Trouwfotograaf gezocht? 10 tips om DE perfecte fotograaf te vinden

Trouwfotograaf Zeeland, Dick

Het vinden van de beste trouwfotograaf is een van de belangrijkste onderdelen van je bruiloft. Maar hoe vind je een goede bruidsfotograaf en krijg je de mooiste trouwfotografie? In dit artikel geven we in 10 stappen aan hoe je DE perfecte trouwfotograaf die het best bij je past kan vinden.

1. Bepaal wat het budget voor je bruidsfotograaf is

Soms is goedkoop duurkoop, dus als je een beperkt budget hebt en op zoek bent naar een goedkope trouwfotograaf, zorg en dan voor dat je op een slimme manier binnen je budget blijft voor je trouwfotograaf. Een rapportage van je bruiloft wordt soms al voor € 249 voor 3 uur aangeboden, maar kan ook rond de € 3,000 euro kosten voor 16 uur en hoge kwaliteit fotoalbums. De meeste trouwfotografen rekenen tussen de € 750 en € 1,500 voor een bruiloftsrapportage, lees hier hoe je kan inschatten wat een trouwfotograaf ongeveer kost.

Op zoek naar een zeer betaalbare bruidsfotograaf? Wij selecteerden voor jullie alvast een aantal trouwfotografen die maximaal €100 per uur kosten (gemiddeld kost een trouwfotograaf zo'n €150 per uur)! Je kunt ze makkelijk vergelijken op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf in ons handige overzicht van goedkope trouwfotografen!

2. Bedenk welke stijl bruiloftsfotografie bij je past

Fotoshoot bruidspaar - informele stijl

Voor elke stijl kan je dure en goedkope fotografen vinden. Start dus met het bekijken van heel veel verschillende trouwfoto’s van bekenden en op internet. Hopelijk heb je dezelfde stijl als je partner! Bedenk bijvoorbeeld of romantische, landelijke, stedelijke, industriële, grappige of formele trouwfoto’s je het meest aanspreken. De meest fundamentele keuze in stijl is of je een formele shoot wilt, waarop veel geposeerd wordt, of een persrapportage / documentaire, waarbij de fotograaf foto’s maakt van alles zoals het gebeurt, zonder al te veel in te grijpen. Bedenk ook wat voor type nabewerking je aanspreekt.

3. Een fotograaf op tijd vinden begint met op tijd zoeken

Het bruiloft – en dus trouwfotograaf hoogseizoen ligt in Nederland tussen mei en september met een dipje in juli vanwege de vakantie, waardoor veel bruidsparen vrezen dat sommige gasten wellicht niet aanwezig kunnen zijn. Dit zijn dan ook de maanden waarop fotografen, locaties, cateraars, bands, DJ’s, trouwauto’s en visagisten het snelst vol zitten. Trouw je in een van deze maanden, probeer dan zo snel mogelijk een trouwfotograaf te vinden en te boeken. Zorg er voor dat dit minimaal 3 – 6 maanden van tevoren is. Lees hier meer over wanneer je een trouwfotograaf moet boeken. Bedenk dat je altijd wel ergens een goedkope fotograaf kan vinden, maar dat er maar een beperkt aantal professionele trouwfotografen zijn en je niet buiten de boot wilt vallen!

4. Vraag offertes aan van verschillende trouwfotografen

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Je kan natuurlijk gratis, snel, en eenvoudig via onze site offertes aanvragen en trouwfotografen vinden. Degene die beschikbaar zijn zullen je dan een offerte of kostenindicatie toesturen, waarna het grote vergelijken kan beginnen. Ook kan je zoeken op Google of Pinterest, hier kan je lezen hoe je het meeste uit Pinterest haalt. Dit is het moment waar je je aan je budget moet houden en hoewel trouwfotografie niet goedkoop is, is dit het moment waarop je 20% tot 30% kan besparen door goed offertes te vergelijken.

Tijdens het eerste contact met de trouwfotograaf kan je vragen stellen over stijl, offerte en ervaring. Wij raden aan om rond de 5 fotografen te benaderen. Hier kan je de belangrijkste vragen voor je trouwfotograaf vinden. Op basis van het eerste contact of zelfs kennismakingsgesprek kan je een selectie van de top 3 trouwfotografen maken. Het eerste contact is ook het eerste moment waarop je de professionaliteit van de bruidsfotograaf kan testen. Hoe snel antwoord de fotograaf? Geeft hij of zij antwoord op alle vragen? Is het antwoord vriendelijk, spontaan of formeel?

5. Bepaal of er een klik is met je fotograaf

Loveshoot aanstaand bruidspaar

Een geweldige manier om te kijken of er een klik is met je fotograaf is om een loveshoot met de fotograaf te doen, bijvoorbeeld rond je verloving! Mocht je nog geen definitieve keuze hebben gemaakt, dan is dit het moment om een uitvoeriger gesprek met de mogelijke trouwfotografen aan te gaan en ze alle vragen voordat je een trouwfotograaf boekt te stellen. Besef dat je de fotograaf leuk genoeg moet vinden om er een hele dag mee te spenderen, en niet zomaar een dag!

6. Check beschikbaarheid van fotografen die je hebt gevonden

Je hebt niets aan de beste, duurste of goedkoopste fotograaf als diegene al geboekt is op je grote dag. Zodra je de locatie hebt geboekt of als de datum al hebt gekozen, kan je beter zo snel mogelijk de fotografen waar je serieus over na denkt en waar je een offerte van hebt ontvangen vragen naar hun beschikbaarheid. Hiermee voorkom je dat je later voor een verrassing komt te staan. Er is niets zo frustrerend als het vinden van een goede trouwfotograaf die niet beschikbaar is.

7. Bespreek in detail wat jullie belangrijk vinden

Met jouw favoriete bruidsfotograaf kan je bespreken wat je precies wil op het gebied van aantal uren aanwezigheid, nabewerking en te leveren producten zoals fotoalbums. Zeker als je favoriete fotograaf een beetje buiten je budget valt, loont het om goed na te denken wat je nu echt belangrijk vindt. Laat je trouwfotograaf mee denken hoe je kosten kan besparen die niet ten koste gaan van de kwaliteit.

8. Boek je favoriete trouwfotograaf!

Als je uiteindelijke DE beste fotograaf hebt gevonden die beschikbaar en betaalbaar is, qua karakter, stijl en professionaliteit bij jou past en je overeenstemming hebt gevonden over wat je krijgt is het tijd om definitief te boeken. Een boeking maak je meestal definitief door een contract te teken en / of door een voorschot te betalen. Daarmee zorg je er voor dat er niemand van door gaat met jouw fotograaf op jouw dag. Zorg er voor dat voordat je tekent je geen twijfels meer hebt en de hele offerte voor de bruiloft reportage goed begrijpt.

9. Maak duidelijke afspraken in de aanloop van de bruiloft

Als je de fotograaf eenmaal geboekt hebt is het tijd om je op andere zaken te richten totdat de bruiloft wat dichter bij komt. Je introduceert je trouwfotograaf dan aan je ceremoniemeesters. Je gaat vervolgens met je trouwfotograaf brainstormen over locaties voor de fotoshoot, loopt met hem door de dagplanning, bespreekt ‘must-have’ foto’s van je bruiloft en vraag je fotograaf om andere creatieve ideeën. Onthoud dat hij of zij veel meer bruiloften heeft gezien dan jullie! Op de dag zelf is er als het goed is niets meer te regelen en kan je lekker genieten!

10. Regel alles netjes na de bruiloft!

Na je bruiloft ga je wellicht lekker op huwelijksreis en heb je van de fotoraaf al een preview van de foto’s gekregen om te delen met je vrienden. Terwijl jij in het vliegtuig zit, werkt de fotograaf aan de nabewerking. Zorg er voor dat je net zo professioneel bent als de fotograaf en houdt je aan de afspraken op het gebied van betaling en het geven van feedback op nabewerking van foto’s, selectie en de lay-out van fotoalbums! Als je tevreden bent, kan je de fotograaf enorm helpen door hem aan te raden bij bekenden die ook gaan trouwen!

Denk je dat ik een stap heb overgeslagen of heb je je fotograaf op een andere manier gevonden? Mail me dan op Irene@FotograafKiezen.nl en dan kijk ik hoe ik het in het artikel kan verwerken. 

Foto credits hoofdfoto artikel: Dick

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken