Newborn shoot plannen? Het beste moment uitgelegd.

newborn shoot-Mascha-Greuter-Amsterdam

Veel ouders die in verwachting zijn vragen zich af wanneer ze precies de newborn fotoshoot moeten plannen. De timing voor newbornfotografie is erg belangrijk omdat je pasgeboren baby al heel snel verandert in de eerste weken na de geboorte. Je kan dus niet al te lang wachten met een newbornshoot! Maar wat is nu het beste moment? Weet je het beste moment? Lees dan hier ons overzicht van 25+ newbornshoot fotografen doen!

Boek de newborn shoot in de eerste twee weken

De algemene vuistregel is dat je een newbornshoot het best in de eerste twee weken na de geboorte kan plannen. De eerste twee weken zijn een ideaal moment voor een newborn fotoshoot vanwege een paar redenen:

  • In de eerste twee weken slaapt de pasgeboren baby – op voeding na – vrijwel fulltime
  • Pasgeboren baby’s zijn nog eenvoudig in een opgekrulde foetushouding te leggen omdat ze die houding nog kennen uit de baarmoeder

Het beste moment is de tweede week

De meeste fotoshoots met newborns zijn met baby’s die slapen en ‘opgekruld’ op een kleedje of hand of je lichaam liggen. Mocht je de keus hebben en de newbornfotograaf nog beschikbaar zijn, dan zouden wij durven stellen dat het begin van de tweede week de ultieme week voor een newbornshoot is, dus rond dag 6-10. Dat is omdat:

  • In de eerste week bestaat de kans dat de baby geelzucht heeft omdat zijn/haar levertje nog niet goed genoeg werkt
  • In de eerste week valt het gewicht van de baby vaak onder zijn geboortegewicht vanwege de inspanning van de geboorte, waardoor je baby er erg mager uit kan zien
  • Als de ouders ook op de foto komen, geeft een newborn shoot in de tweede week de ouders een week de tijd om enigszins bij te komen en uit te rusten van de geboorte. Het is natuurlijk leuk als je er zelf ook een beetje uitgerust – of in elk geval minder vermoeid – uit ziet!

Een newborn shoot boeken is lastig plannen

Het afspreken van een datum met een newbornfotograaf is natuurlijk lastig. Niet alleen hebben populaire fotografen een volle agenda, de precieze datum van de bevalling is in de meeste gevallen natuurlijk nog niet bekend! De geboorte kan makkelijk twee weken eerder of later dan de uitgerekende datum zijn. Als je de newbornshoot inderdaad in de eerste twee weken plant, betekent dat, dat op het moment van de afspraak je baby al een maand oud is, of nog twee weken op zich laat wachten!

Wanneer boek je de afspraak met de newbornfotograaf?

Ondanks de onvoorspelbaarheid van de geboorte is het aan te raden om zo snel mogelijk offertes aan te vragen, ze te vergelijken en een (voorlopige) afspraak met een fotograaf voor een newborn shoot te maken. Schrik niet van de eventuele hoge prijs, want fotografen maken veel kosten. Mocht de fotograaf dan niet beschikbaar zijn, dan heb je nog tijd om een andere fotograaf te vinden. De kans bestaat dat de afgesproken datum prima uit komt en de new born shoot gewoon doorgang kan vinden. Mocht de baby vroeger of later geboren worden, dan heeft de newbornfotograaf daar begrip voor en is het verstandig om zo snel mogelijk na de geboorte de fotograaf te bellen om de vastgelegde datum te wijzigen.

Denk je dat ik iets ben vergeten of heb je een andere tip om mijn artikel te verbeteren? Mail me op Irene@FotograafKiezen.nl. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken