Trouwjurk vermaken: 55 bruidsjurk coupeuses, 10 tips en kosten

coupeuse-bruidsjurk-vermaken

Als je een confectie trouwjurk uit een bruidsmodezaak koopt in 2023 of al voor 2024, is de kans groot dat er een en ander aan moet worden vermaakt, voordat hij goed past. Vaak wordt het vermaken door de bruidsmodezaak zelf gedaan. Maar als je de trouwjurk tweedehands koopt of via internet hebt besteld, zal je zelf op zoek moeten gaan naar een naaiatelier of coupeuse die er voor zorgt dat je trouwjurk je op het lijf geschreven is.

En ook als je een hippe bruidsjurk hebt die je na je bruiloft wilt laten vermaken tot een cocktailjurk, zal je met een naaiatelier of professionele coupeuse te maken krijgen. Wij zochten uit wat dat ongeveer kost en maakten een overzicht van 55 coupeuses uit heel het land.

Trouwjurk vermaken: wat kost dat?

De kosten van het vermaken van een trouwjurk zijn niet altijd inbegrepen bij het prijskaartje en kunnen dus voor een nare verrassing zorgen en een financiële tegenvaller opleveren. Als je je budget geeft aan een verkoopster, laat dan altijd weten of dit inclusief of exclusief kosten voor vermaken en andere accessoires is. Reken gemiddeld op €250 voor het vermaken van je trouwjurk, met uitschieters naar boven en beneden tussen de €100 – €400, afhankelijk van de complexiteit voor het vermaken van een trouwjurk. Soms wordt een vast bedrag aangeboden, voornamelijk door de bruidsmodezaken waar je ook je trouwjurk koopt.

Je kan je trouwjurk door een professionele coupeuse laten vermaken. Als uurtarief voor de kosten van het vermaken van je bruidsjurk moet je ongeveer €30-€45 aanhouden.

Een van de coupeuses zegt hier nog over: “Misschien is het nog goed om te vermelden dat een bruidsjapon vermaken echt heel specialistisch werk is. De bruiden schrikken nogal eens van de uiteindelijke vermaakkosten. Ze hebben vaak geen idee hoeveel werk het is om een japon te vermaken. Vooral handwerk is erg tijdrovend. Maar soms geven ze via de mail of telefoon aan dat er alleen maar een klein stukje van de lengte af moet. Bij een enkele laag met voering en zonder kant of kralen is dat natuurlijk niet zo gek veel werk. Maar dan komen ze, en blijkt de japon uit 6 lagen te bestaan waarvan 1 met kantlaag, die er eerst afgehaald moet worden en vaak met de hand er weer op gezet. Dan is het aanzienlijk veel meer werk. Of ze hebben ineens heel veel andere wensen, dan alleen maar een stukje van de lengte.”

Kosten vermaken bruidsjurk: Waar hangen de kosten van vanaf?

De kosten voor het vermaken van een trouwjurk hangen van een aantal factoren af. Denk onder meer aan:

 • Hoeveel aanpassingen er moeten worden gedaan aan de pasvorm
 • Complexiteit van het ontwerp en het aantal uur dat de coupeuse nodig heeft
 • Kwetsbaarheid van de stoffen
 • Ervaring en vaardigheden van de coupeuse
 • Eventuele materialen die worden gebruikt bij het vermaken van je trouwjurk

Coupeuse trouwjurk: Wat kan een coupeuse vermaken aan je bruidsjurk?

Een naaiatelier of een professionele coupeuse kan heel wat dingen vermaken aan je trouwjurk, zodat ook goedkopere confectiejurken toch heel mooi passen. Een coupeuse kan onder meer:

 • Bruidsjurk verlengen
 • Bruidsjurk korter maken
 • Sleep korter maken
 • Halter bijmaken
 • Rits vervangen voor rijglint
 • Parels, roosjes, linten, diamantjes toevoegen (of juist verwijderen)
 • Bruidsjurk mouwen inzetten of uithalen
 • Bruidsjurk strapless maken
 • Spaghettibandjes toevoegen
 • Taille versmallen

Trouwjurk vermaken: 55 coupeuses voor het vermaken van je trouwjurk

Coupeuses online vinden is lang niet zo gemakkelijk! Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van een aantal coupeuses die je kunnen helpen met het verstellen of vermaken van je trouwjurk en alle veranderingen die je nodig hebt kan doorvoeren. Succes!

Coupeuses bruidsjurk Gelderland

coupeuse-bruidsjurk-vermaken
Trouwjurk: Petra de Vogel, Fotograaf: Suegraphy

Petra de Vogel uit Ochten vermaakt je trouwjurk voor gemiddeld tussen de €150 en €350.

coupeuse-trouwjurk-vermaken
Trouwjurk: Petra de Vogel, Fotograaf: Suegraphy
 • Met ruim 20 jaar ervaring maak en vermaak ik met veel liefde kleding.
 • Mijn specialisme is bruidskleding.
 • Ik heb veel ervaring met het vermaken van trouwjurken.
 • Ook maak ik kleding naar eigen ontwerp en op maat inclusief patroon.
 • Ik heb een fijne werkkamer aan huis, waar ik in alle rust bruidsjurken kan afspelden.

“Veel jurken zijn echt heel complex. Maar er kan echt veel veranderd worden. Gemiddeld zit er wel 5 tot 7 uur werk in een jurk en dat is natuurlijk niet als het alleen lengte en schouderbandjes korter maken is.”

Andere coupeuses in Gelderland:

Coupeuses trouwjurk Zuid-Holland

Coupeuses trouwjurk vermaken Noord-Holland

Coupeuses bruidsjurk Flevoland

Coupeuses trouwjurk Utrecht

Coupeuses trouwjurk vermaken Noord-Brabant

 • Coupeuse Den Bosch (Den Bosch)
 • Lovely Couture (Eindhoven): Ruim 30 jaar gespecialiseerd in het vermaken en maken van bruidskleding, zoals bruidsjurk en kostuum, gala en cocktailkleding, flowergirls en communiekleding. Ook voor aanpassingen zoals een diepere v-hals, vetersluiting, extra bandjes, mouwkapjes of een extra laag glittertule in de rok zijn mogelijkheden om je trouwjurk naar jouw wensen op maat te maken.
 • Atelier Yvonne (Kaatsheuvel)
 • Zundari (Ossendrecht) Maakt ook unieke op maat gemaakte jurken.
 • Kleding Perfectie (Boxtel)
 • Kledingatelier Brandevoort (Helmond)
 • Atelier DMM (Boekel) Dit atelier maakt ook nieuwe bruidsjurken op maat!
 • Atelier Amy (Rijen, tussen Breda en Tilburg)
 • Jenny’s Bruidsmode (Rijen, tussen Breda en Tilburg)

Coupeuses bruidsjurk Drenthe

Coupeuses trouwjurk vermaken Friesland

Coupeuses bruidsjurk Groningen

 • Atelier Kajsa (Veendam)
 • Handmadebridalgowns (Sappermeer): Ben je op zoek naar een specialist die zorg kan dragen voor het perfect passend maken van jouw trouwjapon, of wil je een jurk laten maken naar eigen ontwerp? Dan ben je bij Caroline aan het juiste adres! Zij heeft 30 jaar ervaring in de bruidsmode, is snel en deskundig en kan jou bovendien voorzien van allerlei handige tips & tricks voor je trouwdag.
 • De Gouden Schaar Groningen (Groningen)
 • Indira 66 (Hoogezand)

Coupeuses bruidsjurk vermaken Limburg

Coupeuses trouwjurk Overijssel

Coupeuses bruidsjurk vermaken Zeeland

Vermaken bruidsjurk door coupeuse

10 Tips van coupeuses

Wij vroegen alle coupeuses uit het overzicht hierboven of ze nog tips hadden voor bruiden en dit is wat ze zeiden.

Trouwjurk tip: Neem alles mee naar je coupeuse

“Waar bruiden rekening mee moeten houden is dat ze alles meenemen: schoenen, lingerie en alles wat er bij hoort. Zo kan de coupeuse de jurk exact op de juiste lengte beoordelen én de overige aanpassingen bepalen.”

Trouwjurk tip: (on)mogelijke wensen

“Ik adviseer altijd om een vrijblijvende afspraak te maken, zodat we samen de wensen kunnen bespreken, ik geef advies wat wel en niet te doen, of dat het technisch wel haalbaar is, soms hebben ze echt onmogelijke wensen. En dan maak ik pas een prijsopgave. Zijn ze het er dan niet mee eens, dan zijn ze vrij om het ergens anders te laten doen.”

Trouwjurk van je moeder vermaken

“De jurk van mama lijkt een nieuwe trend. Bruiden die de jurk van hun mama laten omtoveren tot een hedendaags, meer dan uniek pareltje.”

Trouwjurk uit China bestellen via Aliexpress

“Je moet uitkijken met trouwjurken die uit China per post worden gestuurd, light in the box (vandaar geen link) en Ali-express. Op dergelijke sites worden vaak de mooie foto’s gebruikt van de designers die ze kopieren. De jurken zien er op de foto’s waanzinnig uit: prachtige stoffen, mooie modellen met de nodige fotoshop en natuurlijk een heel verleidelijk prijskaartje. Klikken en bestellen was nog nooit zo makkelijk, maar dan. Pakjes voor verzendingen uit China mogen niet te veel plek in nemen, dus worden de jurken vacuüm (meestal in een zwarte zak) verzonden. het pakje past vaak net niet in je brievenbus, maar dikwijls ook wel. Een shock voor een hoopvolle bruid die zit te wachten op haar droomjurk! Als deze gestreste bruiden me bellen probeer ik hen binnen een week te zien, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bekijken en hun OMG gevoel van tafel kan geveegd worden. 75% van deze jurken zien er ook live mooi uit. Qua stoffen doen de sites hun best om de zorgvuldig uitgekozen materialen van de designers te evenaren, maar het verschil zie en voel je natuurlijk. 25% van de jurken zijn kwalitatief zo slecht dat ik met al de wil van de wereld het beeld van de bruid niet kan waarmaken. Als de basis niet deugd kan je weinig.”

Tweedehands trouwjurk

“Als bruiden een tweedehands japon willen kopen, moeten ze er rekening mee houden dat de japon vaak al een keer vermaakt is. Dus misschien ingenomen of juist uitgelegd. Dat betekent dat een maat 38 een 36 of maat 40 geworden is. Of allerlei andere aanpassingen waardoor een japon niet meer de maat is die in de japon staat. De japon zit als, hij goed vermaakt is, als een tweede huid. Dat is voor elk figuur dus anders. Bij de koop moeten ze daar wel rekening mee houden. Passen is echt heel belangrijk! En… Liever te groot dan te klein!”

Trouwjurk tip: Kom op tijd

“Wij adviseren altijd kom twee maanden van te voren met je japon zodat we de perfectie op maat kunnen garanderen.”

Trouwjurk tip: Koop liever te groot dan te klein

“Waar de bruidjes zeker aan moeten denken is dat er best wat mogelijk is maar dat daar ook een prijskaartje aan hangt. Het beste is om niet een jurk te klein te kopen, dit is meestal lastiger en kostbaarder om te vermaken. Ook met een te grote jurk is er natuurlijk van alles mogelijk maar koop deze niet te groot. Het liefst niet groter dan 1 maat te groot. 2 maten kan misschien nog net maar dan moet er waarschijnlijk zoveel gebeuren aan de jurk dat het hele model hiervan veranderd.”

“Als men een tweedehands jurk koopt dan is het niet onbeperkt dat deze uitgelegd kan worden. Dus daar moet men bij de aanschaf op letten. Als je online een jurk besteld op maat geef de juiste maten door

“Ik heb wel eens een hele jurk moeten verbouwen omdat deze bij binnenkomst 5 maten te klein was. Dan wordt een jurk alsnog heel prijzig.”

Vermaken trouwpak bruidegom

“Mannenpakken worden ook vermaakt. Meestal als het pak via internet besteld is, al dan niet tweedehands. Ik krijg ook klanten die hun trouwpak in hun vakantieland hebben laten maken. De werkzaamheden variëren van de mouwen korter maken tot een gapende rever. Broeken korter maken tot innemen omdat hij te wijd is. Nog een voorbeeld: Laatst heb ik een nieuwe achterkant aan een gillette gezet, omdat hij niet dicht ging. Door meer ruimte achter,  sloot hij voor weer wel mooi.”

Trouwjurk tips: Ga niet diëten

Ga niet keihard diëten in de paar weken voor je bruiloft, je loopt dan kans dat je bruidsjurk alsnog niet mooi past op je bruiloft!

Coupeuse vinden

Geen coupeuse bij jou in de buurt gevonden? Kijk dan eens op Marktplaats, sommige coupeuses hebben geen eigen website, maar adverteren wel op Marktplaats! Ook Facebook is inmiddels een goede plaats om te zoeken naar coupeuses!

Heb jij nog meer tips of ben je zelf coupeuse?  Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl!

Meer over trouwjurken

Voor de bruiloft moet je je jurk vermaken, maar daarna moet je hem stomen. Lees al onze blogs over trouwjurken stomen, huren, verkopen, goedkope adresjes en wat een trouwjurk kost.

Perfect passende trouwjurk vereeuwigen

Als je eenmaal een prachtige én perfect passende bruidsjurk hebt wil je natuurlijk ook dat je jurk mooi wordt vastgelegd. Vergeet dus niet om een goede trouwfotograaf uit te kiezen!

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Reacties zijn gesloten.

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken