Trouwfotografie: 15+ tips voor de mooiste trouwfoto’s op je bruiloft

Bruid, bruidsfotografie, Utrecht, Mijntje

Hieronder lees je alle tips en ideeën die jij en je trouwfotograaf nodig hebben om de mooiste trouwfoto’s van je bruiloft te maken! Al maak je maar gebruik van een paar van deze tips, dan helpt het je bruidsfoto’s nog steeds een heel eind!

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

1. Check het fotografiebeleid met je locatie!

Confetti bruidspaar - regels locatie bruiloft

Niet alleen staan steeds meer locaties het gooien van confetti en rijst niet meer toe – vanwege ongedierte en moeilijk schoonmaken – ook hebben sommige locaties restricties op het gebied van fotografie. Je moet daar vooral rekening mee houden als je trouwt in een kerk, kasteel of een andere historische locatie. Vanwege de aanwezige kunst – schilderijen, meubelen – kan het zijn dat je fotograaf geen flitser mag gebruiken! Geen probleem voor een professionele fotograaf, maar wel zo handig als je fotograaf er van tevoren van op de hoogte is!

Besteed ook tijd aan het vinden van bijzondere locaties voor je fotoshoot. Denk bijvoorbeeld aan een bibliotheek, kasteel, zoals Kasteel Duurstede, musuem, zoals het Zuiderzee Museum of een vuurtoren, zoals Fort Kijkduin.

2. Emergency Kit

Het zou zonde zijn als er iets met je outfit gebeurd, zoals een scheur, vlek of verloren knoop. Voor bruidegoms zou ik in elk geval een tweede fris witte overhemd meenemen. Neem ook een witte handdoek mee, die valt niet op en kan je trouwjurk beschermen als je fotograaf foto’s in de natuur wil maken. Een krijtje doet wonderen om kleine vlekjes weg te werken en een veiligheidsspeld kan ook heel nuttig zijn.

3. Checklist voor de ultieme trouwfoto’s

Tip voor control freaks: zorg er voor dat je een complete lijst hebt van alle ‘must-have’ trouwfoto’s, die je later in je fotoalbums wilt terugzien. Zorg er voor dat je lijst van alle verschillende fotocombinaties met ouders, broers en zussen, familieleden, getuigen, ceremoniemeesters en vrienden volledig is en je alle mogelijke combinaties hebt opgeschreven, zodat een ceremoniemeester ze kan afvinken terwijl de trouwfotograaf alle foto’s maakt.

4. Boek je trouwfotograaf zo snel mogelijk

Zodra je een datum hebt doe je er verstandig aan je trouwfotograaf te boeken. Je kan zelfs al eerder beginnen met offertes opvragen. Zeker populaire trouwfotografen in het duurdere segment zitten tijdens het bruiloft hoogseizoen al snel volgeboekt. Lees hier meer tips over wanneer je het best je fotograaf kan boeken.

5. Investeer in accessoires voor de fotoshoot

Accessoires fotoshoot bruidspaar

Wel of geen accessoires is een persoonlijke keuze. Toen Mark en ik gingen trouwen waren we bang dat het misschien zou gaan regenen. Wij gingen dus op pad met een stel leuke paraplu’s in de vorm van een hart en een stel fel blauwe en roze laarzen in de achterbak. De hele dag scheen de zon en was het 26 graden. Het moet natuurlijk wel bij jullie passen. Er zijn ook veel bruidsparen en fotografen die de bruidsreportage zo natuurlijk willen houden en dus niet op extra opsmuk zitten te wachten.

6. Videograaf en trouwfotograaf

Als er ook een videograaf op je bruiloft aanwezig is, zorg er dan voor dat deze met je trouwfotograaf heeft gesproken, zodat ze weten wat elkaars plannen zijn en die op elkaar kunnen afstemmen. Je wilt geen gedoe op de bruiloft over de beste plaats bij de ceremonie, de opstelling of het licht.

7. Laat je trouwfotograaf ‘vrij’

Laat je trouwfotograaf vrijelijk door de receptie zwerven en verwacht niet dat hij gedurende de hele dag aan de zijde van het bruidspaar blijft. Op die manier is de trouwfotograaf in staat om ook allerlei mooie momenten die jij zelf mist vast te leggen, zodat je die later alsnog kan zien. Er valt zoveel te beleven op een bruiloft dat je per definitie dingen zal missen. Gebruik je trouwfotograaf om die momenten ook vast te leggen!

8. Stel de trouwfotograaf voor aan je ‘inner circle’

Tip om de juiste mensen het meest op de foto’s te krijgen. Stel de fotograaf voor aan je (schoon)ouders, getuigen en andere belangrijke gasten. Zo kan de fotograaf hen wat meer aandacht geven en weet hij of zij wanneer en wie hij moet fotograferen. Het zou zonde zijn als je fotograaf je moeder die een traantje wegpinkt tijdens het ja-woord mist omdat hij een oudtante fotografeert.

9. Tijd tip: Plan ruimer dan je denkt nodig te hebben

Natuurlijk zit de dagplanning van je bruiloft al barstensvol en is het moeilijk om tijd in te ruimen voor een aparte fotoshoot met je trouwfotograaf. Probeer hier toch ruim de tijd voor te nemen in het besef dat als er iets tegenzit – een file, bruidsboeket thuis laten liggen – je niet direct in de stress wil schieten. Een fotoshoot met een gestrest bruidspaar maakt het een stuk lastiger voor een trouwfotograaf. Hij zal jullie eerst gerust moeten stellen, voordat jullie weer ontspannen kunnen lachen.

10 Laat de fotograaf zien wat voor persoon je bent

Deel bijvoorbeeld je trouwkaartje met je trouwfotograaf. Een trouwkaartje kan veel weggeven over wat voor persoon je bent en wat voor bruiloft je voor ogen hebt. Je zou ook je trouwfotograaf kunnen uitnodigen bij jullie thuis voor een kennismakingsgesprek. Hierdoor krijgt de fotograaf een beter beeld van wat voor soort foto’s jullie willen en kan hij jullie beter van dienst zijn.

11. Een mooie hanger voor je jurk

Trouwjurk op hanger - voorbereiding bruiloft - aankleden bruid

Een van de foto’s die de meeste trouwfotografen zullen maken is de trouwjurk (en het trouwpak van de bruidegom) voordat de bruid hem aan trekt. Soms ligt hij over een stoel of op bed, maar het mooist is aan natuurlijk als de trouwjurk aan een kledinghanger hangt. En wat is het dan zonde als een dure trouwjurk aan een goedkope kleerhanger hangt! Zorg er dus voor dat je een mooie, romantische kledinghanger hebt, waar je je jurk aan kan ophangen voor de foto! Bijvoorbeeld deze hangers met je naam er in.

12. Vraag gasten niet te fotograferen

Deze tip ligt mogelijk gevoelig bij je gasten. Het is een geweldige manier om op je trouwfotografie te bezuinigen: laat al je gasten foto’s maken. Maar mocht je een professionele fotograaf hebben ingehuurd, dan is het zonde als je mooiste trouwfoto’s worden verpest door een haag van omhoog gehouden telefoons en iPads. Het gebeurt daarom steeds vaker dat er een ‘social media policy‘ door een ceremoniemeester of trouwambtenaar wordt aangekondigd. Als de bruid naar het altaar loopt wil je dat iedereen gewoon naar haar kijkt en niet op hun telefoon. Ook zullen je foto’s er eerder gedateerd uitzien als er allerlei smartphones op staan. Laat je ceremoniemeesters dus aan je gasten vragen hun telefoons (op sommige momenten) niet te gebruiken. (foto: trouwambtenaar Ilse de Zwart)

fotograferen tijdens ceremonie bruiloft

13. Laat de ceremoniemeester en je fotograaf alles weten

Jij hebt wellicht een paar verrassingen voor je gasten, zoals een aankomst op paard, Hummer of helikopter. Maar je bruiloft bevat wellicht ook een paar verrassingen van je gasten. Hopelijk niet het ouderwetse ABC’tje, maar wellicht een ingestudeerd dansje, optreden of afscheid met vuurwerk? Zorg er voor dat de ceremoniemeesters van al deze verrassingen op de hoogte zijn, zodat ze de fotograaf kunnen informeren. Die zorgt er dan voor dat hij op het juiste moment op de juiste plek staat om de verrassingen – en jullie reactie er op – te kunnen filmen. De fotograaf leert jou beter kennen – en jij de fotograaf – als je je trouwfotograaf de juiste vragen stelt.

14. Juridische tip: Een goed contract voorkomt dat je het nodig hebt

Zorg er voor dat alle kosten, afspraken, tijdslijnen met je fotograaf niet alleen zijn afgesproken en op de mail staan, maar ook in een ondertekend contract. Dit geen duidelijkheid over tarieven en andere clausules. Lees hier een stappenplan voor het vinden van je trouwfotograaf. Je hebt dan minder kans dat er een misverstand tussen jullie en de fotograaf ontstaat en je hebt dan een duidelijker document om op terug te vallen. Hier geldt hetzelfde als voor paraplu’s op je bruiloft: neem ze mee en je zal ze waarschijnlijk niet nodig hebben. Vergeet het en je krijgt er spijt van!

15. Ruim je huis op!

Wist ik deze tip maar eerder! Het staat waarschijnlijk niet op je lijstje, maar bedenk dat als de fotograaf foto’s maakt van de voorbereiding, hij al snel twee uur aanwezig is in je huis, terwijl kapster en visagiste bezig zijn met je hoofd. De fotograaf zal gedurende die tijd foto’s maken van hoe je wordt klaargestoomd en hoe je je jurk aantrekt. Zorg er dus voor dat je huis is opgeruimd, zodat de foto’s er niet rommelig uit zien!

16. Doe alles extra langzaam

De eerste kus na het ja-woord, het tekenen van de trouwakte, het omdoen van de ringen, het gaat allemaal zo snel voorbij! Wellicht ben je stiekem toch een beetje zenuwachtig en doe je het nog iets sneller dan normaal. Onze tip: probeer het zo rustig mogelijk te doen. Als je de trouwakte tekent of de ring om doen, pauzeer even en lach even naar je fotograaf en je partner. Dit helpt de fotograaf enorm met het maken van mooie foto’s!

17. Houd je boeket laag

De meeste bruiden houden hun bruidsboeket te hoog, namelijk voor hun borst, waardoor de foto er minder mooi uit ziet. Houd daarom je bruidsboeket voor je gevoel onnatuurlijk laag (voor je kruis). Als je foto’s van de bruid ziet met een boeket in haar handen, zal je zien dat de compositie van deze foto’s er veel mooier uit ziet.

18. Vergeet de ‘Statige’ foto’s niet!

Ben je een beetje conservatief of ouderwets? Houdt je van tradities en rituelen? Zorg er dan voor dat je fotograaf mooie close-up foto’s maakt van het trouwboekje. Overweeg om de naamkaartjes van het diner of de uitnodiging te laten kalligraferen voor een extra luxe effect. Hier kan je andere leuke trouwkaartjes vinden.

Heb je een suggestie of nog meer tips voor dit artikel? Mail de tips dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan kijk ik hoe ik het in het artikel kan verwerken.

Foto credit hoofdfoto artikel: Mijntje

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken