Newborn fotoshoot: 10 Tips voor de mooiste foto’s van jouw baby!

Newborn shoot fotograaf Gelderland - Linda, ouders met newborn baby

Als jullie hebben besloten om je pasgeboren kindje te laten fotograferen door een professionele newborn fotograaf wil je natuurlijk het meeste uit je newborn shoot halen. Ik heb daarom een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Huur een gespecialiseerde newborn fotograaf in

Newborn fotografie is een vak apart.  Je kan alle andere dingen (de perfecte accessoires, de juiste temperatuur, het goede moment) perfect hebben geregeld maar als de fotograaf weinig ervaring heeft wordt het alsnog niets. Dat is zonde van jullie tijd en geld. Bovendien kan je een newborn shoot niet zomaar opnieuw doen. Voor je een nieuwe fotograaf hebt gevonden is je baby alweer ‘te oud’. Ik zette alvast 25+ newborn fotografen voor jullie op een rij mochten jullie nog op zoek zijn. Lees ook mijn blog over 30+ vragen voor je newborn fotograaf om te bepalen of jullie de juiste fotograaf hebben gevonden.

Tip 2: Leuke kleding & accessoires

Alhoewel je je fotograaf natuurlijk kunt vragen om een paar foto’s te maken met je baby’s favoriete kleding is bij een newborn shoot je baby meestal grotendeels naakt. Je kleintje heeft dan alleen een accessoire op zijn/haar hoofdje en/of een broekje aan.

Bijna alle fotografen zullen zelf een collectie met leuke props hebben waar je gebruik van kunt maken. Je kan denken aan haarbandjes, tiebacks, diademen, tutu’s, petticoats, vlechten, vleugeltjes en bloemenkransen voor meisjes. Voor jongetjes wordt er vaak gebruik gemaakt van stropdasjes, vlinderdasjes en stoere hoedjes. Voor zowel jongens als meisjes kan je kiezen voor leuke luierbroekjes, mutsjes, wraps, en wikkeldoeken. In de studio zal je meer keuze hebben aangezien de fotograaf niet alle grote accessoires zoals kisten, manden, zitzakken, bloempotten, hangmatten, en kleden mee zal kunnen nemen naar jouw huis. De fotograaf neemt waarschijnlijk wel een tas met kleinere accessoires mee. Vraag de fotograaf of hij/zij een foto heeft met daarop de beschikbare spullen.

Je kan ook zelf accessoires kopen zodat je zeker weet dat het jouw smaak is. Wij hebben zelf voor badeendjes gekozen. Ook hebben we het dekentje gebruikt dat mijn moeder voor onze oudste zoon heeft gewoven. Normaal gesproken zie je altijd rustige effen kleuren in aarde tinten of pastel. Wij vonden het juist vrolijk om mijn moeders dekentje met allerlei verschillende kleurtjes te gebruiken.

Zelf inspiratie opdoen? Bekijk dan de foto’s in mijn blog over leuke props & accessoires voor een newborn shoot inclusief tips voor leuke winkeltjes en online adresjes.

Tip 3: De juiste temperatuur

Aangezien je kindje geen kleertjes aan heeft is het belangrijk dat je het lekker warm maakt in je huis of in de studio. Als het te koud is kan je kindje kou vatten of wordt hij/zij wakker omdat hij niet lekker kan slapen. De perfecte temperatuur ligt rond de 25 (!) graden. Trek dus zelf ook wat luchtigs aan!

Als je kindje op een dekentje wordt gelegd kan je ook even het dekentje in de droger stoppen of over de verwarming hangen zodat het lekker warm aanvoelt. Een blije baby levert veel mooiere foto’s op!

Tip 4: Het juiste moment

newborn-shoot-limburg-baby-met-beer-danielle
Nieuwsgierig welke newborn shoot fotograaf deze foto maakte? Klik op de foto voor meer foto’s en info!

Wanneer is het beste moment om een newborn shoot te doen? Het ideale moment is zo’n 7 tot 10 dagen na de geboorte. Op dat moment is je baby nog makkelijk in de foetus houding te leggen, ben je als ouder weer een beetje bijgekomen van de bevalling en is je kindje niet meer zo geel. Lees hier meer over wanneer het beste moment is voor een newborn shoot. Lees hier meer over wanneer een newborn fotoshoot te doen.

Tip 5: Neem de tijd

Kies een dag dat je niets anders hoeft te doen. Zo kan je je rustig voorbereiden en zit je niet in de stress als de photoshoot uit loopt.  Ook voor de fotoshoot zelf zou ik je aanraden om voor een iets langere newborn shoot te kiezen. Er zijn natuurlijk al newborn shoots vanaf 1 uur te boeken. Dit is echter wel erg kort. Vergis je niet in hoeveel tijd het kost om je baby goed en comfortabel neer te leggen voordat de fotograaf daadwerkelijk kan beginnen met foto’s maken. Een uur is zo voorbij! Kies dus voor een newborn shoot van 2-3 uur als je daar voldoende budget voor hebt. Lees hier meer over wat een newborn shoot kost.

Tip 6: Regel een oppas

Newborn shoot Overijssel Zwolle - Lotte, mama en newborn babyHeb je andere kinderen die ook  op de foto gaan met de baby of die thuis zijn als de fotograaf langs komt? Vraag dan iemand om op je andere kind(eren) te passen zodat jullie je als ouders volledig kunnen concentreren op de newborn shoot. Als ouders kunnen jullie de fotograaf helpen met het in slaap laten vallen en in slaap houden van jullie kindje. Zo voorkom je dat jullie oudere zoon of dochter op zijn of haar xylofoon gaat rammen net als jullie baby in slaap is gevallen. Ik had zelf nogal onderschat hoeveel tijd het kost om alles klaar te zetten. En toen de fotograaf en onze jongste zoon Oscar er helemaal klaar voor waren wilde onze oudste zoon heel graag over het decor gaan klauteren en op de knopjes van het reserve fototoestel van de fotograaf drukken. Gelukkig was papa in de buurt om onze oudste zoon mee te nemen naar de speeltuin.

 

Tip 7: Rustige omgeving

Hiermee sluit ik aan bij de vorige tip. Zorg voor een stille en rustige omgeving. Absolute stilte is ook weer niet aan te raden. Bij het minste of geringste schrikt je baby dan wellicht wakker. Het is beter om voor een beetje achtergrond geluid te zorgen. Je kan zachtjes muziek aanzetten, de droger/wasmachine laten draaien of een app met “witte ruis” downloaden.

Tip 8: Goed gevoed

goedkope-newborn-fotoshoot-stadskanaal-grongingen-wendy

Zorg ervoor dat je kindje vlak voor de fotoshoot nog even lekker heeft gedronken zodat hij helemaal voldaan is. Houd een doekje bij de hand voor het geval er nog wat melk terug komt! Als je baby naakt op de foto gaat vlak na een voeding kan er natuurlijk meer dan alleen een beetje melk tevoorschijn komen. Onze jongste zoon Oscar lag nog niet goed en wel op zijn dekentje klaar om te worden gefotografeerd en jawel… de  poep zag er iets minder fotogeniek uit. Dus alles weer schoonmaken en opnieuw klaarleggen. Houd dus ook de luiers en babydoekjes bij de hand!

Tip 9: Geen afdrukken

Een luier, sokjes of andere kledingstukken kunnen eventueel een afdruk achter laten. Trek dus al een tijdje voordat de fotograaf gaat fotograferen alle kleding uit. Vanaf dat moment is er natuurlijk wel een risico op een “ongelukje”. Denk aan het eindresultaat, die vieze vlek kan je er gewoon weer uitwassen.

Tip 10: Duidelijke afspraken over stijl en poses

Maak van tevoren duidelijk aan de newborn fotograaf wat je wel en niet mooi vindt. Zijn er bepaalde poses die je ontzettend schattig vindt of juist enorm kitsch? Laat het de fotograaf weten zodat hij/zij er rekening mee kan maken. Sommige poses zijn onnatuurlijk voor een baby zoals de bekende bloempot foto’s van Anne Geddes. Wil je dit niet omdat je dit wellicht zielig vindt, zeg het van tevoren.

Vind je dit juist mooi dan heeft de fotograaf extra tijd nodig. Er komt namelijk veel extra werk bij kijken. Dit soort foto’s worden namelijk in 2 delen gefotografeerd (eerst de onderkant waarbij iemand het hoofdje ondersteunt) en dan de bovenkant (waarbij de onderkant van je kindje wordt ondersteund). Vervolgens zal de fotograaf in de nabewerking beide beelden aan elkaar moeten “plakken”  voor een mooi eindresultaat. Lang niet iedere fotograaf zit hier op te wachten.

Lees ook welke newborn shoot cursussen er zijn om zelf te leren hoe je mooie foto’s kan maken van je kleintje.

Heb je een suggestie om mijn artikel te verbeteren of ben jij een newborn fotograaf en wil je toegevoegd worden? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan kijk ik hoe ik kan helpen. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken