Real wedding: Hindoestaanse bruiloft

Real wedding: Het bruidspaar

Navarro en Randjana leerden elkaar kennen in de sportschool van de ouders van Navarro. Randjana liep stage in deze sportschool. De vonk sloeg op zich snel over, maar beiden waren wat verlegen en zetten niet direct de volgende stap. Maar een jaar later zijn ze er uit en willen trouwen! Navarro is opgegroeid en een half Indonesisch en half Fries gezin, meest Rooms Katholiek van origine. Randjana is opgegroeid in een Surinaams gezin in een Hindoestaanse traditie. De bruiloft zal daarom een zijn volgens de Hindoestaanse traditie. 

Traditionele Hindoestaanse bruiloft

Navarro en Randjana hadden me gevraagd om hun foto’s te maken vanaf de aankomst van de feeststoet van de bruidegom, de Baraat, bij de feestlocatie. Navarro zag er prachtig uit in zijn traditionele gele kostuum. Na de aankomst volgde de Dwar-Puja, de verwelkoming van Navarro door zijn aanstaande schoonvader. De Pandit (Hindoestaanse geestelijke) nam de tijd om Navarro de rituelen en hun betekenis uit te leggen. Toen volgde de Parchan, de verwelkoming van Navarro door zijn aanstaande schoonmoeder en andere vrouwen uit de familie. Daarbij was er een dans van een speciaal hiervoor aanwezige traditionele danser. Ondertussen werd Randjana klaar gemaakt om de Maro te betreden. Even later betrad ze gesluierd de Maro in een prachtige rode traditionele jurk. Zoals gebruikelijk werd er henna aangebracht op haar voeten. Ook moest ze de onderkant van 7 mangobladeren en af bijten. Hierna vertrok ze uit de Maro, zodat Navarro daar in de Maro op traditionele manier het huwelijksbankje kon inwijden.

De trouwceremonie

Nu was eindelijk het moment aangebroken dat ze samen in de Maro mochten plaatsnemen en Navarro de sluiter van Randjana even mocht optillen om te zien of hij de juiste vrouw trouwt. Een grappig maar vooral ook romantisch moment. Eerst wordt Randjana symbolisch overgedragen aan Navarro door haar familie met deeg en water. Daarna wordt er eerder gepofte rijst geofferd in het vuur. Daarna is het tijd voor de 7 symbolische rondgangen rondom het offervuur, de eerste 3 mag Randjana voorop, daarna loopt Navarro voorop. Aan het einde van de ceremonie plaatst Navarro onder een geel kleed een vermiljoenlijntje op Randjana’s voorhoofd, het teken dat ze getrouwd zijn. Nu mag de sluier af. Om het net voltrokken huwelijk te vieren gooien de familieleden bloemblaadjes over het bruidspaar. 

Hindoestaanse bruiloft’s rituelen

De Pandit nam de tijd om alle rituelen tijdens de huwelijksvoltrekking uit te leggen aan het bruidspaar waardoor de huwelijksvoltrekking langer duurde dag gebruikelijk. Het gaf mij de mogelijkheid om in de Maro allerlei foto’s te maken van het bruidspaar en alle rituelen. Uiteraard had ik hierbij mijn schoenen uitgetrokken, het betreden van een Maro met schoenen is namelijk niet toegestaan. De hele dag werkte ik samen met een andere fotograaf, Navarro en Randjana hadden namelijk 2 fotografen ingehuurd. Meestal werk ik op bruiloften alleen, maar het was leuk om deze bruiloft samen vast te mogen leggen. We hadden zo de mogelijkheden om uit verschillende hoeken tegelijkertijd foto’s te maken van de vele rituelen. Toen de huwelijksvoltrekking klaar was werd het bruidspaar bestrooid met bloemblaadjes en daarna volgde een groot feest. 

Trouwen voor de wet

Een Hindoestaande huwelijksvoltrekking wordt in Nederland niet als wettig huwelijk geregistreerd. Daarom zijn Randjana en Navarro een week later getrouwd voor de wet. Ook deze dag mocht ik voor ze vastleggen. Eerst volgende een ceremonie met een buitengewoon ambtenaar van de burgelijke stand. Na het maken van reportage volgde een uitgebreide maaltijd en daarna een groot feest. Het was prachtig om beide feestdagen voor Navarro en Randjana vast te mogen leggen! 

Bruidsfotograaf Dineke

Navarro en Randjana vonden trouwfotograaf Dineke via FotograafKiezen.nl.

Meer foto’s bekijken van trouwfotograaf Dineke? Bekijk haar profiel en stuur haar een berichtje. Ze legt ook graag jullie bruiloft vast!

Fotograaf Kiezen - 100+ fotografen vergelijken