Trouwjurk huren? Kosten, Voor- en Nadelen, Tips & 10+ bruidsjurk adresjes

Trouwen is niet goedkoop en de prijzen van bruidsjurken rijzen de pan uit. Als je gaat trouwen, maar niet de bank wilt breken met je trouwjurk kan je een trouwjurk tweedehands kopen. Probleem is dan wel, dat je later weer je trouwjurk moet verkopen. Een oplossing is om een trouwjurk te huren bij een bruidsmodezaak.

Hoe gaat een bruidsjurk huren in zijn werk?

trouwfotograaf-apeldoorn-huwelijk-ceremonie-roy
Benieuwd naar meer foto’s van trouwfotograaf Roy uit omgeving Harderwijk? Klik hier!

De trouwjurk ontvang je een paar dagen voor de bruiloft en lever je een paar dagen na de bruiloft weer in. Dat betekent dat een trouwjurk huren iets minder handig is als je in het buitenland gaat trouwen. Bij de huurprijs is reiniging meestal inbegrepen, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Als je de trouwjurk in ontvangst neemt of reserveert, betaal je een borg. je krijgt de borg weer terug als je de trouwjurk onbeschadigd terug brengt. Sommige verhuurders kunnen ook (kleine) aanpassingen doen aan de jurk om er voor te zorgen dat je jurk de juiste pasvorm heeft.

Wat kost een trouwjurk huren?

Een trouwjurk huren kan al vanaf ongeveer €150. De prijs is vaak inclusief BTW, reinigingskosten van de bruidsjurk en soms ook accessoires. Maar de huurprijs van trouwjurken kan omhoog tot wel rond de €300 – €400, afhankelijk van de aanschafprijs van de jurk. Dat betekent dat je een jurk huurt voor de 20% tot 25% van de aanschafprijs van een nieuwe trouwjurk. Deze prijzen zijn exclusief de borg, omdat je die – als het goed is – terug krijgt.

Borg als je een trouwjurk huurt

De borg kan al snel €250 bedragen. Als je de bruidsjurk onbeschadigd weer inlevert, krijg je de borg weer terug. Let goed op wat de precieze voorwaarden zijn voor het terugkrijgen van de borg. Het is vanzelfsprekend dat de bruidsjurk vies wordt, je bruiloft is natuurlijk een lange, intensieve dag.

Zijn er bepaalde type vlekken die niet aanwezig mogen zijn, bij het inleveren, zoals chocola, wijn, lipstick, make-up of koffie? Wat gebeurt er als er een beschadiging is, ben je dan direct je hele borg kwijt? Moet je dan de aanschafprijs van de jurk betalen? Of de dagwaarde? Of slechts een deel van de borg. Lees de kleine lettertjes!

Voordelen trouwjurk huren

Goedkope bruidsfotograaf Leeuwarden, huwelijk scooter, Fonger
Benieuwd naar meer foto’s van bruidsfotograaf Fonger uit Leeuwarden? Klik hier!

Laten we eerlijk zijn: een bruidsjurk huren bespaard een hele hoop geld en dat kan van pas komen bij het huren van een fotograaf, videograaf, photobooth of om een ander gat in de bruiloft begroting te dichten. Het handige van een trouwjurk huren is dat je er na afloop weer van af bent. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je bruidsjurk na afloop van je bruiloft ligt te verstoffen in een kast en in zijn hoes het daglicht nooit meer ziet, of na afloop van je bruiloft in een kast wordt gepropt of vuil raakt.

Ook hoef je na je bruiloft en huwelijksreis geen tijd of geld meer te besteden aan pogingen je bruidsjurk te stomen en door te verkopen in een poging een gedeelte van je aankoopbedrag terug te verdienen. De verhuurder zorgt immers voor het reinigen.

Ten slotte is de productie van een bruidsjurk, met alle materialen, arbeidsuren en transport uit China, Italie, Spanje ook een enorme impact op de natuur. Een gehuurde trouwjurk is wat dat betreft een stuk ‘groener’, zelfs als hij wit is!

Nadelen trouwjurk huren

betaalbaar-bruidsreportage-lelystad-pitt
Benieuwd naar meer foto’s van trouwfotografen Ellen en Karin uit Urk? Klik hier!

Zoals bleek toen wij onderzoek deden naar winkels waar je bruidsjurken kan huren, is het aanbod niet groot, zowel qua aantal winkels als qua collecties die in de winkels hangen. Dat betekent dat je wellicht minder keus hebt en minder snel slaagt met een huurjurk dan met een nieuwe of tweedehands jurk elders. Omdat de jurken vaker worden verhuurd zijn het gangbare modellen, die een breed publiek aanspreken en zijn ze typisch iets ouder, bijvoorbeeld 1 of 2 collecties (jaren geleden). Gelukkig verandert er niet veel / snel in de bruidsmode, dus dit is slechts een klein nadeel.

Soms wordt als nadeel genoemd dat je bij een gehuurde trouwjurk het niet mogelijk is om een trouwjurk te laten vermaken, maar wij zijn eigenlijk een aantal verhuurders tegengekomen waarbij (kleine) aanpassingen wel degelijk mogelijk zijn. Voor het vermaken van een bruidsjurk kunnen extra kosten worden gerekend. Is dat niet het geval, dan zal een model dus wel meteen een goede pasvorm moeten hebben en bij je figuur moeten passen. Als je figuur iets buiten de ‘standaard’ valt, kan de selectie jurken al snel erg klein worden. Net zoals bij tweedehands jurken mis je ook een beetje het gezellige ‘Say YES to the dress’ moment met je vriendinnen en voelt een gehuurde bruidsjurk wellicht minder romantisch. Hoewel je de borg normaal gesproken terug krijgt, bestaat er wel de kans dat je een reparatie moet betalen, indien je bruidsjurk beschadigd raakt gedurende de bruiloft.

Trouwjurk huren tips

Trouwfotograaf Limburg - Erwin, bruidspaar op brug
Benieuwd naar meer foto’s van huwelijksfotograaf Erwin uit de buurt van Maastricht? Klik hier!
 • Als je dan toch aan het huren slaat, huur dan ook alle accessoires die je daarna toch nooit meer draagt, zoals (naast de hoepel) de handschoenen, schoenen, torselet, etc.
 • Huur je de trouwjurk 6 maanden van tevoren en gaat het na een maand kriebelen en besluit je dat het toch niet de juiste jurk is voor jou? De meeste bruidsmodezaken laten je een andere trouwjurk kiezen uit hun collectie.
 • Verliefd geworden op je bruidsjurk en kan je geen afscheid meer nemen na je bruiloft? Sommige verhuurders geven de mogelijkheid om je bruidsjurk na afloop te kopen. Dit hangt meestal wel af of er geen andere bruiden zijn die dezelfde jurk hebben gehuurd voor hun bruiloft later in het jaar.
 • Begin op tijd met het zoeken van een trouwjurk om te huren. Omdat het aantal zaken en de collecties beperkt zijn, moet je er – net als wanneer je een trouwjurk nieuw koopt – op tijd bij zijn.
 • Bestudeer de trouwjurk goed als je hem ontvangt en maak eventueel foto’s, zodat het helder is welke eventuele minuscule krasjes of vlekjes er al op de bruidsjurk zaten voordat jij er je bruiloft in vierde.
 • In plaats van een bruidsjurk huren kan je ook nadenken over het kopen van een goedkope bruidsjurk om binnen je budget te blijven.

Overzicht van trouwjurk verhuurders

Bruidspaar trouwreportage, fotograaf Hengelo, Han
Benieuwd naar meer foto’s van huwelijksfotograaf Han uit Hengelo? Klik hier!

Het vinden van winkels die bruidsjaponnen verhuren was niet zo gemakkelijk als we hadden gedacht. Veel sites schrijven weliswaar iets op hun site over ’trouwjurken huren’, omdat veel bruiden hier naar op zoek zijn, zonder het aan te bieden! Vandaar dit overzicht, zodat jij direct door de collecties kan grasduinen.

 • Bij Trouwjaponnen.nl in Baarn (Utrecht, nabij Hilversum en Amersfoort) kan je trouwjurken huren als je binnen 3 maanden gaat trouwen, op zoek bent naar een moderne trouwjurk en de jurk niet teveel vermaakt hoeft te worden. De japonnen komen uit de outlet collectie of de aanbiedingen.
 • Bij The Bridal Closet in Amsterdam kan je trouwjurken huren voor all-inclusive prijzen (reinigen, aanpassingen) van €250 – €350 of €400 – €550. je betaald €250 euro borg en krijgt de bruidsjurk 2 dagen voor je bruiloft en moet hem 2 dagen na je bruiloft weer terug geven.
 • Bij Sara’s Bridal in Amsterdam kan je vanaf €350 trouwjurken huren.
 • Bij de outlet in Almere van Wedding Wonderland kan je voor €250 trouwjurken huren.
 • Bij C’est Moi in Wernhout (tussen Roosendaal en Bergen op Zoom, maar zuidelijker, tegen de grens met België) kan je ook trouwjurken huren en langskomen voor de mogelijkheden.
 • Bij Maziana in Amsterdam kan je trouwjurken huren voor €250 – €450, inclusief bolero jasjes van kant, satijn, zachte tulle en sluiers met echte Swarovski steentjes, luxe Spaanse sluiers, etc.
 • Bij Bella Donna in Emmen (Drenthe) bruidsjurken kan je vanaf €350 trouwjurken huren.
 • Bij Bruidskledingverhuur in Den Haag (Zuid-Holland) kan je trouwjaponnen huren voor €150 – €450,  inclusief vermaken, stomen en accessoires.
 • Bij Allure Bruidsmode in Den Haag kan je vanaf €250 bruidsjurken huren, daarvoor worden ze professioneel gestoomd en gereinigd.
 • Bij Autumn’s Glamour in Sittard (Limburg, tussen Maastricht en Roermond) kan je voor €135 tot €275 bruidsjurken huren.
 • Bij Atelier Mariposa in Goes (Zeeland, tussen Middelburg en Bergen op Zoom) kan je vanaf €179 een bruidsjurk huren.

Trouwkleed huren in Belgie

 • In Antwerpen, kan je bij Latiara terecht voor het huren van bruidskledij
 • In Zwijndrecht kan je bij Farah Love terecht voor de huur van bruidskleding

Trouwjurk huren? Ons advies

Als je toevallig in de buurt woont van een bruidsmodezaak die ook bruidsjurken verhuurt en je een klein budget hebt, moet je zeker even kijken. Wie weet heb je geluk en zit jouw droomjurk er tussen. Maar een trouwjurk huren is stiekem niet eens zo goedkoop, rond de 300 tot 400 euro ben je toch al snel kwijt. Het lijkt ons dan ook dat met een beperkt budget een tweedehands jurk – die je volledig kan laten vermaken – of een goedkope nieuwe jurk betere opties zijn, zeker omdat je later kan proberen je trouwjurk te verkopen. Succes!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken