Wat kost een newborn shoot? Prijs per fotoshoot, per uur en per foto

Newborn-fotoshoot-Mascha-Amsterdam

Alle ouders zijn trots op  hun pasgeboren kindje. En wie wil er nu niet mooie foto’s van je baby? De meeste ouders maken zelf honderden foto’s in de eerste weken (bij ons stond de teller al op 800 na een week!). Een professionele fotograaf kan echter extra mooie en bijzondere foto’s maken die je zelf niet (snel) voor elkaar krijgt. Maar wat kost zo’n newborn fotoshoot eigenlijk? Ik zocht het voor je uit! Hieronder kan je lezen wat een newborn shoot ongeveer kost per uur, per fotoshoot en per foto. Zelf een newborn shoot boeken? Kies een van deze 25+ newborn fotografen.

Lees ook wanneer het beste moment is voor een newborn shoot, welke 30+ vragen je je newborn fotograaf en jezelf kunt stellen en welke newborn shoot accessoires je kan gebruiken.

Lees hier onze andere artikelen over de kosten van fotografie en bruiloft:

Kosten per uur

De meeste fotografen hanteren een uurtarief tussen de 75 en 100 euro. De goedkoopste fotografen die ik tegenkwam vroegen slechts 50 euro, de duurste 150 euro. Het uurtarief hangt onder andere af van hoeveel ervaring de fotograaf heeft en hoe bekend/populair hij/zij is.

Kosten per fotoshoot

Newborn shoot Drenthe Assen - Mirte, closeup baby
Nieuwsgierig welke newborn shoot fotograaf deze foto maakte? Klik op de foto voor meer foto’s en info!

Een newborn shoot kan je niet precies timen. Vandaar dat veel fotografen een vaste prijs hanteren in plaats van een prijs per uur. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. Voor bijna alle poses moet je kindje slapen zodat de fotograaf hem/haar in de juiste positie kan leggen. In principe kan je in 2 tot 3 uur een heleboel mooie foto’s maken. De kosten voor de fotoshoot (van 2-3 uur) zelf liggen meestal tussen de 150 tot 250 euro. Dat is meestal inclusief een paar afgedrukte foto’s of digitale foto’s maar zeker niet alle foto’s. Daarvoor zal je moeten bijbetalen.

Houd er rekening mee dat de fotograaf niet onafgebroken de hele tijd foto’s kan maken. Af en toe zal je even een pauze moeten houden om je kleintje te voeden, te verschonen of te troosten.  Onze eigen newborn shoot duurde uiteindelijk 2 uur langer dan we hadden geboekt! Oscar wilde maar niet in slaap vallen en toen hij eindelijk sliep poepte hij na een kwartier op de deken en moest alles weer worden schoongemaakt! Gelukkig was onze newborn fotograaf zo aardig om geen extra kosten in rekening te brengen. Tip voor de fotoshoot: zorg ervoor dat je je newborn minimaal een uur of nog langer wakker houdt voordat de shoot begint! Hier lees je meer newborn fotoshoot tips voor het beste resultaat.

Kosten per foto

Vraag van te voren goed na hoeveel foto’s je na afloop mag uitzoeken. En of je afgedrukte foto’s krijgt of digitaal. Het viel mij op dat je vaak alleen een paar afgedrukte foto’s krijgt en dus geen digitale foto’s! Bij veel fotografen betaal je per extra digitaal bestand op hoge resolutie 10 tot wel 15 euro! Houd daar dus rekening mee als je de newborn shoot boekt. Een fotograaf die slechts 90 euro rekent voor de fotoshoot zelf lijkt wellicht heel goedkoop maar als je vervolgens nog eens 150 euro kwijt bent om 10 foto’s erbij te kopen pakt het toch nog veel duurder uit.

Bijkomende kosten

Newborn shoot fotograaf Gelderland - Linda, newborn
Nieuwsgierig welke newborn shoot fotograaf deze foto maakte? Klik op de foto voor meer foto’s en info!

Let ook op de kleine lettertjes! Vraag of de newborn fotograaf van jullie keuze extra geld vraagt voor:

  • Extra uur als de shoot uitloopt: 75 tot 100 euro
  • Ouders, broertje(s) en/of zusje(s) ook in de shoot: Het is voor sommige fotografen niet vanzelfsprekend dat er ook foto’s worden gemaakt van jullie zelf en/of oudere kinderen met jullie kindje. Ik heb tarieven gezien van tot wel 20 euro extra!
  • Een photoshoot in het weekend: Op zondag soms wel 50% duurder.
  • Gebruik van de props: Sommige fotografen geven korting als je je eigen accessoires meeneemt.
  • Reiskosten: Als de newborn shoot niet in de studio van de fotograaf plaats vindt, rekent de fotograaf vaak zo’n 20 euro meer. Denk ook aan eventuele parkeerkosten voor de fotograaf.
  • Het niet plaatsen van jouw foto’s op sociale media zoals Facebook en Instagram: +25%
  • Het verplaatsen van de datum: dit zou gratis moeten zijn aangezien je natuurlijk nog niet weet wanneer je baby precies zal worden geboren op het moment dat je boekt.

Zelf mooie foto’s leren maken van je pasgeboren baby? Volg dan een van deze newborn shoot cursussen.

Ben ik iets vergeten te vermelden? Heb jij zelf een andere ervaring? Of ben jij een newborn fotograaf en heb je een tip of wil je toegevoegd worden? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan kijk ik hoe ik kan helpen. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken