Offertes vergelijken: hoe zijn offertes van fotografen opgebouwd?

Nadat je fotografen hebt gezocht en gevonden en vervolgens offertes van fotografen hebt opgevraagd zal je ze willen vergelijken om te begrijpen waarom de ene offerte hoger uitvalt dan de andere. De meeste trouwfotografen hanteren prijzen tussen de 750 en 1,500 euro, maar de verschillen kunnen erg groot zijn! Meestal zal de offerte zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen of kosten posten. Controleer goed of dit overeen komt met wat je hebt gevraagd, bijvoorbeeld het uurtarief, andere tarieven, het aantal uur aanwezigheid en het formaat, aantal en kwaliteit van fotoalbums.

Sommige fotograven geven je een ‘all-in’ prijs. Hoewel dat de offerte lekker simpel houdt, maakt dat het moeilijker om te vergelijken op onderdelen. Vraag in dat geval of de fotograaf de kosten wil specificeren. Dat maakt het makkelijker om te vergelijken en te beslissen op welke zaken je wilt bezuinigen en op welke zaken je niet wilt bezuinigen. De fotograaf is hier ook mee geholpen! Mocht de offerte boven je budget zijn, besef dan goed hoeveel kosten een fotograaf maakt.

Vergelijken van transportkosten

Bruiloft in het buitenland, Las Vegas bruiloft

Als je de fotograaf naar je toe laat komen, bijvoorbeeld voor je bruiloft, zal hij transportkosten in de offerte opnemen. Je kan dan in eerste instantie denken aan een kilometervergoeding en eventuele parkeerkosten. Mocht je je fotograaf meenemen naar je buitenlandse bruiloft, dan kunnen hier nog de kosten voor een hotelovernachting en vlucht bij komen. Je wilt immers dat je fotograaf uitgeslapen aan je grote dag begint.

Maar ook als jij naar de studio van de fotograaf reist, zijn er kosten. Het verschil is dat ze niet in de offerte staan, omdat jij ze maakt. Als je fotograven uit verschillende steden vergelijkt, houdt dan rekening met de je eigen reiskosten en parkeerkosten! Zorg er voor dat je fotografen vergelijkt die hun transportkosten expliciet in hun offerte hebt opgenomen en vergelijk door bijvoorbeeld hun kilometerprijs te vermenigvuldigen met de door jouw geschatte afstand en daar eventueel een starttarief bij op te tellen.

Vergelijk de duur van de fotoshoot

Bruid met moeder, aankleden bruid, voorbereiding bruiloft, zwart-wit trouwfotografieDe belangrijkste kostenpost die je zal vergelijken is het aantal uren dat de fotograaf bezig is met jou opdracht. Houdt rekening met het feit dat de fotograaf wellicht eerder begint dan dat jij hem nodig hebt, omdat hij/zij voorbereiding nodig heeft: de omgeving verkennen, lichtval testen, apparatuur optuigen en controleren, met de ceremoniemeester spreken om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, etc.

Bedenk goed hoe lang je de fotograaf nodig hebt en houdt rekening met eventuele uitloop! Voor een shoot kan je je afvragen hoeveel foto’s je eigenlijk wilt hebben? Is 30 of 60 minuten voldoende? Als de groep groter is, bijvoorbeeld bij een familieportret zal je al snel wat meer tijd nodig hebben als je allerlei verschillende combinaties wilt vastleggen.

Vraag jezelf af of je de fotograaf bij alle onderdelen van je bruiloft aanwezig wil hebben, of niet. Wellicht kan een familielid of vriend de ochtend of avond/nacht vastleggen? Maar vraag dit niet aan je ceremoniemeester(s), die hebben het al druk genoeg!

Zorg er voor dat je het juiste aantal uur vergelijkt, dus alle uren die een fotograaf in rekening brengt. Dat kan betekenen dat je bij de ene fotograaf alleen de uren aanwezigheid meeneemt in je vergelijking, terwijl je bij een andere fotograaf ook de uren nabewerking moet meenemen, omdat hij daar ook een uurtarief voor rekent. Op deze manier houd je de vergelijking eerlijk.

Kosten voor het bewerken van foto’s

Bruidspaar in sepia, foto nabewerking door fotograafDe foto’s moeten natuurlijk bewerkt worden en ook die moet je vergelijken! Denk hierbij aan het zwart/wit of sepia maken van foto’s, veranderen van kleuren, verwijderen van ‘dubbele’ en mislukte foto’s en het wijzigen van het formaat van de foto’s (bijvoorbeeld inzoomen op een detail). Sommige fotograven willen ook meewerken aan het wegwerken van een uiterlijke onvolkomenheid, maar niet alle fotograven willen zo ver gaan! Zeker bij een langere fotoshoot, waarbij honderden of zelfs meer dan duizend foto’s worden gemaakt, zal hier minimaal een avond werken voor een fotograaf in gaan zitten, dus onderschat dit niet.

Sommige fotograven zullen het bewerken niet apart opnemen, maar het ‘gratis’ doen. Andere fotografen hanteren verschillende tarieven voor aanwezigheid en nabewerken, dus let daar goed op tijdens het vergelijken. ‘Gratis’ nabewerken betekent natuurlijk dat de kosten zijn verwerkt in de uurtarief die de fotograaf heeft gerekend in de vorige post, maar dat is een slimmigheidje die je met een goede vergelijking er zo uit haalt!

Kosten voor artikelen zoals fotoalbums

Naast de aanwezigheid van de fotograaf beslaan de fotoalbums die je naderhand besteld ook een groot onderdeel van de totale offerte die je zal willen vergelijken. Het goedkoopst is meestal om een selectie enkel digitaal te nemen. Maar bedenk dat als je naderhand alsnog fotoalbums wilt maken, je opnieuw kosten maakt. Controleer of de kosten die de fotograaf in rekening brengt voor de fotoalbums redelijk zijn en vraag om een voorbeeld, zodat je de kwaliteit kan testen. Afhankelijk van het aantal fotoalbums, het aantal bladzijden en de gebruikte materialen (lijmwijze, dikte van bladzijdes, kaft, etc.), kunnen de prijzen van fotoalbums flink oplopen!

Net zoals je de fotograaf bij het aantal uren aanwezigheid en uurtarief ook op kwaliteit en professionaliteit zal willen vergelijken, zal je dit ook willen doen voor de kwaliteit van de fotoalbums. Besef dat dit een lastigere opgave is omdat er zoveel verschillende soorten fotoalbums zijn. het kan daarom beter zijn om eventuele fotoalbums buiten beschouwing te laten bij het vergelijken van de tarieven van fotografen.

Eerlijk vergelijken: zijn kosten inclusief BTW?

Bruidegom met bruidsboeket, trouwpak

Niet onbelangrijk is dat de fotograaf soms zijn prijzen exclusief BTW toont. Voorkom een nare verrassing achteraf en zorg er voor dat het in je vergelijking duidelijk is of de prijzen in de offerte inclusief of exclusief BTW zijn! Het is gebruikelijk dat 21% BTW wordt betaald op het inhuren van een fotograaf en 9% BTW wordt betaald voor fysieke producten, zoals fotoalbums, posters, etc. Fotograven verschillen soms van hoe ze zaken berekenen, dus kijk hier goed naar!

Offertes vergelijken

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van een offerte van een fotograaf die je zou willen vergelijken. Wees er op bedacht dat fotograven hun offerte altijd anders kunnen indelen: ze kunnen kostenposten samenvoegen of verder specificeren. Bekijk alle onderdelen goed en bedenk of de offerte aansluit bij je wensen en je budget. Mocht dat niet zo zijn, neem dan contact op met de fotograaf en bespreek je wensen en budget. Stel je fotograaf niet alleen vragen over de offerte, maar ook over zijn stijl en ervaring. Succes!

Denk je dat ik een bepaald soort kosten ben vergeten of heb je andere tips om het artikel te verbeteren? Mail me op Mark@fotograafkiezen.nl en dan voeg ik het meteen toe. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken