Sittard? Klik hier!

Redenen voor de prijzen van bruidsfotografie

De prijs van een fotograaf is natuurlijk afhankelijk van tientallen factoren, waaronder:

 • Ervaring van de trouwfotograaf
 • Hoeveel uur is de huwelijksfotograaf aanwezig?
 • Hoeveel uur maakt de bruidsfotograaf vrij voor nabewerking?
 • Krijg je de trouwreportage in een fotoalbum / canvas of enkel digitaal?
 • Populariteit van de trouwfotograaf
 • Heeft de trouwfotograaf awards gewonnen met zijn of haar bruidsreportages?
 • Werkt de bruidsfotograaf ‘zwart’, is het een vriendendienst voor een onkostenvergoeding of draagt de fotograaf BTW af?
 • Maakt de fotograaf veel reiskosten?

Bedenk dat de trouwfotograaf niet alleen kosten heeft voor zijn fototoestel en randapparatuur, maar ook voor zijn website, nabewerking, fotoboeken, BTW en training. Ook maakt hij vele uren (denk aan kennismakingsgesprekken) waar hij geen rekening voor kan sturen. Lees hier over alle kosten die fotografen maken en begrijp waarom fotografen niet direct miljonair worden!

Toch kunnen we wel een paar richtlijnen geven over de kosten die je kan verwachten bij het boeken van een bruiloftsreportage. Geen enkele richtlijn geeft 100% helderheid, maar met deze drie indicaties krijg je in elk geval een eerste beeld van wat een fotograaf kost. Let op! We gaan hier altijd uit van een professionele trouwfotograaf die van bruiloftsfotografie zijn werk heeft gemaakt en dit full time doet.

Wat kost een trouwfotograaf per uur?

 • goedkope-bruidsfotograaf-roermond-trouwauto-kever-heide-ruud
  Voor slechts €745 maakt Ruud uit Weert een trouwreportage van 8 uur! Klik hier voor een offerte!

 

Wat een fotograaf kost kan je inschatten door te kijken naar de kosten die een trouwfotograaf per uur rekent. Let wel, de meeste fotografen hebben een minimaal aantal uren voor een opdracht. Voor een bruiloft ligt dat meestal rond de 4-6 uur. Voor elk extra uur bovenop het pakket wat je koopt vragen ze vervolgens een uurvergoeding. Gemiddeld vragen professionele bruidsfotografen zo’n € 100 euro per uur. Aan de lage kant: minder dan € 75 euro per uur. Aan de hoge kant: meer dan € 125 per uur. Het prijsverschil zit niet alleen in de kwaliteit van de fotograaf. Het is belangrijk om op te merken dat sommige fotografen een uurtarief rekenen waar van alles bij inbegrepen is, zoals bewerking van de foto’s, reiskosten, een standaardalbum, een assistent of het risico op uitloop en BTW.

Andere fotografen – met een lager uurtarief – lijken dan goedkoper, maar rekenen apart kosten voor alle ‘extra’s’, waardoor ze uiteindelijk niet of niet veel goedkoper zijn! Lees hier een artikel om te begrijpen uit welke kosten de offerte van een fotograaf typisch is opgebouwd.
Wat een trouwfotograaf minimaal kost hangt, zoals gezegd, ook af van het feit of de fotograaf werkt met een minimaal aantal uur dat je verplicht moet afnemen. Je kan dan bijvoorbeeld geen fotograaf boeken voor 2 uur, enkel voor het vastleggen van je ceremonie en receptie. Enerzijds geloven fotografen (terecht) dat je meer tijd nodig hebt om een goede bruiloftsrapportage neer te zetten (fotoshoots op locatie, de voorbereiding zoals aankleden, etc). Anderzijds berooft een fotoshoot van 2 uur de trouwfotograaf meestal van de mogelijkheid om meer geld te verdienen op die dag. Als de fotograaf betaald wordt om foto’s te maken van 12 uur tot 2 uur in de middag en hij nog heen en weer moet reizen, kan hij zeer waarschijnlijk geen tweede fotoshoot doen. Daarom starten veel trouwfotografen met een minimum van bijvoorbeeld 4 uur, omdat de trouwreportage ze anders teveel geld ‘kost’ in de zin van verloren mogelijkheden om meer geld te verdienen met een langere trouwrapportage. Vooral als je op een zaterdag in de zomer of op een mooie datum (7-7-2017) gaat trouwen zullen er fotografen zijn die alleen een “volledige” bruiloft willen fotograferen (8 uur of meer).

Sommige fotografen rekenen voor de eerste 6 of 8 uur een hoger uurtarief of rekenen een pakketprijs. ‘Extra’ uren voor je bruidsrapportage kan je vervolgens voor een iets lager bedrag bijboeken. De korting is om de bruiloftsrapportage betaalbaar te houden voor de opdrachtgever en geeft aan dat de fotograaf die dag toch geen andere betaalde opdrachten kan doen en dus genoegen neemt met een lager tarief als hij extra uren kan factureren.

Wat zijn de totale kosten voor de trouwrapportage?

Bruid, bruidskapsel, bruidsreportageEen andere manier om naar de kosten van een trouwrapportage te kijken is het totale bedrag dat je kwijt bent aan de trouwfotograaf. De meeste bruidsrapportages kosten tussen de € 750 tot € 1,500. Er zijn natuurlijk altijd mensen die € 250 betalen of € 3,000, maar meestal heb je dan of een student fotografie die 4 uur langs komt, een ‘vriend van een vriend’, of – aan de andere kant van het spectrum – een fotograaf die awards heeft gewonnen en die voor dag en dauw tot middernacht aanwezig is, alle foto’s nabewerkt en er een fotoalbum van hoge kwaliteit bij levert.

Afhankelijk van welke onderdelen je bruiloft heeft en je een fotograaf aanwezig wilt hebben, kan je aan de hand van de lijst hieronder een eerste inschatting maken van de totale kosten die je aan een professionele trouwfotograaf kwijt bent.

 • Voorbereiding: € 250
 • Fotoshoot – € 250
 • Ceremonie – € 250
 • Receptie – € 250
 • Dinner – € 250
 • Feest – € 250
 • Fotoalbum(s) – vanaf € 250, maar de kosten kunnen oplopen tot een veelvoud

De daadwerkelijke kosten van een bruidsreportage hangen natuurlijk af van de tijdsduur van elk moment en een eventuele ‘pakketkorting’. Vooral fotoalbums kunnen behoorlijk prijzig uitpakken, zeker als je alle (schoon)ouders en getuigen ook een fotoboek(je) wilt geven, kunnen je kosten snel oplopen.

Kosten trouwfotograaf als percentage van de totale kosten bruiloft

trouwreportage, bruidegom creatief bruiloft fotoWat een trouwfotograaf kost kan je ook bekijken als percentage van je totale budget. Als je kijkt naar je totale budget voor je bruiloft, moet je er rekening mee houden dat je ongeveer 10% van je totale budget kwijt bent aan professionele bruiloftsfotografie. Dit gaat meestal aardig op voor bruiloften tussen de € 5,000 en € 20,000. De gemiddelde bruiloft kost € 15,000. Als je bruiloftsbudget extreem hoog of laag is kan het natuurlijk zo zijn dat je een hoger of lager percentage kwijt bent.

10% lijkt wellicht een hoog percentage, maar bedenk wel dat je bruiloftsfoto’s een van de weinige investeringen zijn, waar je nog lang van kan nagenieten. De bruidsjurk kost al snel € 1500 – € 2,500, maar zal je daarna nooit meer dragen, terwijl je de foto’s van je trouwrapportage elke dag kan bekijken of aan de muur kan zien hangen, als je een mooie foto op canvas laat afdrukken!

Hoewel we niet direct zouden adviseren om direct te bezuinigen op de trouwfotograaf, loont het meestal wel om te onderhandelen.

Lees hier onze andere artikelen over de kosten op je bruiloft:

Offertes trouwreportage aanvragen

Snel in contact komen met verschillende trouwfotografen? Vul dan nu je contactgegevens in. Binnen 24 uur nemen de eerste bruidsfotografen contact met je op!

Naam

E-mail

Tijdsduur in uren (exclusief reistijd)

Locatie

Indicatie datum

Telefoonnummer

Geef een indicatie van je budget. De meeste fotografen rekenen ~€100-€150/uur.
Minder dan €750€750-€1250€1250-€2000Meer dan €2000Onbekend

Stijl

Levering foto's (een fotoalbum kost al snel €300).
Alleen digitaalMet album

Type fotografie (een loveshoot vindt plaats een aantal weken//maanden voorafgaand aan de bruiloft)
BruiloftLoveshootLoveshoot & BruiloftOverig

Overige opmerkingen

Ik heb ook interesse in offertes van een (optioneel):
VideograafFotohokjeZelfstandig TrouwambtenaarWeddingplannerDJBandTrouwvervoerBloemistBakker

Na het lezen van dit artikel nieuwsgierig zelf een bruidsfotograaf inhuren? Lees dan ook mijn blogs over trouwfotograaf Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Hilversum en Hoorn, trouwfotograaf Rotterdam, Den Haag, Leiden, Dordrecht en Zoetermeertrouwfotograaf Flevoland: Almere, Lelystad en Emmeloordtrouwfotograaf Noord-Brabant: Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Boschtrouwfotograaf Zeeland: Middelburg, Goes, Terneuzen en Vlissingen, trouwfotograaf Utrecht, Amersfoort en Veenendaaltrouwfotograaf Groningen, Winschoten en Stadskanaal, trouwfotograaf Friesland: Leeuwarden, Drachten en Texeltrouwfotograaf Overijssel: Zwolle en Deventertrouwfotograaf Twente: Enschede, Hengelo en Almelo, trouwfotograaf Gelderland: Nijmegen, Apeldoorn en Arnhemtrouwfotograaf Zuid-Limburg: Maastricht, Sittard, Valkenburg en Heerlen en trouwfotograaf Noord-Limburg: Weert, Venlo en Roermond.

Heb je een tip om mijn artikel te verbeteren? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

Wat kost een trouwfotograaf gemiddeld? Per bruiloft, per uur en als % van de totale kosten
4.4 (87.14%) 14 votes