9 redenen waarom je niet moet besparen op je trouwfotograaf

bruidsfotografie-limburg-harrypotter, Eric

Met de hoge kosten van een bruiloft is het natuurlijk heel verleidelijk om te willen bezuinigen op je trouwfotograaf. Maar door geld te besparen op je trouwfotograaf zou je wel eens duurder kunnen uitkomen dan je had gedacht! Er zijn goedkope en dure trouwfotografen en bij het inschatten van het budget van je bruiloft is de trouwfotografie een grote kostenpost. Lees hier meer over de prijzen van trouwfotografie waar je ongeveer op moet rekenen.

Maar omdat we graag beide zijden van de medaille bespreken, willen we hier een aantal argumenten de revue laten passeren, waarom het misschien toch geen goed idee is om te bezuinigen op je trouwfotograaf. In dit artikel veronderstellen we dat een duurdere fotograaf over het algemeen ook betere trouwfoto’s maakt, hoewel dit verband absoluut niet 100% is!

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Niet besparen omdat een trouwfotograaf je rust geeft

Op de grote dag zijn er ondanks de aanwezigheid van ceremoniemeesters toch nog allerlei zaken waar je je waarschijnlijk zorgen om maakt. Waar zijn de ringen, gaat het goed met oma, hebben de getuigen geen gênante speeches, gaat het regenen, komt de visagiste wel op tijd, etc. Wat is het dan heerlijk als je in elk geval weet dat er een professionele trouwfotograaf op je bruiloft aanwezig is, die in zijn carrière al honderden bruiloften heeft meegemaakt en precies weet wat hij doet.

Hij heeft een tweede camera bij zich en genoeg batterijen en geheugenkaartjes. Hij fotografeert niet tegen het licht in, weet wat RAW bestanden zijn, mist geen enkel belangrijk moment en maakt foto’s van tientallen ontroerende, lieve en grappige dingen die je zelf niet hebt gezien. Hier kan je een lijst lezen van wat voor fotomomenten op je bruiloft de meeste fotografen zoal vastleggen.

Een goede trouwfotograaf met veel ervaring zal veel minder fouten maken en de rust die dat geeft zal van je af stralen en op de foto’s te zien zijn. Voor een goede fotograaf hoef je niet drie keer te poseren in dezelfde houding en eindig je niet met een geforceerde glimlach.

Bedenk ook dat als je een vriend of oom je trouwfoto’s laat maken, het moeilijk zal zijn om hem vervolgens iets te verwijten als de trouwfoto’s niet naar wens zijn. Je wilt wellicht de relatie niet onder druk zetten en het is moeilijker klagen als je iets (vrijwel) gratis krijgt.

Een duurdere trouwfotograaf maakt betere, mooiere, creatievere foto’s

Een professionele trouwfotograaf onderscheid zich door niet enkel foto’s van hoge kwaliteit af te leveren, maar dit ook consistent te doen, niet 10 foto’s, maar honderden foto’s op je bruiloft. Een goede trouwfotograaf kan beter omgaan met veranderd licht, heeft genoeg creatieve ideeën om je trouwfoto’s speelser en minder stijf te maken en kan onder elke omstandigheid en tijdstip – tot onweer of middernacht – consistent goede foto’s maken. Hij zal foto’s maken waar je zelf nooit aan gedacht had en zal eventuele tegenslagen kunnen opvangen.

Ten slotte kan een professionele trouwfotograaf de sfeer van de bruiloft – plechtig, vrolijk, grappig – perfect terug laten komen op de foto’s en zal hij ook de persoonlijkheid van het bruidspaar kunnen vangen in de fotoshoot. Een goede trouwfotograaf heeft de tijd om zich daar op te richten omdat hij dankzij zijn ervaring precies weet wanneer de bijzondere momenten komen. Niet alleen de kus, maar ook het tekenen van de trouwakte, aansnijden van de cake, trotse blik van de vader en het traantje van de moeder.

Natuurlijk kunnen er altijd omstandigheden zijn waardoor je echt geen groot budget voor je bruiloft beschikbaar hebt en je dus wel moet bezuinigen op je huwelijksbudget, en dus ook moet besparen op je trouwfotograaf. Lees hier hoe je het best kan bezuinigen op je trouwfotograaf, zonder te eindigen met een teleurstellend resultaat.

Op zoek naar een zeer betaalbare bruidsfotograaf? Wij selecteerden voor jullie alvast een aantal trouwfotografen die maximaal €100 per uur kosten (gemiddeld kost een trouwfotograaf zo'n €150 per uur)! Je kunt ze makkelijk vergelijken op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf in ons handige overzicht van goedkope trouwfotografen!

Niet bezuinigen omdat je er spijt van zal krijgen

Vraag jezelf af: is de kans groter dat je spijt krijgt omdat je een goedkope trouwfotograaf inhuurde en je doodongelukkig bent met de trouwfoto’s, of is de kans groter dat je doodongelukkig wordt omdat je zoveel geld hebt uitgegeven aan het boeken van een professionele trouwfotograaf? Je kan de vraag ook omdraaien en jezelf afvragen waar je het meest gelukkig van zou worden: een paar honderd euro besparen op de trouwfotografie en je bruiloft of een mooie selectie trouwfoto’s die je voor altijd hebt?

Bedenk goed dat je die vraag een week voor je bruiloft wellicht anders zou beantwoorden dan een week of een paar jaar na je bruiloft. Onderzoek laat zien dat hoe langer het geleden is, des te minder ongelukkig je nog bent van het verkeerd uitgeven van geld (of minder gelukkig van het besparen of winnen van geld). Aan de andere kant kan met het verstrijken van de jaren het verdriet van wat je niet hebt gedaan – een goede trouwfotograaf inhuren – sterker worden, omdat je de foto’s gebruikt als geheugensteuntje voor je herinneringen. Wees er dus op bedacht dat welke keuze je ook maakt, je er over een paar jaar (als je wellicht meer verdient), wellicht heel anders over denkt!

Niet bezuinigen omdat je bruiloft een dag duurt, maar foto’s 50 jaar mee gaan

Bruidspaar, fotoshoot buitenlocatie

Vrijwel alle kosten die je maakt op je bruiloft zijn voor die ene dag: de locatie, transport, bruidsjurk en trouwkostuum, transport, eten & drinken, versieringen, uitnodigingen, bedankjes, DJ, noem maar op. Er zijn maar weinig dingen die je de dag na de bruiloft nog steeds hebt: de trouwringen, een trouwboekje, je trouwfoto’s en elkaar zijn de belangrijkste! Waar je de meeste kosten dus maakt voor een dag, maak je de kosten voor een trouwfotograaf dus voor de rest van je leven. En daarmee komen we aan bij de volgende reden:

Niet besparen omdat trouwfoto’s geen kostenpost maar een investering zijn

Trouwfoto’s zijn een investering die je vervolgens op vele verschillende manieren kan gebruiken! Als je fotoalbums laat maken heb je natuurlijk sowieso een mooi, blijvend aandenken aan je bruiloft. Als je foto’s laat uitprinten op canvas en thuis ophangt heb je er elke dag plezier van en kan je ze om de paar jaar verwisselen. Daarnaast kan je de foto’s gebruiken voor het uitsturen van bedankjes voor iedereens aanwezigheid.

Niet bezuinigen omdat trouwfoto’s niet alleen voor jezelf zijn

Bruid met moeder, trouwfoto's zijn voor de hele familie

Het bruidspaar zijn lang niet de enige die plezier hebben in het zien van de trouwfoto’s. Denk eens aan alle gasten die je een selectie kan sturen, zodat ook zij kunnen terugdenken aan jullie bruiloft? Ouders, broers en zussen, getuigen en de rest van de familie willen waarschijnlijk zelfs hun eigen fotoalbum van jullie bruiloft hebben! Daarnaast zijn er altijd mensen die om de een of andere reden niet aanwezig konden zijn bij de bruiloft, maar dankzij jullie foto’s toch een heel goed beeld van jullie grote dag kunnen krijgen!

Niet besparen zodat je zelf niets hoeft te doen

In het begin van het digitale camera tijdperk zette ik altijd alle foto’s op mijn computer en verwijderde alle dubbele en lelijke foto’s. Maar na een paar jaar ben ik daarmee gestopt omdat het teveel foto’s werden en het een ongelofelijk lang en saai werk was om door alle foto’s te gaan en van elke dubbele foto te bepalen welke nu net iets beter was dan de andere. En dat was enkel selecteren, ik deed zelf niet aan bewerken!

Een professionele trouwfotograaf zal veel meer foto’s maken dan dat hij aan het bruidspaar zal leveren. Lees hier hoeveel foto’s je ongeveer kan verwachten op je bruiloft. De trouwfotograaf is meestal minsten net zo lang bezig met selecteren en bewerken van de foto’s als dat hij bezig is met het schieten er van! Als je terug komt van je huwelijksreis en je leven weer zijn gangetje gaat, kan het moeilijk zijn om de tijd te vinden om de trouwfoto’s die je van een amateur hebt gekregen te selecteren. Waarschijnlijk heb je zelf niet eens de juiste software en ervaring om de foto’s te bewerken.

Ook zal het je meer tijd kosten dan een professionele trouwfotograaf om een lay-out voor je fotoalbum te ontwerpen, een goede en betrouwbare, doch betaalbare printer te vinden en het album te laten drukken? Als de plinten in je huis drie jaar na de verhuizing nog steeds niet af zijn, wil je wellicht voorkomen dat hetzelfde gebeurt met je bruiloftsfoto’s.

Een goede trouwfotograaf is meer waard dan hij/zij kost

Closeup bruid, bruidsboeket, professionele fotograaf

Het is natuurlijk heel fijn als je oom of een goede vriend met een dure camera je komt helpen op je bruiloft door de foto’s voor je te maken. Maar zal deze persoon net zo vaak en snel je e-mails beantwoorden, op je telefoontjes en berichtjes reageren, de dag planning willen bespreken en brainstormen over leuke locaties en poses voor de trouwfoto’s dan een professionele fotograaf? Een professionele fotograaf maakt foto’s om zijn salaris te verdienen en heeft een reputatie die hij moet beschermen en hoog moet houden. Wellicht raden jullie de fotograaf aan bij vrienden en familie en dus heeft de fotograaf er alle belang bij dat hij zijn afspreken nakomt, op tijd is, deadlines haalt en levert wat hij heeft beloofd. Kortom, hij is serieus en gecommitteerd.

Trouwfotografen zijn professionals die recht hebben op een redelijk salaris

Lees hier over alle kosten die een professionele trouwfotograaf moet maken om zijn beroep goed te kunnen uitoefenen. De meeste professionele trouwfotografen werken al snel 60 uur per week, en kunnen maar een minderheid van de uren bij een klant in rekening brengen. Veel tijd gaat zitten in kennismakingsgesprekken, reizen, oefenen, nabewerken en administratie. Trouwfotografen zijn dus zeker geen miljonairs en verdienen over het algemeen een normaal, modaal inkomen.

Een trouwfotograaf is een klein vermogen kwijt aan fototoestellen en alle randapparatuur (flitsers, tassen, geheugenkaartjes, reserve camera’s), software programma’s, reiskosten, website etc. Daarnaast moet hij geld reserveren voor zijn vrije dagen, mocht hij ziek zijn en voor zijn pensioen.

Bij een kapper, tandarts, accountant of dokter probeert (bijna) niemand te onderhandelen en te bezuinigen en accepteert men dat ze een uurtarief rekenen, waar niet aan valt te tornen. Het is dus eigenlijk gek dat dat bij fotografie wel het geval is. Wellicht omdat tegenwoordig iedereen een camera heeft en digitale foto’s gratis lijken te zijn als je eenmaal de camera hebt? Maar iedereen heeft ook een rekenmachine, een schaar en flosdraad en toch durven we niet te beweren dat de accountant, kapper en mondhygiëniste geen waarde toevoegen?

Misschien moeten we accepteren dat trouwfotografen net zo goed professionals zijn die meer waarde toevoegen aan je bruiloft dan kosten en dat het daarom geen goed idee is om er op te besparen. Hier kan je meer trouwfoto tips lezen en hoe je DE fotograaf voor je bruiloft vind en wanneer je je fotograaf moet boeken.

Geef je me ongelijk of denk je dat ik een reden om te kiezen voor een professionele trouwfotograaf ben vergeten? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan voeg ik hem meteen toe. 

Foto credit hoofdfoto artikel: Eric

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken