Wanneer moet ik een trouwfotograaf voor mijn bruiloft boeken?

Goedkope bruidsfotograaf Leeuwarden, dijk Friesland trouwreportage bruiloft, Fonger

Op het moment dat je DE fotograaf voor je bruiloft hebt gevonden, wil je er natuurlijk niet achter komen dat je achter het net vist en de fotograaf niet meer beschikbaar is. Wanneer zijn de meeste bruiloften in Nederland? Zeker als je een populaire trouwfotograaf wilt boeken, moet je er rekening mee houden dat zijn of haar agenda al lang van tevoren vol stroomt met opdrachten. De meeste bruiloften vallen op vrijdag en zaterdagen in mei tot september en dat zijn uiteindelijk niet heel erg veel dagen.

Hoe lang van tevoren je partner je ten huwelijk vraagt bepaald natuurlijk in grote mate hoe lang van tevoren je überhaupt je trouwfotograaf kan boeken. Ons advies is dan ook om je trouwfotograaf te boeken zodra je de datum hebt vastgelegd en als het kan 6 – 9 maanden voor je bruiloft. Als minimum zouden we 2-3 maanden adviseren als je niet in een drukke maand trouwt of een minder dure fotograaf boekt. Als je een populaire, duurdere fotograaf wilt boeken zal je langer van tevoren moeten boeken dan als je genoegen neemt met een goedkopere budget fotograaf.

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

In welke maand zijn de meeste bruiloften?

Het hoogseizoen voor bruiloften loopt van mei tot september met een dip in juli en augustus. Waarschijnlijk is het aantal bruiloften dan lager vanwege de schoolvakantie, waardoor veel gasten – en wellicht ook trouwfotografen – dan op vakantie zijn. Hier zie je het aantal bruiloften per maand als percentage van het totale aantal bruiloften per jaar.

 

wanneer bruiloft

Aantal bruiloften in Nederland per maand

De percentages tellen niet op tot 100% in verband met afronden. Januari is de minst populaire maand om te trouwen in Nederland. Je kan het aantal bruiloften in Nederland vanaf januari tot februari langzaam zien oplopen. Zowel in mei als in juni vinden beiden bijna 20% van alle bruiloften in Nederland plaats. Zoals gezegd zijn juli en augustus vervolgens minder populaire maanden. De drukste maand om te trouwen in Nederland is september. In september vindt meer dan een kwart van alle bruiloften plaats! Wees er dus op bedacht zo snel mogelijk je fotograaf te boeken als je van plan bent om in september te trouwen! Vervolgens trouwt er bijna niemand meer in Nederland en lijkt alleen december iets populairder dan alle omringende maanden.

Hoe belangrijk is de datum voor de fotograaf?

Datum bruiloft, bruidspaar

Als je een datum hebt gekozen die enkel voor jullie bijzonder is – bijvoorbeeld precies een jaar na de verloving of 7 jaar na de start van de verkering – is er niets aan de hand. Maar de datum kan ook voor meer mensen ‘speciaal’ zijn, bijvoorbeeld 6-6-2016 of 7-7-2017, omdat het ‘mooie’ of ‘bijzondere’ getallen of reeksen zijn. In dat geval moet je er rekening mee houden dat niet alleen trouwfotografen, maar ook locaties en alle andere dienstverleners van kappers en visagisten tot bands en DJ’s eerder vol zullen zitten.

Mocht je bruiloft in een weekend van een groot sportevenement – denk aan een Europees of Wereld kampioenschap voetbal, of de Olympische Spelen – vallen, dan kan het zijn dat niet alleen je gasten liever thuis op de bank voor de TV zitten, maar ook je fotograaf! De Olympische Spelen van 2016 in Rio zijn van 5 tot 21 augustus en kunnen dus tijdens je bruiloft bezig zijn. De Olympische Spelen daarna zijn de Winterspelen in Pyeongchang van 2018 en zijn van 9 tot 25 februari, dus die zullen voor weinig mensen roet in het eten gooien.

Wanneer je een trouwfotograaf in het laagseizoen boekt

Boeken in het laagseizoen heeft natuurlijk nadelen, met als belangrijkste het weer in Nederland. Maar zelfs in de zomer kan je niet rekenen op het Nederlandse weer en zal je een plan B moeten maken voor de fotoshoot en je ceremonie buiten. Het laagseizoen heeft wel twee voordelen: fotografen zitten minder snel vol en zijn eerder geneigd om korting te geven, omdat de kans dat ze een andere bruiloft kunnen vinden om te fotograferen in het laagseizoen veel lager is. In het laagseizoen kan je het je dus veroorloven om pas later te boeken, of kan je een populaire trouwfotograaf vinden, die toch nog beschikbaar is! Wanneeer je besloten hebt om in het laagseizoen te trouwen, kan je hier meer tips lezen om op een slimme manier binnen je budget te blijven voor je trouwfotograaf.

Wanneer je een fotograaf buiten het weekend boekt

De grafiek hierboven is misleidend op één gebied. Door de focus op maanden, verdwijnt de focus op welke dagen de trouwfotografen volgeboekt zijn. Zelfs in het hoogseizoen zullen veruit de meeste bruiloften alsnog op vrijdag en zaterdag en eventueel zondag vallen. Maandag tot donderdag zijn een stuk minder populair en daar kan jij je voordeel mee doen! Dat betekent dat als je toch graag in de zomer wilt trouwen, maar de trouwfotografen die je op het oog hebt al zijn volgeboekt voor de weekenden of onbetaalbaar zijn, je zou kunnen overwegen om je bruiloft op een minder conventionele dag te vieren! Wanneer je trouwt is dus niet alleen relevant voor welke maand, maar ook welke dag.

Trouwen in het laagseizoen kan alsnog druk zijn

Bedenk aan de andere kant dat er ook in het laagseizoen enkele drukkere momenten kunnen zijn. Wanneer je bijvoorbeeld je bruiloft wil plannen in december (kerst en oudjaar) of februari (Valentijnsdag) kan je naast je favoriete trouwfotograaf grijpen. Zeker december kan een lastigere maand zijn omdat bruidsparen op zoek zijn naar een winterbruiloft, terwijl trouwfotografen wellicht vrij nemen om de feestdagen met hun eigen familie door te brengen.

Lees hier meer trouwfoto tips, fotomomenten overzicht, interview vragen voor je fotograaf, wat een trouwfotograaf kost en tips om de beste fotograaf te vinden!

Ben je eerder of later begonnen met het zoeken naar de fotograaf voor je bruiloft of heb je andere tips wanneer je je fotograaf moet boeken? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan kijk ik hoe ik het in het artikel kan verwerken. 

Foto credits hoofdfoto artikel: Fonger

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken