4 Trouwfotografen Leiden, Katwijk & Noordwijk

Bruidsfotografen Leiden, Katwijk & Noordwijk

Gaan jullie binnenkort trouwen en zijn jullie nog op zoek naar een professionele trouwfotograaf in Leiden, Oestgeest, Katwijk, Valkenburg, Sassenheim, Voorschoten of Noordwijk? Hieronder vind je een aantal bruiloftsfotografen uit de regio Leiden. We hebben alle fotografen een paar vragen gesteld over hun stijl, tips en ervaringen zodat jullie als bruidspaar een beter beeld van ze kunnen krijgen.

Na het lezen van dit artikel nieuwsgierig naar nog meer fotografen in Zuid-Holland? Lees dan mijn overzichtsartikel over trouwfotografen in Rotterdam, Den Haag, Leiden, Dordrecht en Zoetermeer. Enthousiast geworden en meteen een aantal offertes aanvragen? Dat kan heel gemakkelijk via ons offerte aanvraag formulier!

Dirk uit Katwijk

Dirk is sinds 2009 professioneel bezig met fotograferen. Zijn andere passies zijn o.a. geocaching, bergbeklimmen, taekwondo, en whisky.

Trouwfotograaf Leiden - Dirk Kuijt

Ervaring: Mijn eerste bruiloft was in 2007, en sindsdien staat de teller op ruim 60 bruiloften. Gemiddeld fotografeer ik inmiddels zo’n 10 huwelijken per jaar. Naast bruiloften fotograferen ontwerp ik ook trouwkaarten, geboortekaarten en ander drukwerk, en fotografeer ik portretten in de studio en op locatie.

Werkgebied: Overal waar ik gevraagd wordt. Voor trouwfotografie met name in Nederland maar aankomend jaar ga ik ook naar Duitsland voor een bruiloft. Voor een niet-trouw gerelateerde opdracht ga ik binnenkort naar Florida in de USA. Niet grensgebonden, niet creatief gebonden 🙂

Een goede bruidsreportage: Een geslaagde bruidsreportage herken je aan een tevreden bruidspaar na afloop.

Tips voor bruidsparen: Begin op tijd met het bedenken wat jullie willen. Als je daarna op zoek gaat naar de juiste plaats, bruidskleding, fotograaf en fotolocaties dan weet je al wat je wilt, en is het makkelijker zoeken. Als je overal “cold turkey” in duikt, zijn de mogelijkheden overweldigend… En als je je fotoshoot aan het plannen bent, kijk dan hoe dit in je dag past. Dat kan bijvoorbeeld 2 uur aaneengesloten zijn op 1 of meer locaties, maar je kan ook meerdere korte momenten (3 kwartier bijvoorbeeld) plannen, verdeeld over de dag. Alles kan, het is jullie dag 🙂

Typisch Dirk: Natuurlijk heb ik een “stijl”, zoals iedere fotograaf. Maar ik zie elke opdracht als een nieuwe start: nieuwe mensen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe ideeën, nieuwe wensen. Ik doe mijn best om elke bruidsreportage zo haar eigen karakter te geven, haar eigen stijl. Daardoor lijken niet al mijn reportages teveel op elkaar.

Trouwfotograaf Leiden - Dirk KuijtOp de achtergrond of juist niet: Ik zeg altijd bij gesprekken met bruidsparen: als we aan het “shooten” zijn heb ik jullie aandacht. Dan ben ik heel aanwezig, geef ik duidelijk aanwijzingen als dat nodig is, maar ik ben geen fotograaf die eerst weet ik het hoe lang bezig is met “posing en staging”, ik zorg er liever voor dat het bruidspaar zich op hun gemak voelt, dan komen de mooie plaatjes vanzelf. De rest van de dag ben ik juist veel op de achtergrond; ik houd er zelf ook niet van als iemand steeds voor mijn voeten loopt 🙂 Maar ik ben wel ingehuurd voor de beste foto’s, dus als er een foto moment is dan zorg ik wel dat ik die neem, en stap ik wel eens de voorgrond in! Als het bruidspaar aan het einde van de dag zegt: wat ging de tijd snel, en wat was het gezellig, en de gasten zeggen: oh, was jij er ook? Heb je wel wat gedaan dan?  …dan was het een geslaagde reportage 😀

Bijzondere bruiloft: Bruiloften zijn per definitie bijzondere dagen. Iedereen heeft er zin in en is vrolijk, daar houd ik van. En als er dan ook ruimte is voor emotie… dat is een bijzondere bruiloft.

Mijn motto: Wees jezelf; dan ben je op je mooist! Stralende mensen geven stralende foto’s.

Kostenindicatie: 8 uur fotografie kost €875. Prijzen inclusief bijvoorbeeld een album, second shooter, en meer opties variëren tot max €2500. Je kan het bij mij zo gek maken als je zelf wilt.

Mijn stijl: Als je me in een hokje wilt stoppen, doe dan maar in “editorial” 🙂 Mijn reportages vertellen het verhaal van het bruidspaar, dat vind ik het leukste. Maar ik vind het ook leuk om modern of juist traditioneel te fotograferen. Het allerleukste is als het bruidspaar hun eigen “stijl” op mij overbrengt: dan word ik nóg creatiever!
Ik doe ook mijn best steeds bij te leren, door o.a. workshops te volgen bij andere trouwfotografen. Kennis hebben van fotografie is leuk; kennis delen is nog veel leuker! Ik zie andere fotografen daarom ook als collega’s, niet als concurrenten.

En verder: Maak je niet druk om de fotoshoot. “Ik sta nooit mooi op de foto”, “ik heb een hekel aan foto’s”, of “mijn tante kan nooit lachen op foto’s” hoor ik op bijna elke bruiloft wel… ik heb vaker met dit bijltje gehakt! Laat de foto’s maar over aan de pro’s, zo kunnen jullie lekker genieten van mooiste dag van jullie leven! En goed opletten hoor… de dag is in een flits voorbij… Gelukkig hebben jullie de foto’s nog 😉

Wouter uit Leiden

Bruidsreportage Leiden - Wouter Keuris Fotografie, vliegtuig

Werkgebied: 90% van de bruiloften is in de regio Zuid-Holland.

Ervaring: Ik heb in totaliteit ongeveer 100 bruiloften geschoten. Ik schiet er gemiddeld 17 per jaar.

Een goede bruidsreportage: Wanneer je ziet dat licht, emoties en sfeer goed gevangen wordt. Wanneer je het gevoel hebt dat de stellen op de foto volledig ontspannen zijn. Alsof de fotograaf niet aanwezig was. Alsof de mensen professionele modellen zijn en dit zo uit een reclame campagne kan komen.

Tips voor bruidsparen: Staar je niet blind op prijzen en mooie foto’s, maar ontmoet de fotograaf. Van alle mensen die je inhuurt op je grote dag, is de fotograaf het meest en het langst bij je. Als er geen leuke klik zit tussen jullie en de fotograaf, dan moet je het niet doen. Ook al is z’n prijs goed en de foto’s mooi. De ervaring en de “making-of” zal je eeuwig onthouden en bijdragen aan het gevoel van het terug zien van je foto’s.

Typisch Wouter: Zoals hier boven genoemd, ben ik onzichtbaar. En doordat ik een preweddingshoot doe met ieder bruidspaar, zijn de stellen volledig ontspannen bij mij.

Mijn stijl: Commercieel lifestyle. Glossy/glamour in de fotoshoot en journalistiek in de reportage.

Bruidsreportage Leiden - Wouter Keuris Fotografie, stadhuis

Op de achtergrond of juist niet: Tijdens de shoot regisseer ik alles. Dit hebben we geoefend met de preweddingshoot. Ik heb de stellen daar leren kennen en weet wat hun style is en wat ze mooi vinden. De rest van de dag zoals de ceremonie etc, fotografeer ik zoals het is. Ik zal hooguit de ceremoniemeesters vragen om in te springen als ik denk dat er iets niet helemaal in orde gaat.

Mijn motto: Je ogen zijn de vensters naar je ziel. Waar jij aan denkt straal je uit in je expressie. Ben je romantisch op je dag, straal je liefde uit. Ben je in gedachte bezig met de fotograaf, straal je ongemakkelijkheid uit!

Bijzondere bruiloft: Ik heb er meerdere. Onlangs een bruiloft gehad waarbij de bruid haar eerste man had verloren door een nare ziekte. Haar nieuwe man werd weggegeven door haar “ex” schoonvader en de kinderen accepteerde de nieuwe man als hun nieuwe papa. Heel veel emotie de hele dag.

En verder: Ga voor een “offline-wedding” of nog liever, een “mobiel-loze” bruiloft. Niets is storender dan wanneer men telefoons voor hun gezicht heeft op de foto. Ik heb contractueel vastgelegd dat ik niet verantwoordelijk ben als foto’s verpest worden door andere “fotografen”. Stel je voor: bruid loopt met haar vader door het gangpad richting het altaar. Prachtig mooi symetrisch beeld. Langs het gangpad zit iemand die zijn hoofd uitsteekt met daarvoor een lichtgevend schermpje. Niemand maakt een betere foto dan je fotograaf. Daar betaal je hem/haar voor. Zeg tegen iedereen dat ze de foto’s na afloop allemaal mogen hebben. Verbiedt mensen foto’s te nemen en nodig ze uit om in persona je ceremonie mee te maken! Internet en youtube staat vol met voorbeelden van mislukte foto’s doordat mensen met mobiels in beeld springen.

Ivo & Sabrina uit Leiden

Bruidsreportage Leiden - Van Kaartjes tot Kiekjes, industrieel

Ervaring: We hebben ongeveer 225 bruiloften gefotografeerd sinds 2008, een stuk of 25-30 per jaar.

Een goede bruidsreportage: Een mooie trouwreportage herken je aan een mooie serie foto’s die de dag écht weerspiegelt. Een mix tussen detail, sfeer, emotie en alle elementen die bij de dag horen.

Tips voor bruidsparen: Houd het bij jezelf! Ontspannen en genieten, en dat geldt voor de voorbereiding en de dag! Plan niet alles vol en doe niet wat een ander van je verwacht, trek samen het plan. Het brengt jullie als stel zelfs dichter bij elkaar!

Typisch Ivo & Sabrina: We horen vaak, jullie fotograferen zoals de mensen echt zijn. We maken mensen niet mooier of strakker maar ze zijn echt zo mooi zoals op de foto. En shooten met z’n tweetjes maak het helemaal leuk! Daarnaast is het natuurlijk ook kenmerkend dat we ook het design doen, dus dat de kaarten en de sfeer helemaal terugkomen in het trouwalbum in een goed ontwerp.

Onze stijl: Hip, spontaan,  industrieel en écht!

Bruidsreportage Leiden - Van Kaartjes tot Kiekjes, trouwalbum

Op de achtergrond of juist niet: We geven soms aanwijzingen, maar vrij subtiel, wij willen de echte mensen. Hoe meer je in detail aanwijst hoe mensen moeten gaan staan, hoe bewuster ze worden van zichzelf en de camera. Wij willen juist niet inbreken op de dag en meegaan met het bruidspaar en hun gasten.

Ons motto: ‘What’s done in love is done well’ (quote van Vincent van Gogh)

Bijzondere bruiloft: Van een buitenbruiloft tot aan een oude fabriek in Nederland en van de mooie Toscane landschappen in Italië tot op een berg van 28oo meter hoogte in Oostenrijk! We kunnen gewoon niet kiezen, iedere dag is zo anders, dat maakt het vak zo onwijs leuk!

En verder: Wij worden er zelf blij van als we een gaaf ontwerp mogen maken voor een stel die dan later terug komt op de dag, waarbij een logo op een poster zichtbaar is, of een giga banner, en de kleuren in versieringen etc. Doe wat jullie mooi en gaaf vinden. Pinterest is te gek om inspiratie op te doen! Maar je hoeft geen Pinterest bruiloft te hebben om dé dag van je leven te hebben!!

Elinoor uit Leiden

Ervaring: Ik heb denk ik zo’n 100 bruiloften gefotografeerd (als het er niet meer zijn), daarbij heb ik niet  meegerekend wat ik komend seizoen nog ga vastleggen. Ik fotografeer zo’n 15-20 bruiloften per jaar.

Een goede bruidsreportage: Voor mij is een reportage goed wanneer ik het gevoel heb bij de dag aanwezig te zijn. Dat de momenten zo goed gevangen zijn dat je steeds denkt ‘ohja, dat gevoel’. Ook al was je er als kijker misschien niet eens bij. Het moet herkenning oproepen en een emotie teweeg brengen. Verder  vind ik het belangrijk dat compositie goed is, vormen mooi vrij komen en natuurlijk dat de kwaliteit van het beeld goed is.

Tips voor bruidsparen: Mijn beste tip is: blijf bij jezelf. Kijk niet te veel om je heen van hoe het zogenaamd hoort of wat tradities zijn, maar doe de dingen die bij jullie passen. Zo heb je zelf een leukere dag en maak je het ook nog
eens persoonlijker!

Typisch Elinoor: Ik denk dat ik wel sterk ben in het vangen van mooie momenten. Dat zijn soms hele kleine, onbenullig lijkende momenten maar die stralen in een foto toch een mooi gevoel uit. Hierdoor is mijn werk heel verhalend. Ook laat het ik het bruidspaar of de gasten nooit poseren. Zelfs als we een shoot gaan doen laat ik ze zichzelf zijn. Ze kletsen wat en hebben een moment met zo’n tweeën. Ik zoek daarin de mooie momenten. Ik merk dat veel bruidsparen helemaal niet zo gek zijn op poseren dus dat gevoel spreekt veel mensen aan.

Mijn stijl: Natuurlijk en creatief.

Op de achtergrond of juist niet: Ik ben onzichtbaar. Al houd ik er wel van ook een leuke dag te hebben
met de gasten en het bruidspaar. Toch zal ik niet heel erg opvallen als fotograaf.

Mijn motto: Blijf bij jezelf.

Bijzondere bruiloft: Dat zijn er zo veel! Ik denk aan een bruiloft van heel lang geleden in een kasteel in de Ardennen waar iedereen bleef logeren (ik ook), een geweldig huwelijk in Italie waar de overblijvers op het feest met kleren en al in het zwembad eindigden (ik ook), en een geweldig pre-wedding-dinner in een oude garage in Amsterdam, een ‘one-night-pop-up-michelin-sterren-restaurant’ wat na deze avond verbouwd werd tot het woonhuis van dit bruidspaar. Een echte garage, maar iedereen verscheen wel in gala. Prachtig contrast!

Contact: Enthousiast geworden over deze fotografen en hun foto’s? Neem dan direct contact op en ontvang gratis offertes door hier je gegevens achter te laten!

  Naam

  E-mail

  Tijdsduur in uren (exclusief reistijd)

  Locatie

  Indicatie datum

  Telefoonnummer

  Geef een indicatie van je budget. De meeste fotografen rekenen ~€100-€150/uur.

  Minder dan €750€750-€1250€1250-€2000Meer dan €2000Onbekend

  Stijl

  Levering foto's (een fotoalbum kost al snel €300).

  Alleen digitaalMet album

  Type fotografie (een loveshoot vindt plaats een aantal weken//maanden voorafgaand aan de bruiloft)

  BruiloftLoveshootLoveshoot & BruiloftOverig

  Overige opmerkingen

  Heb je een suggestie om mijn artikel te verbeteren of ben jij ook een trouwfotograaf in Leiden, Oestgeest, Katwijk, Valkenburg, Sassenheim, Voorschoten, Noordwijk of een andere regio en wil je toegevoegd worden? Mail me dan op Irene@fotograafkiezen.nl en dan kijk ik hoe ik kan helpen. Dank je wel voor het lezen! Je kan dit artikel eenvoudig delen op sociale media door middel van de icoontjes!

  Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken