Je trouwjurk (zelf) verkopen? Het kan je zelfs geld kosten! Lees onze tips.

Wil je je trouwjurk verkopen? Wellicht heb je al een tweedehands trouwjurk gekocht of heb je toch diep in de buidel getast voor die ene, hele mooie, gave trouwjurk. Het kan zijn dat je er na je bruiloft niet emotioneel over bent en er geen probleem mee hebt om hem door te verkopen: een bruid blij en jij een aardig zakcentje. Tenzij je de trouwjurk laat vermaken tot een avondjurk is de kans groot dat de jurk stof zal gaan verzamelen op de zolder. Je dochter wil hem in elk geval over 25 jaar zeer waarschijnlijk niet aan!

Maar je trouwjurk verkopen, kan je geld kosten als je niet op let! Ga maar na: de meeste bruidswinkels en sommige online sites vragen geld om je tweedehands jurk op te nemen in hun collectie. Daarnaast accepteren winkels enkel bruidsjurken die brandschoon zijn, wat betekent dat je eerst zal moeten investeren in het stomen van je trouwjurk, wat al snel meer dan €100 kan kosten! Als je je bruidsjurk dan na een jaar alsnog niet hebt verkocht, krijg je hem terug en heb je alleen maar meer geld aan je trouwjurk besteed, in plaats van een gedeelte van de aanschafprijs terug te krijgen.

Trouwjurk verkoop tips: waar moet ik op letten?

 • Bedenk dat de meeste bruidsmodezaken enkel jurken accepteren die 1,2, maximaal 3 jaar oud zijn, omdat een redelijke kans van verkopen te creeeren. Dus verkoop hem relatief snel na je bruiloft, dan is de kans ook groter dat je er nog een redelijke prijs voor krijgt.
 • De meeste bruidsmodezaken zullen enkel een brandschone trouwjurk accepteren, dat betekent dus eerst een gang naar de stomerij voor je trouwjurk.
 • Sommige bruidszaken accepteren enkel onbeschadigde bruidsjurken, dus  mocht je stof of sleep zijn beschadigd, dan is een bruidsmodezaak wellicht geen optie voor jou.
 • Als je zelf je bruidsjurk op internet via een marktplaats te koop zet heb je van bovenstaande beperkingen geen last. Probeer te achterhalen of de website wel bezoekers krijgt en van wanneer de laatst toegevoegde trouwjurken zijn.
 • In plaats van een dure bruidsjurk kopen en deze weer proberen te verkopen om binnen je budget te blijven kan je er ook over nadenken om een goedkopere bruidsjurk te kopen. Er is tegenwoordig veel keus!
 • Noem de merknaam en model van je trouwjurk in de omschrijving. Bruiden zoeken vaak een bepaald merk en zo is de kans groter dat jouw jurk gevonden wordt!
 • Geef ook al je maten, zoals lengte, taille en borstomvang op in de beschrijving online, zodat mogelijke kopers weten of de jurk te vermaken is naar hun maten
 • Hoe meer informatie je geeft in de beschrijving, des te groter de kans dat een bruid zichzelf ziet in jouw jurk: besteed dus een beetje moeite en voeg meerdere foto’s toe als dat mogelijk is.
 • Geen zin om een trouwjurk na je bruiloft te verkopen? Denk eens na over je bruidsjurk huren!
 • Sommige winkels hebben ons laten weten dat je vooral op Marktplaats op moet letten op oplichters en viespeuken. Daarom worden foto’s van gedragen jurken bijvoorbeeld getoond op een paspop en worden niet de eigen trouwfoto’s van de bruid gebruikt. Jammer maar helaas, dat je ook hier rekening mee moet houden!

Professionele foto’s van je trouwjurk

Een paar goede foto’s van je trouwjurk met én zonder jezelf. Het eerste ligt voor de hand maar foto’s van alleen de jurk denk je wellicht niet aan. Op de dag dat je gaat trouwen gaan er wel 1000 dingen door je hoofd. Een goede professionele fotograaf denkt er echter wél aan. Hij of zij kan een prachtige foto maken van hoe jouw jurk op een mooie hanger klaar hangt voordat je m aantrekt. Mooi voor in jullie trouwalbum én handig als je je jurk na jullie bruiloft online wil gaan verkopen. Vergeet dus niet om een goede trouwfotograaf uit te kiezen!

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Je trouwjurk laten verkopen

Je kan je trouwjurk natuurlijk laten verkopen. Sommige bruidsmodezaken hebben een aparte afdeling met tweedehands bruidsjurken en sommige winkels zijn er zelfs helemaal in gespecialiseerd. De jurk neemt dan ruimte in beslag in hun winkel en zij doen alles voor je: ze maken er foto’s van, zetten die op hun site, hebben passessies met klanten etc. Het is dus niet verwonderlijk dat ze hier ook een stevige commissie voor ontvangen. Soms is dit een vast bedrag van een paar honderd euro, soms is het een gedeelte van de verkoopprijs, typisch tussen de 33% en 50%. Bedenk dat als de winkel minder zou krijgen, het niet hun moeite waard is en ze liever nieuwe (goedkope) trouwjurken verkopen aan hun aanstaande bruiden. Heb dus geen al te hoge verwachtingen van het netto bedrag dat je overhoudt van de verkoop van je bruidsjurk, na alle bijkomende kosten. Met 33% van de aanschafprijs mag je dik tevreden zijn! Bedenk dat er aan de andere kant van de transactie een bruid met beperkt budget staat!

 • Bij Nikita Bruidsmode in Wanroij (Noord-Brabant) kan je je trouwjurk verkopen als de aanschafprijs hoger dan €1,000. De jurk in dan in opzicht in de winkel, waarvoor je €39,95 betaald per jaar betaald.
 • Bij Bruidsmode Marieke in VroomShoop (Overijssel, nabij Almelo) kan je je jurk laten verkopen voor 6,50 inschrijfgeld per maand en 150 commissie als de jurk verkocht wordt. je moet de jurk wel gereinigd aanbieden.
 • Ook op Wedding Wonderland kan je je jurk verkopen. Meestal krijg je je geld als de jurk daadwerkelijk verkocht is, maar in sommige gevallen (vooral bij vintage designer trouwjurken) kan je de bruidsjurk ook direct aan de winkel verkopen. Ze hebben vestigingen in Rotterdam, Almere, Harlingen en Den Haag.
 • Ook bij Trouwjaponnen kan je je trouwjurk verkopen. Er is vooral interesse in merken zoals Linea Raffaëlli, Rembo, Pronovias, Maggie Sottero, Ian Stuart, Cymbeline, Demetrios, Modeca, Sweetheart, Sincerity en diverse andere merken. De bruidsjapon moet wel 100% schoon en onbeschadigd zijn. De winkel krijgt 50% commissie tot een maximum bedrag van €350.
 • Als je in de buurt van Bolswaard (nabij Leeuwarden), Friesland woont, kan je je trouwjurk ook hier verkopen. Je bruidsjurk moet dan wel tussen de €600 en €5,000 hebben gekost en van een merk zijn, zoals Tres Chic, Brinkman Bruidsmode, Pronovias of Pure Class.
 • Bij De Blauwe Hoeve in Apeldoorn, Gelderland kan je ook trouwjurken huren. Alle jurken zijn gestoomd, onbeschadigd en niet ouder dan 2 jaar; de jurken worden aangeboden voor de helft van de nieuwprijs. De commissie voor de winkel is 33% van de verkoopprijs.
 • Je trouwjurk mag in Emmen, Drenthe bij Bella Donna in de winkel hangen tegen een vergoeding van €20.  De jurk moet er dan wel zo goed als nieuw uit zien en mag niet ouder zijn dan 3 jaar.
 • Bij de Bruidskamer in Putten, Gelderland, kan je je bruidsjurk laten verkopen zonder inschrijfgeld. Je jurk mag dan niet ouder zijn dan 1 jaar, gereinigd en schoon. De winkel krijgt een percentage bovenop de afgesproken prijs.

Je trouwjurk zelf online verkopen

Dit is meestal gratis, maar sommige sites bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor een paar euro je trouwjurk extra te laten opvallen. Denk hierbij aan Marktplaats of Facebook. Er zijn ook sites die zich specialiseren in het verkopen van tweedehands bruidsmode:

 • Je kan zelf je trouwjurk verkopen door hem in de Bruidsetalage te zetten; dat is gratis. Voor €2,50 mag je ook een link plaatsen (als je bijvoorbeeld een winkel bent) en voor €5 sta je op de homepage.
 • Ook bij Budget Bridal World kan je jurk zelf verkopen. Je betaald eenmalig €15 en hij blijft dan online staan totdat hij verkocht is, of je de bruidsjurk er zelf besluit af te halen.
 • Bij Bruid en Buidel wordt de jurk voor jouw gefotografeerd en vervolgens op hun site en social media gepromoot. Je betaald hiervoor €35 voor het eerste halve jaar. Mocht de trouwjurk dan nog niet verkocht zijn, dan kan je de periode met 6 maanden verlengen voor  €20.

Trouwkledij in België verkopen

 • Op kapaza.be kan je een gratis zoekertje plaatsen als je je ’trouwkleed’ wilt verkopen.
 • In de koopjeskrant.be kan je ook een advertentie voor je trouwkleed plaatsen in de categorie ’trouwkledij’.
 • Ook op Yezzz.be kan je gratis een advertentie voor een tweedehands product – waaronder trouwjurken – plaatsen.
 • Ten slotte kan je op 2eHands.be je trouwkleed zelf te koop aanbieden.

Als je trouwjurk verkopen niet lukt…

Mocht het niet lukken om je trouwjurk te verkopen en het lot van je jurk is de stoffige zolderkamer, dan zijn er betere oplossingen! Als je nog steeds echt verliefd bent op je jurk, kan je hem later vermaken in avondkleding of een galajurk. Maar voor veel bruiden is het belangrijk dat er nog iets gebeurt met hun jurk, zelfs als ze er geen geld meer voor kunnen vangen. Als je gewoon iemand gelukkig wil maken met je jurk zijn er een paar opties.

Gratis trouwjurk op Facebook

Allereerst kan je hem op Facebook aanbieden, bijvoorbeeld in deze groep, GratisTrouwjurken. Zo maak je iemand er in elk geval gelukkig mee en weet je zeker dat er iets mee gebeurt.

Trouwjurken voor de kringloopwinkel

Je kan je trouwjurk ook altijd doneren aan een kringloopwinkel. Ook dan is de kans groot dat er uiteindelijk iemand mee aan de haal gaat, ook al is het iets minder persoonlijk. Hier is een overzicht van kringloopwinkels in Nederland, dus ook bij jou in de buurt.

Trouwjurken voor de kledingbank

Er zijn niet alleen voedselbanken in Nederland, maar ook kledingbanken. Als je hier je trouwjurk doneert kan je er ook iemand met een kleiner budget mee helpen om van haar bruiloft een onvergetelijke dag te maken. Hier kan je een overzicht vinden van kledingbanken per provincie om je trouwjurk aan te doneren.

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken