30+ vragen voor het huren van een zelfstandig trouwambtenaar

Stel je bent op zoek naar een zelfstandige trouwambtenaar om het ceremonie gedeelte van je bruiloft persoonlijker te maken. In dit artikel geven we meer dan 30 vragen die je kan stellen aan de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ook vertellen we waar je op moet letten, voordat je een boeking definitief maakt. Hier kan je een overzicht van 70+ zelfstandig trouwambtenaren vinden, mocht je nog op zoek zijn naar een trouwambtenaar. Succes met de vragen!

Wie is de trouwambtenaar?

Het hele idee van het huren van een zelfstandige trouwambtenaar is dat je je op je gemak voelt bij de trouwambtenaar en er chemie is, dat hij of zij begrijpt wat voor type ceremonie je wilt. Probeer dus te vragen naar de achtergrond van de trouwambtenaar is:

 • Waarom is hij of zij zelfstandig trouwambtenaar geworden?
 • In welke gemeente ben je ‘normaal’ trouwambtenaar?
 • Wat voor opleiding en werk carrière heeft de trouwambtenaar achter de rug?
 • Wat is volgens jou het doel van de ceremonie?
 • Wat is er bijzonder aan jou als trouwambtenaar?

Ervaring van de trouwambtenaar

Bruid en buid

Je wilt natuurlijk vragen hoeveel ervaring de trouwambtenaar heeft. Het is goed mogelijk dat iemand van 50 pas net begonnen is als (zelfstandige) trouwambtenaar, en al een hele carrière elders achter de rug heeft. Je zou er op moeten vertrouwen dat iemand die al vele honderden huwelijken heeft gesloten meer inzicht heeft in alle verschillende mogelijkheden en meer tips heeft omdat hij of zij al zoveel verschillende bruiloften heeft meegemaakt.

 • Sinds wanneer ben je trouwambtenaar?
 • Sinds wanneer ben je zelfstandig trouwambtenaar?
 • Hoeveel huwelijken heb je al gesloten?
 • Hoeveel huwelijken heb je de afgelopen 12 maanden gesloten?
 • Heb je andere ervaring met spreken in het openbaar?
 • Heb je andere ervaring met organiseren?
 • Trouw je ook 2 bruiden of 2 bruidegoms?

Vragen over de werkwijze van de trouwambtenaar

Je wilt natuurlijk ook vragen naar de werkwijze van de trouwambtenaar.

 • Is het mogelijk om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te hebben?
 • Hoeveel contact verwacht je te hebben met ons?
 • Hebben we persoonlijk contact, of via email of telefoon, whatsapp?
 • Neem je ook contact op met gasten, getuigen, de ceremoniemeester voor je speech?
 • Hoe maken we de boeking definitief?
 • Wanneer betalen we de factuur?

Mogelijkheden bij de ceremonie

Je wilt natuurlijk dat je ceremonie uniek is en hebt wellicht speciale wensen. Vraag dus of je trouwambtenaar ervaring heeft met jouw wensen en zich er comfortabel bij voelt.

 • Heb je ervaring met een ‘verrassingshuwelijk’?
 • Is het mogelijk om onze getuigen of iemand anders te laten speechen als gedeelte van jouw toespraak?
 • Is een muzikaal intermezzo mogelijk?

Waar werkt de trouwambtenaar?

Bruiloft in het buitenland, strand ceremonie

Sommige bruidsparen willen graag iemand uit de buurt, wellicht zelfs met hetzelfde dialect? Andere bruidsparen zijn juist op zoek naar de perfecte match met een zelfstandige trouwambtenaar en maakt het niets uit waar de trouwambtenaar vandaan komt. Hoewel het typisch maar een klein gedeelte van de totale kosten bedraagt, moet je ook rekening houden met de vervoerskosten, zeker als je van plan bent om elkaar verschillende keren persoonlijk te ontmoeten.

 • Ben je beschikbaar voor bruiloften in heel Nederland of zelfs in het buitenland?
 • Reken je kosten voor de persoonlijke gesprekken? Zo ja, hoeveel?
 • Reken je kosten voor het reizen naar de plaats van de bruiloft voor het voltrekken van de ceremonie?

Is de trouwambtenaar beschikbaar?

Geloof het of niet, maar niet alleen trouwlocaties en trouwfotografen kunnen een drukke en zelfs overvolle agenda hebben. Ook populaire trouwambtenaren kunnen volgeboekt zitten, vooral omdat het meestal onmogelijk is om twee huwelijken op 1 dag te voltrekken en de meeste huwelijken op een beperkt aantal vrijdag en zaterdagen in de zomer worden voltrokken. Lees hier precies hoe populair elke maand is voor het sluiten van een huwelijk. Zodra je dus een eerste klik voelt met een trouwambtenaar, vraag dan meteen of hij of zij nog beschikbaar is. Hoewel sommige bruidsparen zelfs hun trouwdag verzetten om door de trouwambtenaar van hun keus te worden getrouwd, zal dat niet voor elk bruidspaar mogelijk zijn en zullen ze dus op zoek moeten naar een andere zelfstandige trouwambtenaar.

Overige diensten van de trouwambtenaar

Wellicht ben je na afloop van de bruiloft zo blij met je trouwambtenaar dat je wel vaker zijn of haar hulp wilt inschakelen. Hoewel dat hopelijk niet voor een nieuw huwelijk is, zijn er veel trouwambtenaren die verschillende andere diensten aanbieden, zoals:

 • Zingen tijdens de ceremonie
 • Spreken om stil te staan bij de geboorte van een kind
 • Spreken om stil te staan bij het afscheid van een dierbaar familielid
 • Coaching voor als je zelf wordt gevraagd om een toespraak op een bruiloft te houden of zelfs de huwelijksvoltrekking te doen

Budget: kosten van de trouwambtenaar

Bruidegom met zoon vlak voor ceremonie

Iedereen heeft natuurlijk een verschillend budget en verschillende wensen. Gelukkig zijn er ook trouwambtenaren met verschillende prijzen en bieden sommige trouwambtenaren ook verschillende ‘pakketten’ aan, met verschillende prijzen. Het verschil zit meestal in de hoeveelheid tijd die een trouwambtenaar steekt in de voorbereidingen van de ceremonie, het praten met het bruidspaar en eventueel andere gasten en getuigen, en het schrijven van een persoonlijke speech.

Lees hier meer over de kosten van een trouwambtenaar van verschillende scenario’s om je ceremonie te laten verlopen, waaronder:

 • Gratis trouwen op het stadshuis
 • Trouwen door een trouwambtenaar van de gemeente
 • Trouwen door een bekende die ambtenaar van de burgerlijke stand voor 1 dag wordt
 • Trouwen door een zelfstandige trouwambtenaar

Talen waarin de trouwambtenaar de ceremonie kan leiden

Het komt steeds vaker voor dat bruidsparen uit verschillende landen komen en gasten verschillende talen spreken. Dus waarom niet ook je ceremonie in een andere taal? Veel trouwambtenaren spreken verschillende talen en niet enkel het voor de hand liggende Engels, Duits en Frans, maar ook Spaans, Italiaans of nog exotischer! Mocht je trouwambtenaar inderdaad een andere taal spreken, zorg er dan voor dat je er van verzekerd bent dat de trouwambtenaar op het niveau de taal spreekt, dat jij verwacht! OP de website AlleTrouwambtenaren kan je meer dan 70 zelfstandig trouwambtenaren vinden en is er een handig filter voor de talen die de BABSin kwestie spreekt, bijvoorbeeld:

Maar ook meer exotische talen, zoals Zweeds, Russisch, Portugees en Nederlandse dialecten, zoals een BABS die in Limburgs dialect kan speechen of een BABS die Fries spreekt zijn er te vinden!

Tips van de trouwambtenaar

Een ding is zeker: je trouwambtenaar heeft meer bruiloften meegemaakt dan jij! Hij of zij heeft waarschijnlijk veel verschillende mogelijkheden en soorten ceremoniën gezien waar je zelf niet bij stil staat. Ook weet de trouwambtenaar precies wat de regels vanuit de wet en de gemeente zijn. Wellicht dat je denkt dat iets niet mogelijk is en kan de trouwambtenaar je helpen met het verzinnen van een oplossing.

Referenties van andere bruidsparen

De beste garantie is natuurlijk de ervaringen van andere bruidsparen! Sommige trouwambtenaren hebben referenties op hun site staan, of kunnen je tijdens een kennismakingsgesprek brieven of emails van tevreden bruidsparen laten lezen. Het meest waardevol is natuurlijk een gesprek met een ander, recent getrouwd bruidspaar, omdat je ze dan het hemd van het lijf kan vragen en alle voordelen en nadelen en verwachtingen kan vragen.

Zorg er in elk geval voor dat je na afloop van een geweldig verlopen  trouwceremonie ook een referentie achter laat, je trouwambtenaar bedankt of de mogelijkheid geeft om te worden gebeld door nieuwe toekomstige bruidsparen!

Ten slotte…

Hopelijk helpen deze tips met het vinden van de perfecte trouwambtenaar voor jullie bruiloft! Bij onze zustersite, Alletrouwambtenaren.nl kan je alle trouwambtenaren per provincie vinden van waaruit ze opereren. Of filter op man/vrouw, prijs, stijl, buitenland ervaring, talen, ’thuisprovincie’, werkgebied, of ervaring met kindvriendelijke ceremoniën. Alle trouwambtenaren op onze zustersite sluiten graag huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht! Bedenk dat de meeste BABS’en graag door het land reizen om bruidsparen te trouwen, dus zoek gerust buiten de provincie waar je woont of gaat trouwen!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken