Alle soorten fotografie: overzicht van alle verschillende soorten fotografen

Of je nu een fotograaf bent en je wilt specialiseren, of dat je een student bent die op zoek is naar alle verschillende soorten fotografie die bestaan, of dat je gewoon nieuwsgierig bent. Hieronder vind je alle verschillende soorten fotograaf die ik kon vinden en ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat er zoveel verschillende soorten fotografie waren! Dus hier de lijst van Architectuurfotografie tot Zwangerschapsfotografie en alle soorten fotografie die er tussen zitten.

De trouwfotograaf

bruiloftsideeen

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

 

Trouwfotografie is een van de meest bekende soorten van fotografie. De trouw of bruiloftsfotograaf zorgt er voor dat je – op je partner, trouwring en trouwboekje na – nog iets anders tastbaars over houdt aan je bruiloft, zodat je er nog vele malen met veel plezier aan kan terugdenken. De bruiloft is hét moment in je leven waarop veel mensen een fotograaf inhuren. Omdat het zo’n belangrijke – en meestal dure – dag is in je leven, wil je natuurlijk een gespecialiseerde bruiloftsfotograaf. De trouwfotograaf zorgt er voor dat hij geen enkel moment van je bruiloft mist en dat ook alle gasten en details in beeld worden gebracht. De bruidsfotograaf overlegt met de ceremoniemeesters zodat jij je geen zorgen hoeft te maken en lekker van je dag kan genieten! Lees hier over je musthave trouwfoto checklist en meer tips om geweldige trouwfoto’s te krijgen! Hoeveel foto’s een trouwfotograaf maakt zal afhangen van de duur van je bruiloft.

De newbornfotograaf

Newborn fotografie - baby blauw

Newbornfotografie is een fotoshoot van een newborn baby, in het algemeen in de eerste twee weken na de geboorte. Baby’s slapen dan nog veel en zijn nog zo klein en licht dat je de meest schattige foto’s met ze kan maken. In de eerste twee weken werken newborns nog ‘redelijk’ mee, hoewel de newbornfotograaf toch geduld zal moeten hebben als de pasgeborene besluit dat hij/zij honger heeft. De duur van een newbornshoot is daarom iets moeilijker te voorspellen. Soms is de fotograaf binnen 30 minuten klaar, soms moet er eerst gevoed, verschoond en gesust worden voordat een mooie foto kan worden gemaakt.

De architectuurfotograaf

Architectuur fotografie - gebouw

Architectuurfotografie is niet alleen het fotograferen van bijzondere gebouwen, maar ook rijtjeshuizen en galerijflats, bijvoorbeeld voor een makelaar of de ontwikkelaar van een vastgoedproject. De architectuurfotograaf is dol op beton, staal en glas. Zijn taak is om het gebouw te fotograferen zonder dat andere gebouwen, auto’s, lantaarnpalen en bezoekers de foto druk en onoverzichtelijk maken. De fotograaf moet de functie van het gebouw in zijn foto’s tot uitdrukking laten komen en de creativiteit van de architect tonen. Bovenal, hij of zij moet foto’s maken waar we stil voor willen staan van objecten waar we dagelijks zonder opkijken langs lopen!

De amateurfotograaf & de hobbyfotograaf

Wanneer is fotografie amateurfotografie en wanneer is het professionele fotografie? De heldere lijn tussen professionele en amateurfotografen is tegenwoordig moeilijker te trekken dan twintig jaar geleden. Tegenwoordig is iedereen met een smartphone met camera een amateurfotograaf! Dankzij digitale fotografie is het aantal foto’s én fotografen exponentieel toegenomen. Het woord ‘fotograaf’ is net als makelaar geen beschermde titel, terwijl advocaat of notaris dat wel zijn. Iedereen kan zich dus fotograaf noemen. Ik definieer een professionele fotograaf als iemand die er zijn hoofdbaan van maakt, terwijl een amateurfotograaf fotografie als bijbaan doet, bijvoorbeeld om de kosten van zijn apparatuur terug te verdienen. Ik maak het onderscheid niet aan de hand van de kwaliteit van de foto’s. Ten eerste is dat gedeeltelijk een kwestie van smaak. Ten tweede kunnen ook professionele fotografen soms amateuristische foto’s maken en kunnen amateur- of hobbyfotografen heel professionele foto’s maken.

De babyfotograaf

Baby studio fotografie

Babyfotografie is de oplossing voor alle ouders die de eerste 2 weken na een geboorte zo snel voorbij vonden gaan dat ze de newbornfotoraaf vergaten, maar toch leuke baby foto’s van hun kroost willen. Na enkele maanden heeft de baby een ritme, passen de kleertjes wat beter en weten de ouders wellicht al hoe ze hem/haar aan het lachen moeten krijgen. De babyfotograaf zorgt er met behulp van accessoires voor dat je baby er zo schattig mogelijk uit ziet en herinnert je er aan om extra schone kleding mee te nemen!

De bedrijfsfotograaf

Wat is bedrijfsfotografie? De bedrijfsfotograaf probeert in beelden te vangen wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Een bedrijf als Google vraagt om hele andere foto’s dan een uitvaartonderneming of een buurtsupermarkt. Elk bedrijf heeft een eigen cultuur, identiteit en waarden en het is de taak van de bedrijfsfotograaf om die zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Vooral grotere bedrijven hebben regelmatig behoefte aan bedrijfsfotografie en hebben soms vaste fotografen in dienst. Je kan dan denken aan foto’s die nodig zijn voor de pers, product lanceringen, bekendmaking van jaarverslagen, bedrijfsfeesten, websites en natuurlijk marketingmaterialen. Natuurlijk kunnen ook starters en het midden en kleinbedrijf gebruik maken van bedrijfsfotografen. Vaak worden de bedrijfsfotografen dan voor een opdracht ingehuurd, bijvoorbeeld als er een nieuwe website wordt gelanceerd.

De boudoirfotograaf

Boudoir fotografie - sensueel

De boudoirfotograaf is meer dan naaktfotografie! En het is zeker breder dan fotograferen van modellen voor de Playboy! De meeste boudoirfotografen werken niet met fotomodellen die gewend zijn naakt te figureren. Vooral populair zijn de (semi)-naakte boudoir fotoshoots, bedoeld om enkel je partner mee te verrassen en zeker niet bedoeld voor publicatie! Het is erg belangrijk dat de boudoirfotograaf discreet is en in staat om je op je gemak te stellen en serieus en professioneel te werk gaat! Het is erg belangrijk om precies te weten welke lichtval, scherpte en poses er mooi uit zien en – ongeacht je postuur – mooie foto’s opleveren, in plaats van net-niet foto’s. Ook zal de boudoirfotograaf je kunnen helpen met de juiste accessoires om je fotoshoot extra sensueel en sexy te maken.

De concertfotograafConcert fotografie - muziek

Elke bezoeker aan een concert lijkt tegenwoordig concertfotograaf te zijn. Als je een beetje achterin staat zie je tegenwoordig meer mobieltjes dan aanstekers die hoog boven het hoofd worden gehouden. Maar zoals iedereen die concertfotografie geprobeerd heeft weet, het is moeilijk om mooie foto’s van concerten te maken: meestal is het donker en is iedereen op het podium en in het publiek constant in beweging. Ook kan je niet dichtbij komen voor een close-up. Verre van ideale omstandigheden, waardoor bands en artiesten zich vaak laten fotograferen door iemand die gespecialiseerd is in de moeilijke omstandigheden van concerten.

De dierenfotograafHuisdieren fotografie - hond

Dierenfotografie is een heel uiteenlopend specialisme, omdat hier alles onder kan vallen van een huisdier als een kat tot wilde dieren zoals leeuwen! Maar of het nu wilde dieren of huisdieren zijn, de meeste dieren zijn continue in beweging en tenzij je een politiehond fotografeert, luisteren dieren behoorlijk slecht naar aanwijzingen van de dierenfotograaf. Geduld is dus een belangrijke karaktereigenschap voor de dierenfotograaf, zeker als hij voor National Geographic dagen lang in de Afrikaanse savanne verstopt zit om dat ene shot van een jagend luipaard vast te leggen of de geboorte van een olifantje.

De forensisch fotograaf

Forensische fotografie is helaas niet zo spannend als CSI, Crime Scene Investigations. Die mannen en vrouwen in Las Vegas, New York en Miami liepen met hun grote camera’s rond op de plaats delict en fotografeerden alles wat een aanwijzing kon vormen voor de daadwerkelijke toedracht, het motief of de identiteit van de dader. Maar ook in Nederland heb je wel degelijk forensisch fotografen die de plaats delict fotograferen voor later onderzoek of een rechtszaak. In Nederland bieden de Politieacademie en het Nederlands Forensisch Instituut zelfs opleidingen aan om forensisch onderzoeker te worden, waar forensische fotografie een deel van uit maakt.

De medische fotograaf

Medische fotografie omvat niet de mensen die röntgenfoto’s maken! Op beschermende kleding en voorschriften om radioactieve straling te voorkomen volgen na, is het maken van röntgenfoto’s van je gebit of gebroken been niet heel moeilijk. Medische fotografen maken foto’s van de buitenkant van je lichaam zodat de vooruitgang – of achteruitgang – van bijvoorbeeld een wond goed in de gaten kan worden gehouden door de behandelende arts. Medische fotografie speelt ook een grote rol bij cosmetische ingrepen, waarbij de ‘voor’ en ‘na’ foto’s natuurlijk erg belangrijk zijn om het succes van de ingreep aan te tonen.

De onderwaterfotograafOnder water - kwallen

Onderwaterfotografie is verschrikkelijk duur! Ga maar na: alle apparatuur moet opeens waterdicht zijn en de onderwaterfotograaf heeft ook nog eens een complete duikuitrusting nodig. Aangezien 70% van het wereldoppervlak uit water bestaat heeft de onderwaterfotograaf voldoende ruimte en diversiteit om de onderwater flora en fauna vast te leggen. Onderwaterfotografie staat bol van de beperkingen: je kan over het algemeen niet (vel) dieper dan 30 meter duiken, de hoeveelheid licht neemt heel snel af als je duikt (net als de beschikbare hoeveelheid zuurstof), weinig dieren blijven rustig stil zitten en dan moet je jezelf ook nog eens stil houden! Maar als je de close-ups van zeepaardjes of een geweldig shot van walvissen ziet, begrijp je waarom de onderwaterfotograaf die uitdagingen graag aan gaat! Het lijkt mij een geweldige combinatie van twee hobby’s.

De paparazzi

Waar komt het woord paparazzi vandaan? Het is het meervoud van Paparazzo, een opdringerige persfotograaf uit de bekende Italiaanse films La Dolce Vita. Weinig specialismen spreken zo tot de verbeelding en hebben zo’n slechte reputatie als de paparazzi, het stoute broertje van de persfotograaf die voornamelijk voor de roddelbladen werkt. Als je een beroemdheid bent, ben je nergens voor ze veilig: ze verstoppen zich in je tuin, fotograferen je in je eigen huis en achtervolgen je te voet of op een scooter. Wat natuurlijk ook niet helpt is dat de meeste beroemdheden juist niet op de foto willen op het moment dat de paparazzi ze betrapt, of het nu is omdat ze stomdronken zijn of omdat ze vreemd gaan…

De persfotograaf

Persfotografie is het fotograferen van nieuwswaardige feiten. De persfotograaf volgt het nieuws en is er als de kippen bij om het verhaal van de journalist van foto’s te voorzien, hopelijk met een foto op de voorpagina van de krant of de website. En net zoals een krant uit verschillende katernen bestaat, kunnen persfotografen ook foto’s maken over sport, economie, criminaliteit, filosofie, politiek, techniek of wat voor onderwerp dan ook dat het nieuws haalt. Sommige persfotografen specialiseren zich in een onderwerp en verkopen hun foto’s dan aan meerdere media. Andere persfotografen werken exclusief voor een bepaalde krant of magazine.

De portretfotograafPortret fotografie - vrouw in veld

Portretfotografie is de opvolger van de portretschilder en een stuk lastiger dan het klinkt. Je hoeft alleen maar aan alle richtlijnen voor paspoortfoto’s te denken om te beseffen dat er heel wat bij komt kijken. Er zijn geposeerde en ongeposeerde portretten, familieportretten en individuele portretten voor portretfotografen om zich verder in te specialiseren. Ook moet de portretfotograaf iemand op zijn of haar gemak kunnen stellen om de bekende ‘gemaakte glimlach’ te voorkomen. Als het een familieportret betreft is het de kunst van de portretfotograaf om de foto net dat ene moment te maken, waarop iedereen recht vooruit kijkt, glimlacht en niet met de ogen knippert. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat sommige fotografen zich specialiseren in enkel portretfotografie om mensen zo mooi mogelijk vast te leggen. Een hele bekende portretfotograaf is Humans of New York. Als het portret er wat spannender uit moet komen te zien, spreekt men meestal van glamourfotografie, wat je ook weer als een aparte soort fotografie zou kunnen zien.

De productfotograaf

Product fotografie - voetbal

Wat is productfotografie? Waar vroeger foto’s van producten werden gemaakt voor folders en de Wehkamp en IKEA catalogus, worden ze nu vooral gemaakt voor webwinkels zoals Bol.com. De meeste productfotografie vindt dan ook in studio’s plaats. Ook alle foto’s op reclameborden, menu’s, advertenties en marketingmaterialen zijn gemaakt door fotografen die zich specialiseren in productfotografie. Fabrikanten stellen hoge eisen aan deze foto’s omdat hun product – of het nu een hamburger, pak melk of een auto is – er perfect op moet staan, zonder schaduw of overbelichting. De dauwdruppels op een blikje cola? Reken maar dat een productfotograaf die er in zijn studio op heeft gespoten. Er zijn zelfs productfotografen die zich nog verder specialiseren en bijvoorbeeld alleen fotoshoots van auto’s of voedsel maken.

De reclamefotograaf

Reclamefotografie is een van de soorten fotografie voor fotografen die een sterk commercieel gevoel hebben. De reclamefotograaf moet weten hoe je aandacht van mensen trekt en vast houdt. Voor reclamefotografie is het belangrijk dat het product of de dienst op de voorgrond staat, en dat in een oogopslag duidelijk is hoe het product de consument helpt. Het uiteindelijke doel is natuurlijk overtuigen om te kopen of te proberen. De klant moet door de reclame worden verleid. De productfotograaf en de bedrijfsfotograaf hebben natuurlijk overlap met de reclamefotograaf, maar hoe veeleisender klanten worden, des te meer fotografen zich zullen specialiseren om die hoge verwachtingen waar te kunnen maken.

De royaltyfotograaf

Royaltyfotografie is in Nederland een stuk minder spannend dan paparazzi. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk zijn alle persmomenten van het koninklijk huis zorgvuldig voorbereid. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft een zware mediacode opgesteld met richtlijnen voor het fotograferen van leden van het koningshuis. Fotojournalisten en royaltyfotografen die zich houden aan de mediacode worden ‘beloond’ doordat ze worden uitgenodigd voor officiële persmomenten en dan foto’s kunnen maken van poserende leden van het koningshuis. In ruil daarvoor moeten de royaltyfotografen en fotojournalisten de leden van het koningshuis buiten de officiële persmomenten met rust laten, willen ze niet worden uitgesloten van toekomstige persmomenten. Het zorgt voor saaie foto’s en is een afweging tussen de privacy van individuen en de vrije nieuwsgaring die noodzakelijk is in een functionerende democratie.

De schoolfotograaf

Schoolfotografie herinnert iedereen zich nog wel van de suffe schoolfoto’s van vroeger. De hele klas in 3 rijen met een bordje er voor waarop staat welke klas het was. Die jongen die zijn wijs en middelvinger achter het hoofd van iemand anders houdt. Jezelf terug zien in de mode van twintig jaar geleden helpt natuurlijk ook niet echt. Gelukkig zijn schoolfotografen vandaag de dag wat creatiever geworden en zorgen goede schoolfotografen er tegenwoordig voor dat zowel individuele foto’s als groepsfoto’s van hele klassen er wat minder saai uit zien.

De sportfotograaf

Sport fotografie - motorcross

Sportfotografie is net als concertfotografie. Sportfotografen moeten onder heel moeilijke omstandigheden werken: veel bewegingen, afstand en een hoge mate van onvoorspelbaarheid` Dat maakt het een kunst voor de sportfotografen om gereed te staan op de juiste plek op het juiste moment om net het hoogtepunt of beslissende moment van een wedstrijd op de gevoelige plaat te zetten. Zeker als je een sportfanaat bent, is sportfotografie de ultieme baan omdat je altijd op de voorste rij zit!

 

De zwangerschapsfotograaf

Zwangerschaps fotografie - belly paint

Zwangerschapsfotografie is het zo mooi en creatief mogelijk in beeld brengen van een zwangere buik. De meeste zwangere vrouwen zijn terecht maar wat trots op hun zwangere buik en willen dit moment graag laten vastleggen door een fotograaf. Het is terecht een specialisme, omdat een mooie foto van een zwangere buik zeker niet eenvoudig is. Daarnaast kan de zwangerschapsfotograaf tijdens de fotoshoot helpen met creativiteit, bijvoorbeeld door accessoires (schoentjes en linten worden veel gebruikt) of doordat de zwangerschapsfotograaf kan helpen met het vinden van iemand die met bodypaint je zwangere buik kan beschilderen met een grappige of lieve tekening!

Hoewel elke soort fotografie andere expertise en apparatuur vergt, maakt een fotograaf sowieso veel kosten. Als je op zoek bent naar een fotograaf kan je hier een offerte aanvragen, en hier en hier vragen vinden om de fotograaf te stellen. Onderhandel op een respectvolle manier en bedenkt goed hoe je wel en niet wilt bezuinigen.

Denk je dat ik een bepaalde soort fotograaf ben vergeten of heb je andere tips om het artikel te verbeteren en het aantal soorten fotografie te vergroten? Mail me op Irene@fotograafkiezen.nl en dan voeg ik de soort fotografie meteen toe. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken