Trouwambtenaar worden? Iedereen kan Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand worden!

Zelfstandige trouwambtenaar

Waarom zou je je beperken, als iedereen trouwambtenaar kan worden? Als je geen match denkt te kunnen vinden onder de trouwambtenaren die voor de gemeente waarin je gaat trouwen werkzaam zijn, dan heb je twee opties. De eerste optie is om iemand die dicht bij je staat te vragen of hij of zij jullie zou willen trouwen door BABS of babs (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) te worden. Dat is niet altijd mogelijk, maar wel vaak! Heb je niemand die je een hele speech van 30 minuten toevertrouwd in verband met plankenkoorts? Dan is de tweede optie – het inhuren van een zelfstandige trouwambtenaar – wellicht iets voor jou? Lees ook ons artikel als je wilt weten welke kosten je eigen trouwambtenaar met zich meebrengt.

Bezoek onze zustersite, AlleTrouwambtenaren.nl en bekijk meer dan 70 verschillende zelfstandig trouwambtenaren die je in bijna elke gemeente van Nederland kunnen trouwen! Filter op man/vrouw, prijs, stijl, buitenland ervaring, talen, ’thuisprovincie’, werkgebied, of ervaring met kindvriendelijke ceremoniën. Alle trouwambtenaren op onze zustersite sluiten graag huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht!

Trouwambtenaar voor 1 dag worden

Bruidspaar tijdens speech trouwambtenaar

De eerste optie heeft een iets lagere slagingskans omdat niet alle gemeenten er aan mee werken. Ook is het iets duurder omdat je niet alleen voor de benoeming bij de gemeente, maar ook voor de beëdiging bij de rechtbank en eventueel andere documenten, zoals de verklaring omtrent gedrag moet betalen. Maar het is wel DE oplossing als je door je moeder, beste vriend, zusje of wie dan ook getrouwd wilt worden! Welke stappen zijn er?

  1. Verzoekschrift BABS voor 1 dag worden indienen
  2. Verklaring omtrent Gedrag aanvragen
  3. Identificatiebewijs meesturen
  4. Op gesprek bij de gemeente gaan
  5. Benoeming
  6. Beëdiging

Degene die graag trouwambtenaar voor 1 dag wil worden, zal zich eerst moeten aanmelden bij de gemeente waar jullie willen trouwen en een verzoek moeten indienen. De gemeente zal naast een identificatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) om een ‘Verklaring omtrent Gedrag’ vragen. Die kan je bij de gemeente van je woonplaats aanvragen. De gemeente wil zeker weten dat degene die ze zullen benoemen van ‘onbesproken gedrag’ is en niet op een negatieve manier bij politie of justitie bekend is.

Vervolgens zal de aanvrager worden uitgenodigd om op gesprek te komen bij de gemeente. Tijdens dat gesprek wordt vertelt wat je wel en niet mag doen en waar je op moet letten. Ook zullen ze je een aantal basiszaken uit het Burgerlijk Wetboek vertellen, zodat je weet waar je mee bezig bent. Ook kan de gemeente vragen om een integriteitscode te tekenen en je de gedragscode voor ambtenaren laten onderschrijven. Je wordt immers ambtenaar voor 1 dag bij die gemeente!

Voldoet de trouwambtenaar voor 1 dag aan alle voorwaarden, dan zal hij door de gemeente worden benoemd. Vervolgens zal de kersverse Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand ook nog naar (in persoon) naar de rechtbank moeten, om te worden beëdigd. Hij zla dan bij de rechtbank een eed of belofte moeten afleggen.

Bedenk dat je hier ruim de tijd voor neemt, want een beëdiging bij de rechtbank kost tijd, en gemeentes vragen een lange voorbereidingstijd. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld vraagt of je minimaal 4 maanden van tevoren het verzoek wilt indienen! Dat betekent dat een babs voor 1 dag worden zich niet echt leent voor last minute acties en creativiteit!

Vervolgens sta je er alsnog niet helemaal alleen voor. Bij de huwelijksvoltrekking zal een ‘extra’ getuige aanwezig zijn om te kijken of alles inderdaad volgens de regeltjes verloopt en er dus een geldig huwelijk is gesloten. Je hebt dus nog steeds 1 ‘vreemde’ bij je trouwceremonie, maar deze speelt geen actieve rol en zal de meeste gasten waarschijnlijk niet eens opvallen!

Zelfstandige trouwambtenaar voor 1 dag inhuren

Bruid en bruidegom tijdens ceremonie

De zelfstandige trouwambtenaar is iemand die in zijn of haar ‘thuisgemeente’ al bevoegd is om mensen te trouwen. Deze persoon is door de rechtbank beëdigd om huwelijken te sluiten en vervolgens door de gemeente benoemt om dat voor die gemeente te doen. Deze babs staat in de ‘thuisgemeente’ dan ook in de lijst van trouwambtenaren waar je als bruidspaar uit kan kiezen. Wat moet er gebeuren om een zelfstandige trouwambtenaar op jouw locatie de ceremonie te laten voltrekken? Het is in elk geval een stuk overzichtelijker dan iemand die nog nergens beëdigd en benoemd is:

  1. Zelfstandig trouwambtenaar vinden en boeken
  2. Verzoek tot benoeming indienen inclusief bewijsstukken

Wat deze trouwambtenaren zelfstandig maakt is dat ze hun diensten ook buiten hun eigen gemeente aanbieden aan bruidsparen die op zoek zijn naar een leukere trouwambtenaar, die meer tijd voor ze neemt, dan wat de gemeente kan bieden. Als je een zelfstandige trouwambtenaar boekt, zal deze naar de gemeente waar je gaat trouwen gaan en deze verzoeken hem of haar voor 1 dag te benoemen. Hij of zij wordt dan voor die dag in die gemeente Buitengewoon Ambtenaar van Burgerlijke Stand. Na de benoeming is de trouwambtenaar bevoegd om op de aangevraagde dag een huwelijk te voltrekken. Zie hier een overzicht van 70+ zelfstandig trouwambtenaren.

Veel gemeenten geven er de voorkeur aan dat dit lang voor de trouwdatum wordt aangevraagd, typisch 2-3 maanden, maar de precieze termijnen zullen per gemeente verschillen. De gemeente Maastricht bijvoorbeeld heeft een uitgebreide procedure voor iemand die nog nergens trouwambtenaar is (zie hierboven) en een verkorte procedure voor iemand die in een andere gemeente als trouwambtenaar is benoemd. De zelfstandige trouwambtenaar zal dan bewijs stukken moeten indienen:

  • Kopie van beëdiging bij de rechtbank
  • Kopie van het benoemingsbesluit van de gemeente waar hij / zij al trouwambtenaar is

Naast de trouwambtenaren zijn er dus nog twee mogelijkheden voor degene die jullie gaat trouwen! Mocht je iemand uit je omgeving vragen, zorg er dan wel voor dat diegene het niet alleen een hele eer vindt, maar ook dat diegene zich op zijn of haar gemak voelt met spreken in het openbaar. En zorg er voor dat je iemand vraagt, waar je ook over tien of twintig jaar nog met veel liefde aan terug denkt!

Bezoek onze zustersite, AlleTrouwambtenaren.nl en bekijk meer dan 70 verschillende zelfstandig trouwambtenaren die je in bijna elke gemeente van Nederland kunnen trouwen! Filter op man/vrouw, prijs, stijl, buitenland ervaring, talen, ’thuisprovincie’, werkgebied, of ervaring met kindvriendelijke ceremoniën. Alle trouwambtenaren op onze zustersite sluiten graag huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken