Witte bruidsduiven huren: bruiloft tips & overzicht verhuurders

Als je een sprookjesbruiloft wilt, kunnen witte bruidsduiven niet ontbreken. We hebben een aantal bedrijven die bruidsduiven, vredesduiven of feestduiven verhuren onder elkaar gezet aan het einde van dit artikel. Maar voordat je ze contacteert wil je wellicht meer weten over de betekenis van witte bruidsduiven, het verschil tussen sierduiven en postduiven, en onze tips.

Betekenis van duiven

Witte bruidsduiven hebben een speciale betekenis die vooral bij bruiloften relevant is. Natuurlijk staat de duif voor vrede, maar ook voor hoop, liefde en geluk. Daarnaast staat de kleur wit voor trouw en (nogmaals) vrede. Duiven staan van oudsher ook bekend als de boodschapper van hoop en (goed) nieuws: van de duif die een olijftakje aan Noah in zijn Ark bracht, tot de postduiven die vroeger gebruikt werden om nieuws sneller te brengen dan per paard.

Sierduiven of postduiven

Er is een verschil tussen het huren van sierduiven en postduiven. Bij sierduiven is het risico groter dat de duiven na het loslaten niet direct wegvliegen, maar in een boom dakgoot of dak landen. Ondanks training kunnen sierduiven daarom soms de weg terug naar de duiventil niet vinden. Het is daarom in Nederland bij wet verboden om sierduiven te verhuren als bruidsduiven. Helaas wordt hier niet op gecontroleerd en worden er dan ook op (online) marktplaatsen sierduiven, kruisingen en andere rassen duiven te huur aangeboden.

Postduiven, in België reisduif genoemd, zijn door kunstmatige selectie gefokt, waardoor ze nu over een fenomenaal oriëntatie vermogen beschikken. Postduiven kunnen feilloos de weg terug naar hun duiventil vinden vanaf honderden kilometers. Postduiven zullen altijd direct wegvliegen, nadat ze zich met een rondje in de lucht hebben georiënteerd en weten welke richting ze op moeten.

Kan ik bruidsduiven altijd loslaten?

Het belang van de duiven staat altijd voorop en dat betekent dat je niet op je bruiloft altijd en overal bruidsduiven kan loslaten. De duiven kunnen verward en gestrest raken als je ze binnen zou loslaten, onder een dak of boom, of bij onweer. Omdat veel gemeentes juist verlangen dat de ceremonie juist wel onder een dak plaatsvind, moet je hier dus goed rekening mee houden, wanneer je de duiven wil loslaten.

Houdt er ook rekening mee dat gemeenten het laten uitvliegen van duiven soms verbieden of aanvullende eisen stellen. Bij de gemeente Overbetuwe, bijvoorbeeld, moet je een speciale ontheffing van het verbod schriftelijk aanvragen als je bruidsduiven tussen 8 uur in de ochtend en 6 uur in de avond en tussen 1 maart en 1 juni wil laten uitvliegen. In de gemeente Gouda kan het loslaten van sierduiven een boete opleveren omdat sierduiven moeilijk de weg naar huis konden terugvinden en daardoor soms ondervoed en uitgeput raakten.

Tips voor het huren en loslaten van duiven?

  • Bedenk dat de overgang van mand naar loslaten voor de duif het moment kan zijn om een duivenpoepje te laten.
  • Houdt de duiven dus niet te lang vast en laat ze schuin omhoog vliegen.
  • Probeer de duiven niet recht omhoog te gooien. Ze kunnen prima vliegen en hebben geen hulp of zetje nodig.
  • In plaats van uit je hand loslaten, kan je er daarom voor kiezen ze te laten loslaten uit een mooie (hartvormige) mand.
  • Onthoud dat duiven – hoe lief en schattig ook – beesten zijn en dus ziektes kunnen hebben. Geef de duif geen kusjes of iets dergelijks.

Wat kost het huren van witte bruidsduiven op je bruiloft?

Omdat duiven niet heel duur zijn, maar wel gebracht moeten worden, spelen de transportkosten een belangrijkere rol dan bijvoorbeeld bij trouwfotografen of trouwambtenaren. Maar de duiven vliegen toch zelf weer terug? Ja, maar de mand waarin ze worden vervoerd doet dat niet. Je zal de verhuurder dan ook selecteren op:

  • Komen de duiven in een mooie mand?
  • Waar moeten de duiven vandaan komen?
  • Zijn het sierduiven of postduiven?
  • Wat zijn de kosten voor de duiven?
  • Wat zijn de transportkosten? En dus: is de duiven verhuur in de buurt?

Overzicht van witte bruidsduiven verhuurders

Bij Witte Duiven Verhuur Olthof kan je de duiven laten bezorgen, maar ook zelf ophalen. De duiven worden afgeleverd in mooie rieten manden, die met bloemen gedecoreerd kunnen worden. Per duif wordt €10 gerekend en voor het wachten €3,50 per kwartier. Op het mandje zit een borg van €50, maar die krijg je natuurlijk na afloop terug. De verhuur is gevestigd in Almelo, Overijssel.

duiven verhuur

verhuur duiven

Witte Gelegenheidsduiven is gevestigd in Kampen, Overijssel en lid van de postduivenvereniging Airsport. Indien gewenst kan je ook een oorkonde laten toevoegen, waarin een tekst staat, maar waarin ook een tekst of felicitatie voor het bruidspaar kan komen te staan om het persoonlijker te maken. De duiven worden afgeleverd in een witte hartvormige mand, versierd met bruidsstof en bloemdecoratie.  Ook is het mogelijk om de mand te versieren in de kleuren van het huwelijk of de thema kleur van de dag. Huren kan in heel Nederland!

Duiven Verhuur Dilah

Ook in Rotterdam kan je voor bruidsduiven (witte postduiven) terecht. Voor een koppel duiven betaal je €35 en voor extra duiven €7,50 extra, tot een maximum van 7 duiven. Ook is er een hartenmand beschikbaar, waarvoor je €10 extra betaald. Borg bedraagt €50.

bruidsduiven verhuur

ook bij Steven Knobbout van Bruidsduif, uit Ede, Gelderland kan je ook terecht als je in Noord-Brabant of Utrecht woont. Steven heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de duivensportwereld, waarin hij een aantal records heeft gesloten. Prijzen zijn afhankelijk van locatie en op aanvraag. Ook Steven heeft hartvormige manden voor jullie bruidsduiven!

Je kan de duiven van Liane Leijen natuurlijk niet alleen laten uitvliegen bij bruiloften, maar ook bij uitvaarten, bedrijfsopeningen of andere mijlpalen. Natuurlijk kan je de duiven uit je hand laten vliegen, maar je kan ze ook uit een mand loslaten. Nadat ze een paar rondjes hebben gevlogen om zich te oriënteren, vliegen ze weer terug naar huis, in Heiloo, Noord-Holland.  Voor twee witte duiven betaal je €50 en €0.50 per kilometer reiskostenvergoeding, als je kiest voor bezorgen.

bruidsduiven

Ook in Drenthe kan je terecht voor bruidsduiven bij Bruidsduivenverhuur Midden Drenthe, waar gebruik wordt gemaakt van getrainde postduiven die direct weer terugvliegen naar hun hok. Een koppel duiven afhalen kost €49, inclusief mand. Extra duiven kosten €10 per stuk extra. Ook kunnen de duiven worden gebracht voor een vergoeding van €0.37 per kilometer.

Ook leuk voor op je bruiloft: een trouwfotograaf!

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

Meer informatie over duiven kan je op de duiven startpagina en bruidsduivenverhuur.links.nl vinden!

Heb je een suggestie om mijn artikel te verbeteren of verhuur je ook bruidsduiven en wil je toegevoegd worden? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan kijk ik hoe ik kan helpen. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken