Hier vind je de beste vragen die je ene trouwfotograaf absoluut moet stellen voordat je boekt. Lees ons andere artikel als je op zoek bent naar een uitputtende vragenlijst met meer dan 60 vragen voor je trouwfotograaf. Spreek je een aantal fotografen maar relatief kort of over de telefoon of per mail, dan wil je je wellicht richten op de meest belangrijke vragen om er zeker van te zijn dat de fotograaf goed bij jou past. Lees hieronder de top 10 beste vragen die je het snelst helpen om er zeker van te zijn dat je (niet) de juiste fotograaf hebt gevonden!
Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!1. Hoeveel bruiloften heb je de afgelopen drie jaar gemiddeld per jaar geschoten?
Je wilt er zeker van zijn dat je fotograaf gespecialiseerd is in bruiloften en niet alles van newborn shoot en schoolfotografie tot dierenfotografie en boudoir fotoshoots doet. Fotografen die zich specialiseren in bruiloften vinden het meestal ook oprecht leuk om bruiloften te fotograferen en dat straalt van hem of haar af tijdens de dag. Zijn of haar hoogseizoen ligt waarschijnlijk tussen april/mei en augustus/september. Een gespecialiseerde bruiloftsfotograaf zal minimaal rond de 20 bruiloften per jaar schieten als dat zijn / haar belangrijkste specialisatie is.
2. Kunnen we een hele fotoshoot van een bruiloft zien, in plaats van een selectie?
Het is zelfs voor een minder begaafde fotograaf niet moeilijk om een selectie te maken van 10 foto’s die heel mooi zijn gelukt, zeker niet als hij uit verschillende bruiloften kan kiezen. Ga maar na: een gemiddelde bruiloftsrapportage bestaat – afhankelijk van de duur – uit grofweg 200 bewerkte foto’s. Lees hier meer over hoeveel foto’s je op je bruiloft kan verwachten. Een selectie van 10 foto’s beslaat dan slechts 2% van de gemaakte en geleverde foto’s.
De overige 98% is heel belangrijk om te zien. Elke fotograaf kan heel veel foto’s maken en de paar mooiste er uit selecteren, maar enkel een professionele fotograaf kan consistent, shot na shot, mooie foto’s maken. En laten we eerlijk zijn, op je bruiloft zijn alle momenten belangrijk en wil je van elk moment een prachtige foto. Laat je dus niet verleiden als de fotograaf je enkel de top 2% of 3% van een door hem geselecteerde bruiloft laat zien!
3. Wat maakt onderdeel uit van de offerte en wat valt er buiten?
Zodra je een offerte of kostenindicatie van een fotograaf hebt ontvangen ga je die natuurlijk vergelijken met je budget en met de offertes van andere fotografen. Zorg er echter voor dat je appels met appels vergelijkt! Vraag bijvoorbeeld of de prijs al inclusief BTW en reiskosten is. Hoeveel uur aanwezigheid heeft de fotograaf meegenomen in de prijsberekening? Wellicht valt de fotograaf ruimschoots binnen je budget, maar kom je er later achter dat je een even groot bedrag kwijt bent aan de fotoboeken, waar je niet op had gerekend.
Vraag de fotograaf of hij de prijs van de offerte of zijn standaard pakketten wil uitsplitsen, zodat je een beter beeld krijgt van wat elke onderdeel kost in vergelijking met je budget en andere fotografen. Lees hier een uitgebreidere uitleg over uit welke onderdelen een offerte van een fotograaf meestal is opgebouwd.
Op zoek naar een zeer betaalbare bruidsfotograaf? Wij selecteerden voor jullie alvast een aantal trouwfotografen die maximaal €100 per uur kosten (gemiddeld kost een trouwfotograaf zo'n €150 per uur)! Je kunt ze makkelijk vergelijken op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf in ons handige overzicht van goedkope trouwfotografen!4. Welke tip zou je ons als bruidspaar geven?
Bruiloftsfotografen maken zoveel bruiloften mee dat ze precies weten wat wel en niet werkt en wat er mis kan gaan. Maak daar gebruik van en stel deze hele open vraag om te kijken waar de fotograaf mee komt. Wellicht is je programma te druk of heeft hij slechte ervaringen met de locatie die jullie voor de fotoshoot op het oog hadden. Of laat hij jullie inzien dat die trouwfoto lijst van de 64 verschillende combinaties van alle familieleden toch iets teveel van het goede is. Lees hier meer trouwfotografie tips als je fotograaf geen bevredigend antwoord geeft!
Misschien dat de fotograaf wat meer artistieke vrijheid vraagt omdat hij denkt dat zijn creativiteit teveel wordt beperkt (en dat is toch waarom je een goede trouwfotograaf inhuurt). Kortom, met deze vraag krijg je wellicht een heel verassend antwoord en wellicht heel waardevol advies, waar je zelf nooit aan had gedacht! Zelfs als je de fotograaf uiteindelijk niet boekt, houdt je zo iets over aan het interview. Ook laat je de fotograaf zien dat je hecht aan zijn mening als professional.
5. Wat voor fotografiestijl hanteer je?
Meestal wordt het onderscheid gemaakt tussen klassiek / traditioneel en rapportage / informeel. De eerste stijl zijn de geposeerde foto’s die sommige bruidsparen zich wellicht van de bruiloftsfoto’s van hun ouders herinneren en die een beetje ouderwets kan overkomen. De tweede stijl is moderner en anno 2016 populairder. Bij deze stijl is het meer alsof er een persfotograaf op je bruiloft aanwezig is die foto’s maakt van alles wat hij ziet, zonder zelf ‘in te grijpen’ en gasten vraagt te poseren. Let op dat de stijl van de fotograaf ‘fly on the wall’, zich wellicht slecht verhoud met je complete lijst musthave foto’s.
6. Hoe onderscheid je je van andere fotografen?
Wellicht is het zijn snelle levertijd, zijn onzichtbaarheid tijdens intieme momenten, zijn nabewerking van de foto’s, zijn eigen creatieve ideeën of juist het feit dat hij zich ondergeschikt maakt aan de wensen van de klant. Maar pas op als hij prijs zegt, want als dat het enige is waarmee hij zich kan onderscheiden, betekent het wellicht dat je niet de kwaliteit foto’s krijgt die je zou verwachten. Wat de fotograaf ook antwoordt, het is een goed startpunt voor een discussie en het ontdekken of jullie op dezelfde lijn zitten als de fotograaf qua verwachtingen en prioriteiten.
7. In hoe verre worden de foto’s bewerkt?
Fotografen kunnen erg verschillen op dit punt. Onder meer omdat het erg tijdrovend werk is, maar ook omdat het de reputatie van de fotograaf betreft. Jullie trouwfoto’s zijn het visitekaartje van de fotograaf en hij hecht er erg aan dat ze de juiste uitstraling hebben. Sommige fotografen zullen onbewerkte foto’s niet eens willen delen. Andere fotografen zullen grenzen hebben in hoe ver ze willen bewerken. Weinig fotografen zullen problemen hebben met zwart-wit of sepia foto’s, maar zwart-wit foto’s met 1 andere kleur er in, of met bewerkte randen en kaders passen voor sommige fotografen niet in hun ‘stijl’.
Ook met cosmetische wijzigingen – van het weghalen tot pukkels tot het dunner maken van bovenarmen – voelen niet alle fotografen zich op hun gemak. Omdat de bewerking een grote impact heeft op het eindproduct is het het best om hier vanaf het begin duidelijkheid over te krijgen.
8. Maak je nog op enige wijze gebruik van onze foto’s?
Sommige mensen zijn erg aan hun privacy gehecht, of zijn teleurgesteld als de fotograaf of hun gasten eerder foto’s op sociale media posten dan zijzelf. Veel bruidsparen zijn graag zelf in control en beslissen zelf wanneer ze welke foto’s met wie delen. Fotografen hebben natuurlijk mooie foto’s nodig voor op hun website, brochures, voorbeeld fotoalbums voor potentiële klanten en het inzenden voor wedstrijden/awards waaraan ze meedoen.
Er zijn dus een aantal verschillende manieren waarop een trouwfotograaf eventueel je foto’s zou kunnen gebruiken. Hoewel je hier vereerd mee zou moeten zijn, kan het natuurlijk gevoelig liggen en is het altijd beter om de fotograaf te vragen wat hij van plan is met je foto’s te doen en welke mogelijkheden hij zichzelf voorbehoudt.
9. Helaas valt dit bedrag echt buiten ons budget, wat zou je ons aanraden om te schrappen?
In plaats van rucksichtslos te gaan hakken in het aantal uur aanwezigheid of je programma in te korten – en vervolgens op de grote dag uit te lopen of in de stress te schieten – kan je beter deze open vraag stelen aan je fotograaf. Je zou verbaasd zijn van wat hij/zij adviseert! Wellicht verwijst hij je door naar een iets goedkopere bevriende fotograaf, waarvan hij vindt dat hij ook een goede kwaliteit foto’s maakt. Of hij geeft aan welke onderdelen volgens hem de minste meerwaarde hebben, op basis van al zijn ervaring met bruiloften.
De fotograaf kan bijvoorbeeld adviseren om bij het feest weg te blijven, maar adviseren zeker niet de aankleed momenten in de ochtend te schrappen. Of hij kan adviseren om een goedkoper fotoalbum te nemen, of uit te stellen of zelfs om dat zelf te doen, in plaats van door de fotograaf. Door de fotograaf te vragen, zorg je er voor dat het minst waardevolle uit de offerte wordt gehaald en je binnen je budget de meest waardevolle momenten laat vastleggen. Overigens denken we dat je beter op andere zaken kan bezuinigen en niet op trouwfotografie moet bezuinigen. Mocht je toch moeten besparen, bezuinig dan op een slimme manier of leer goed onderhandelen!
10. Wat eet je voor lunch/dinner?
Last but not least. Fotografen zijn bovenal mensen en een hele dag fotograferen is een intensieve activiteit. Dit is wellicht een van de beste vragen die je een fotograaf kan stellen. Veel zullen er geen probleem mee hebben om een paar boterhammen mee te nemen en onderweg snel op te eten zodat ze geen tijd verliezen en geen moment van jouw bruiloft hoeven over te slaan. Maar zeker als de fotograaf bij een formele lunch of diner aanwezig is, is het wel zo aardig om ook aan hem te denken en de locatie / ceremoniemeesters ook iets voor hem te laten regelen. Veel locaties bieden de mogelijkheid om voor een gering bedrag een “artiestenmaaltijd” te regelen. Geloof ons, een beetje bedachtzaamheid helpt de fotograaf met veel plezier tijdens je bruiloft te werken en dat straalt af op je foto’s!
Foto credit hoofdfoto artikel: Bianca
Denk je dat ik een bepaalde vraag beter had kunnen weglaten, een van de beste vragen voor trouwfotografen ben vergeten of heb je een andere tip? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan voeg ik hem meteen toe. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!