Zelf goedkoop photobooth en props maken: 20+ DIY tips voor je fotohokje

Voor een feest of bruiloft kan het natuurlijk zijn dat een photobooth niet in je budget past. Gelukkig is D.I.Y. oftewel ‘Do it Yourself’ (DIY) helemaal hip! Maar wist je dat je al een fotobooth vanaf iets onder de €300 kan vinden? Wellicht is huren dus toch een optie. Zie hier een lijst van waar je op moet letten bij huren van fotohokjes.

Om een photobooth te huren of een offerte aan te vragen voordat je een fotohokje gaat boeken wordt je doorgeleid naar de grootste onafhankelijke photobooth vergelijkingssite van Nederland, Photobooths-huren.nl. Dit is de grootste vergelijkingssite voor photobooths van Nederland met 250+ fotohokje, fotospiegels, fotobusjes en caravan photobooths, 360º spinner videobooths, GIF booths, bruiloftzuilen, video gastenboeken, fotopalen en greenscreen photobooths van 100+ verhuurders! Vanaf €159 (digitaal, zelf ophalen) of €275, €289, of €299 (onbeperkt printen)!

Weinig tijd? Doe een algemene photobooth aanvraag en ontvang snel, gratis & eenvoudig passende offertes van bedrijven die wij hebben geselecteerd op basis van jouw locatie, wensen en budget!

Klik hier om naar 100+ props te gaan die je gratis kan printen als PDF

Photobooth props fotohokje

1. Je eigen photobooth props maken

Als je een beetje handig bent met knutselen, dan maak je photobooth props gewoon zelf! Koop vellen dik, stevig papier of karton, stevige satéprikkers en een lijmpistool. Teken je eigen snorren, brillen, lippen en tekstwolkjes, of print ze uit. Knip ze vervolgens netjes uit. Om de props steviger te maken, kan je ze op een hardere achtergrond plakken, bijvoorbeeld dikker papier of karton. Lijm vervolgens met het lijmpistool de props op een stevige satéprikker en voilà: je hebt je eigen props gemaakt!

2. Download photobooth props

Als je zelf geen artiest bent, download dan lekker eenvoudig een aantal standaard props die je kan uitprinten. Het is wel even zoeken, want soms wordt er om een bijdrage gevraagd, moet je een account aanmaken of inloggen op bijvoorbeeld Pinterest. Daarom hebben wij een start voor je gemaakt zodat je gratis props kan downloaden en maken!

3. Je eigen photobooth props kopen

Je eigen pruiken, slingers, boa’s en hoeden maken gaat misschien een beetje ver, dus probeer die zo goedkoop mogelijk te kopen. Op bol.com staan vele leveranciers waar je voor weinig geld hele props sets kan kopen. Hieronder hebben we een kleine selectie gemaakt, 6 prop sets onder de €10 en 6 sets tussen de €10 en €15.

4. Leen je photobooth props!

Wellicht heb je eerder bij iemand een zelfgemaakte photobooth gezien? Vraag of ze hun props hebben bewaard? Ken je mensen met kleine kinderen? Mooi, vraag of ze een verkleedkist hebben met hoeden, jurken, zwaarden, helmen etc. die je een dagje mag lenen! Kinderspeelgoed fungeert sowieso als geweldige props! Woon je in carnaval-gebied? Wellicht heb je zelf of iemand die je kent een hele kist vol gekke carnavals kleding die je een dagje mag lenen? En na afloop van je feest, bewaar de props en misschien kan jij er in de toekomst iemand blij mee maken!

5. Een fotohokje heeft een coole achtergrond nodig

Je wilt niet een drukke achtergrond die de aandacht afleidt, dus hier zijn twee opties. Of je gebruikt een laken, muur of iets anders om een mooie effen achtergrond te creëren, zodat alle aandacht uit gaat naar de mensen op de foto. Of je laat je CreaBea in je naar buiten komen en maakt juist een achtergrond die sfeerversterkend is en past bij het thema van je feest! Je kan bijvoorbeeld een laken beschilderen of met kartonnen dozen en gekleurd papier een driedimensionale achtergrond in elkaar steken!

6. Lijsten en frames

Naast de props en de achtergrond kan je ook werken met versierde frames of schilderijlijsten. Dat zorgt voor leuke foto’s en is helemaal geschikt voor groepjes. Je kan zelf met hout een simpele lijst maken en die vervolgens beschilderen of er allerlei voorwerpen met een lijmpistool aan vast plakken die met het thema van je feest te maken hebben, of je kan op zoek naar een echte oude schilderijlijst en proberen het schilderij er uit te lichten. Hier vind je een aantal van de leukste foto frames.

7. Denk aan de verlichting van je fotohokje

Bedenk dat de meeste professionele fotohokje over studiolampen beschikken, zodat het fototoestel over voldoende licht beschikt om snel een foto te maken. Afhankelijk van het licht op je feest en het type fototoestel dat je gebruikt, heb je dus wellicht behoefte aan een extra lamp. Experimenteer met de hoeveelheid licht die nodig is om goede foto’s te maken en controleer hoe goed de camera die je gebruikt – vooral als het een smartphone, wegwerpcamera of laptop camera is – foto’s kan maken in suboptimale lichtomstandigheden.

8. Wegwerpcamera photobooth

Elke optie heeft zijn voors en tegens en we gaan ze gewoon allemaal noemen. Het handige van wegwerpcamera’s is dat je ze gewoon kan neerleggen bij de photobooth en er verder geen omkijken naar hebt. Na afloop van het feest laat je alle wegwerpcamera’s ontwikkelen en zie je al je vrienden weer terug! Wat zijn de nadelen? Het is relatief duur, want als je veel vrienden op je feest hebt, zal je aardig wat wegwerpcamera’s moeten kopen en laten ontwikkelen. Daarnaast is de kwaliteit van de foto’s waarschijnlijk niet erg hoog en heb je ze niet digitaal, wat delen moeilijker maakt. Ook is het moeilijk om in te schatten hoeveel van die wegwerpcamera’s je nu eigenlijk nodig hebt. Daarnaast kan je als gast niet direct zien wat het resultaat is.

9. Photobooth fotograaf

Er is vast wel iemand in je vriendenkring met een redelijk fototoestel, bijvoorbeeld een spiegelreflex camera. Regel vervolgens je buurmeisje, neef of oom die wel zin heeft om een paar uurtjes als photobooth fotograaf op te treden (of natuurlijk de eigenaar van de camera!). Je hebt dan in elk geval alle foto’s digitaal en mensen kunnen het resultaat na afloop zien op een schermpje, hoewel ze het niet kunnen meenemen. Na afloop kan je alle foto’s eenvoudig delen, maar tijdens het feest heb je wel iemand nodig die de hele tijd foto’s voor je maakt.

10. Laptop of tablet photobooth

Je zou met de ingebouwde camera van je laptop of tablet foto’s kunnen maken. Nadeel van de tablet is dat die waarschijnlijk onhandig in de juiste positie is neer te zetten. Een andere nadeel hiervan is dat de ingebouwde camera’s meestal niet van hele hoge kwaliteit zijn, vooral niet als de afstand iets verder weg is, en de lichtomstandigheden suboptimaal zijn. Daarnaast wil je waarschijnlijk dat er iemand op je tablet of laptop let om te voorkomen dat iemand er mee aan de haal gaat, er zijn bier op zet of overheen kotst. Voordeel is wel dat je direct het resultaat kan zien. Als je de kwaliteit wilt verbeteren kan je nadenken over een losse webcam met een hoge kwaliteit lens.

11. Photobooth statief

Je kan een smartphone of tablet of ‘echte’ camera ook op een statief zetten met een zelfontspanner. Zo heb je niet noodzakelijk iemand nodig die de foto’s maakt en staat hij altijd goed afgesteld. Ook kan je terugkijken en de foto’s later eenvoudig digitaal delen. Hoewel je niet direct geprinte foto’s hebt en je wel een duidelijke gebruiksaanwijzing moet geven om de zelfontspanner te vinden. Afhankelijk van de grootte van je feestje wil je er wellicht ook iemand bij hebben om de smartphone of camera te ‘bewaken’.

12. Photobooth software & apps

Voor je laptop, maar ook voor je smartphone is er een heleboel verschillende photobooth software die je kan kopen. De meeste software komt met leuke achtergronden, filters en randen. Hoewel sommige programma’s prijzig kunnen zijn (paar honderd Euro!), hebben sommige een uitgeklede gratis of ‘trial’ versie, die wellicht voldoende is voor je feest. Kijk bijvoorbeeld eens bij Sparkbooth en instant -photo-booth voor laptops of zoek in je appstore voor iPhone en Android apps voor op je telefoon,.

13. Polaroid Photobooth

Een van de beste oplossingen vind ik zelf de Polaroid camera: je hebt weliswaar iemand nodig om hem te bedienen, maar je hebt ook direct een leuke foto die je mee kan geven of kan gebruiken in een gastenboek of iets dergelijks. Daarnaast kan je de camera eventueel huren of in de toekomst ook voor andere gelegenheden gebruiken. Nadeel is alleen dat je de foto’s niet digitaal hebt.

14. Foto’s printen

Het nadeel van veel oplossingen is dat je de foto’s niet meteen in de hand hebt of mee kan nemen naar huis. Een oplossing daarvoor is om je camera aan een laptop met printer aan te sluiten, of zelfs de laptop over te slaan en direct te laten printen, bijvoorbeeld met een HP printer of een Canon printer. Je kan ook voor €149 een hoesje met ingebouwde printer voor je iPhone of Samsung Galaxy kopen, zodat je telefoon een polaroid wordt!

15. TV Scherm of beamer met foto galerij

Zelfs als je de foto’s niet direct kan printen, kan je na een uurtje alle foto’s van het kaartje van je camera halen en via een USB-stick of laptop met HDMI kabel op een TV afspelen. Zo kunnen veel meer mensen het resultaat van je doe-het-zelf fotohokje zien en maak je mensen enthousiast om het ook te proberen. Als je het echt groots wilt aanpakken kan je ook een laptop met beamer gebruiken en de foto’s heel groot op een muur of scherm afbeelden.

16. Gebruik de fotostrips in je gastenboek

Organiseer je een bruiloft en ben je van plan ergens een gastenboek neer te leggen, zodat gasten hun wensen aan het bruidspaar kunnen opschrijven? Leg het gastenboek op een tafeltje naast de photobooth en geef met behulp van kaders in het gastenboek en lijm of Prittstift duidelijk aan dat het de bedoeling is dat sommige fotostrips in het gastenboek moeten belanden. Sommige fotohokjes maken het heel makkelijk om foto’s meerdere keren uit te printen, of printen automatisch een dunne strip dubbel uit zodat het makkelijk te delen is.

17. Gebruik de foto’s als bedankjes

Bij bruiloften blijft het lastig om een origineel bedankje te verzinnen. Bij veel fotohokjes krijg je alle foto’s na afloop digitaal mee, zodat je als organisator alle foto’s hebt. Waarom die foto’s niet gebruiken en het bedankkaartje dat je na afloop van je bruiloft stuurt personaliseren door er een fotoprint van je gast bij op te sturen?

18. Pinterest Photobooth ideeën

Op Pinterest staan meer ideeën dan enig artikel kan bevatten, dus neus lekker langs alle mogelijke ideeën die mensen al hebben gehad om zelf een photobooth te maken en doe inspiratie op voor je eigen unieke fotohokje! Of je nu prints, achtergronden of frames zoekt, hier kan je alles vinden!

19. Zorg voor voldoende batterijen, geheugenkaartjes

Bedenk dat er een paar uur lang bijna non-stop foto’s worden gemaakt. Regel dus genoeg geheugenkaartjes of zorg er voor dat je ze tussentijds snel kan leegmaken door ze te uploaden naar een laptop. Zorg er ook voor dat je voldoende batterijen hebt, zeker als je een fototoestel met ingebouwde flitser hebt!

20. Gebruik een #Hashtag of online ‘DropBox’

Zeker als veel mensen hun eigen smartphones gebruiken om foto’s te maken, kan je een hashtag gebruiken om later alle foto’s verspreid over alle sociale media weer terug te vinden. Een andere manier is om een online DropBox of voor iedereen toegankelijk email adres te gebruiken, waar iedereen alle foto’s naar toe kan sturen en van af kan halen, zodat iedereen bij alle foto’s kan.

Toch teveel werk? Wij regelen offertes.

Te weinig tijd, inspiratie of zin? Fotohokjes kunnen goedkoper zijn dan je wellicht denkt. Vertel ons waar je naar op zoek bent en wij zorgen er voor dat de verhuurders van fotohokjes die bij jouw voorkeuren passen contact met je opnemen.

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht))

  Voorkeur type photobooth*

  Fotozuil met printer (€300+)Fotospiegel / Mirrorbooth (€425+)Fotohokje (€500+)Caravan photobooth (€450+)360 spinner videobooth (€750+)Videobooth (€250+)Greenscreen photobooth (€500+)Mobiele (polaroid) fotograaf (€400+)VW photobooth bus (€700+)GIF photobooth (€250+)Fotozuil zonder printer (€200+)XL LED lichtletters (€45 per letter)

  Locatie fotohokje nodig (verplicht)

  Indicatie datum (verplicht)

  Wat voor evenement organiseer je?*

  BruiloftZakelijk / marketingPersoneelsfeestReceptie / borrelFestival / beursAnders

  Hoeveel gasten verwacht je ongeveer?*

  Overige opmerkingen die ons helpen om jou beter te helpen! Bijvoorbeeld type evenement, must-have eigenschappen etc. (optioneel)

  Of maak gebruik van onze partner, Photobooths-huren.nl. Dit is de grootste vergelijkingssite voor photobooths van Nederland met 250+ fotohokje, fotospiegels, fotobusjes, 360º spinner videobooths, GIF booths, bruiloftzuilen, video gastenboeken, fotopalen, greenscreens en instant polaroid camera’s van 100+ verhuurders! Huur al een photobooth vanaf €159 (digitaal) of €289 (inclusief prints)

  Heb je tips om aan mijn artikel toe te voegen? Mail me dan op Mark@fotograafkiezen.nl en dan kijk ik hoe ik kan helpen. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

  Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken